Ha repülni készülsz, nagy valószínűséggel az utolsó dolog, ami eszedbe jut a pakolás és készülődés közben, hogy mit fogsz enni a repülőtéren. A járatra történő bejelentkezés valóban fontos, de az is, hogy mit eszel, ugyanis van 7 étel, amelyeket jobb, ha soha nem vásárolsz a repülőtéren.
7 étel, amit soha ne vásárolj a repülőtéren
A repülőtéri étkezési lehetőség valójában meglehetősen kifinomult, és néhány reptér még Michelin-csillagos létesítményekkel is büszkélkedhet.
Azonban még mindig van néhány étel, amelyet kerülni kell a repülőtéri vásárlás és étkezés során, mivel a rossz tápértéküktől kezdve egészen a repülés közbeni betegségig okozhatnak pár problémát. Íme a lista a 7 ételről, amiket soha ne vásárolj a repülőtéren:
Mit lehet enni a repülőtéren? Ezeket inkább ne:
Salátabár
Egy szép, leveles zöld saláta ideális, egészséges választásnak tűnhet a repülőtéren való utazás során. A salátabár azonban a baktériumok melegágya is lehet, beleértve azokat is, amelyek ételmérgezéshez vezethetnek.
Amint azt a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) megosztotta a honlapján, bár a zöldségek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, „a leveles zöldek, más zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan, néha káros baktériumokkal szennyezettek. A leveles zöldek mosása nem távolít el minden baktériumot. A levelek felületére tapadhatnak, és bejuthatnak azok belsejébe is, ha szennyezett leveles zöldségeket eszel anélkül, hogy megfőznéd őket, például a salátán vagy szendvicsen, így megbetegedhetsz." A CDC szerint a „nyersen elfogyasztott termékeken a baktériumok okozzák az Egyesült Államokban előforduló élelmiszer-eredetű betegségek nagy százalékát, és ezek az E. coli fertőzések fő forrásai".
Kávé nagy pohárban
Lehet, hogy egy meleg, nyugtató kávéra vágysz egy kora reggeli repülés előtt, de azt javasoljuk, hogy inkább ne tedd. Ennek az az oka, hogy a kávé nem csak idegességhez vezethet, hanem rohanvást a mosdóba is küldhet, ami csak 10 ezer méter magasan csak súlyosbodik.
A Mayo Clinic beszámolója szerint „A koffeintartalmú italok, a normál életmód részeként történő fogyasztása nem okoz a bevitt mennyiséget meghaladó folyadékveszteséget. Viszont a koffeintartalmú italok enyhe vizelethajtó hatásúak lehetnek – vagyis vizelési kényszert okozhatnak. A koffeines italok ennek ellenére fejfájást és álmatlanságot okozhatnak egyes embereknél", ami nem szórakoztató egy repülőúton.
Sós sült krumpli és perec
Az olyan sós ételek, mint a sült krumpli és a perec, biztosan finoman hangzanak, de még a földön is puffadást idéznek elő, repülési magasságban pedig súlyosbodhat.
Ahogy a US News kifejti , a légnyomás nagyobb magasságban csökken, ami azt jelenti, hogy a gáz, beleértve a hasadban lévőt is, kitágul. „Bármilyen gáz van is a bélrendszerben, amikor felszállsz a gépre – vagy ami repülés közben a bélben képződik ételválasztás eredményeként, vagy ami a lenyelt levegő vagy szénsavas italok elfogyasztása következtében kerül a belébe – a magasság növekedésével nagyobb nyomást gyakorol a bélfalakra." Tehát, ha teheted, kerüld ezeket a sós finomságokat és bármi mást, amitől puffadsz.
Magas cukortartalmú joghurtok
Ha rohansz, és egy gyors harapnivalóra van szükséged, ezek az apró joghurtok a megfelelő választásnak tűnhetnek. De vigyázz, mert rengeteg cukrot rejthetnek magukban, ami nem ideális választás repülés előtt.
Kara Landau, egy ausztrál dietetikus megosztotta, hogy szívesebben hagyja el a joghurtos parfét és még a gyümölcsturmixokat is a hozzáadott cukor és a rejtett adalékanyagok miatt, mert „ez súlyosbíthatja a belek működését. Helyettük inkább sima görög joghurtot, dióféléket (amelyeket nem pörköltek hozzáadott növényi olajban), apróra vágott zöldségeket és humuszkeverékeket, vagy természetes dió- vagy fehérjeszeleteket ajánl mesterséges édesítőszerek vagy hozzáadott cukor nélkül.
Koktélok, alkoholos italok
A repülés előtt egy sör, egy pohár bor vagy egy koktél elfogyasztása a repülőtéren megszokott rítus sok utazó számára, akik stílusosan szeretnék kezdeni a nyaralást. De jobb a mértékletesség, mert az alkoholnak a levegőben katasztrofális hatásai lehetnek.
A KLM blogja szerint „Repülés közben a légköri nyomás a repülőgép utasterében alacsonyabb, mint a Föld legtöbb helyén. Ez a környezet csökkenti a szervezet oxigénfelvételi képességét, és szédülést okozhat. Általában ez nem probléma, de az érzés hasonló lehet az alkoholfogyasztás után tapasztalt élményekhez." A bejegyzés hozzáteszi, hogy ha repülés előtt vagy közben alkoholt iszol, még gyorsabban tapasztalod ezt a szédülést. Tehát, ha még is alkoholt fogyasztasz, igyál mellé vizet is, hogy ne száradj ki.
Csomagolt húsok
Emlékszel, hogy a saláták ételmérgezést okozhatnak? Nos, a csemegeszendvics szerelmeseinek is van egy rossz hírünk. A CDC szerint a csomagolt húsok is tartalmazhatnak káros listeria baktériumokat, különösen, ha már egy ideje kint vannak a pultban. A CDC figyelmeztet: „Kerüld a hot dogot, az ebédre készült húsokat, a felvágottakat, az egyéb csemegehúsokat (például a bolognai) az erjesztett vagy száraz kolbászokat, kivéve, ha azokat közvetlenül a tálalás előtt sütik meg."
Sushi
Elnézést kérünk, de még egy sokak által kedvelt reptéri ételt tönkre teszünk: a sushit. A CDC szerint a legjobb elkerülni a „nyers vagy rosszul főzött halat, kagylókat, a nyers vagy rosszul főtt tenger gyümölcseit tartalmazó élelmiszereket, például sashimit, sushit és ceviche-t". A sushi is dupla csapást mérhet, ha hajlamos szójaszószba fulladni, amely a napi só közel 40% -át tartalmazhatja egyetlen evőkanálban – írja a TravelandLeisure.
Az alábbi videó tanácsokat ad, mit együnk felszállás előtt: