Légiutas-kísérő: „Ezt a 3 dolgot jobb, ha nem iszod és eszed meg a repülőn”

Repülésre készülsz, és felmerül benned, hogy mit lehet enni a repülőn? Az alábbiakban felsoroljuk azokat az ételeket és italokat, amelyeket a légiutas-kísérők szerint kerülni kell a levegőben.

A légiutas-kísérők elárulják, hogy mit ne egyél és igyál a repülőn - illusztrációForrás: Shutterstock

Mit lehet enni és inni a repülőn, és mit ne? A légiutas-kísérő bennfentes tippjei

A légiutas-kísérők tudnak egy-két dolgot arról, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni egy repülőgépen – ez magában foglalja azt is, hogy repülés közben mit ajánlatos fogyasztani. Íme 3 dolog, amit a légiutas-kísérők szerint repülés közben jobb, ha nem iszol és eszel meg a repülőn.

Csapvíz (beleértve a kávét és a teát is)

„Soha nem ittam csapvizet" – osztotta meg Sue Fogwell, aki 22 évig repült légiutas-kísérőként . „A kávé és a tea csapvízből készül, amely a repülőgép víztartályaiból származik." Ehelyett Fogwell ezt javasolja: „Ha kávét akarsz, vásárold meg a terminálban, és ha koffeinfokozásra van szükséged a repülőn, kérj egy kólát."

Csapvizet inni a repülőjáratokon megosztja a közvéleményt. Egyes kutatások szerint biztonságos, míg mások szerint nem. A Travel + Leisure például korábban kijelentette, hogy a repülőgépek víztartályai köztudottan koszosak. Egy 2004-es, 158 repülőgépből vett EPA-mintavétel során, 13 százalékuk tartalmazott coliformot, kettőben pedig veszélyes mennyiségű E. coli baktériumot.

Fogwell hozzátette, hogy ne tévesszen meg egy vízkancsó sem. „Néha a repülőjáratokon elfogyott a palackozott víz. Ha egy kancsó vizet látsz az italos kocsin a turistaosztályon, hagyd ki, mert a víztartályból van. Kérj helyette egy dobozos üdítőt.

Szennyezett lehet a csapvíz a repülőgépeken - illusztrációForrás: Jacktamrong/Shutterstock

Gázképző élelmiszerek

A légnyomás repülés közben változik a repülőgépben, ami jó dolog, ugyanis segít kényelmesen lélegezni 10 ezer méteres magasságban. De a hasunknak okozhat egy kis kellemetlenséget. Ezért javasolja Josephine Remo, a legénység egykori tagja, aki hét évig repült, hogy kerüld el a gázokat kiváltó ételeket.

„Repülőn a légnyomás változása összezavarhatja a gyomrot. Ez különösen akkor érvényes, ha hetente többször utazol, így még inkább érezni fogod a különbséget. Én ezért mindig kerülöm az olyan ételeket, amelyektől felpuffad a gyomrom, és még jobban kitágul. Ezek az ételek közé tartozik a hagyma, a kelkáposzta, a bab, a vörös hús, a lencse, a glutén és a brokkoli. Az ételeken túl jó ötlet lehet kerülni a szénsavas italokat, amelyek gyomorrontáshoz is vezethetnek a levegőben.

Alkohol és Bloody Mary 

 Globálisan az utazók kedvence a Bloody Mary koktél, amely vodkából, paradicsomléből,  Worcestershire-szószból, citromléből és Tabasco-szószból áll. Ráadásul tudományosan bizonyított, hogy jobban ízlik az égen. De ahogy Fogwell mondta: „A nagyon magas nátriumtartalom miatt mindig kerülöm a Bloody Mary és a paradicsomlé ivását."

Fogwell véleménye tudományosan is alátámasztott. A Vital Record, a Texas A&M egészségügyi webhelye elmagyarázta, hogy a túl sok só bevitele puffadást és további kiszáradást okozhat. „Amikor a túl sok nátrium kerül be a szervezetbe, kiszáradunk. Ebben az esetben a szervezet, hogy kompenzáljon, vizet von ki a sejtekből. Szerencsére csak annyit kell tenni, hogy több vizet kell fogyasztani. Ha több vizet iszol, az segít semlegesíteni a nátriumot és rehidratálni a sejteket az egész testben" - tette hozzá a webhely.

Az orvos szerint ennyi vizet kell innunk naponta:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek