Hamarosan hiperszonikus utasszállítóval utazhatunk, mutatjuk, mit hoz az áttörés

Úgy tűnik, hogy hamarosan egy új hiperszonikus utasszállítóval utazhatunk, ami lerövidíti az utazási időt, így megvan a legendás Concorde utódja. A repülőgép hamarosan próbaútra indul, ami igazi áttörés a személyszállító repülés történetében.

Hamarosan hiperszonikus utasszállítóval utazhatunk, megvan a Concorde utódja - illusztrációForrás: Venus Aerospace

Hamarosan hiperszonikus utasszállítóval utazhatunk, amely jelentősen lerövidíti az utazási időt

A légi közlekedés forradalmasította az emberek világ körüli utazását.
A repülők előtt a tengerentúlra való eljutás egyetlen módja a hajó volt, ami azt jelentette, hogy az utazók átlagosan hét-tíz napot tölthettek a tengeren, hogy Londonból New Yorkba menjenek.
A szárazföldi utazás sem volt sokkal egyszerűbb, mivel az USA keleti partjától a nyugati partig körülbelül négy-hat napig tartott.

Az utazási időnk azonban még tovább csökkenhet, mivel az egyik cég azt reméli, hogy a hiperszonikus utazást behozza a mindennapi életünkbe.

Mi az a hiperszonikus utazás?

Az utasszállító gépétől eltérően a hiperszonikus sugárhajtómű körülbelül 3000 mérföld/óra sebességgel haladna, ami a hangsebesség ötszöröse. Kontextusba helyezve a távolság London és NYC között körülbelül 3461 mérföld. Más szóval, a hiperszonikus sugárhajtómű nagyon gyors.

Maga a szupersebességű légi közlekedés persze nem újdonság, hiszen a visszavonult Concorde tartja a London és New York közötti leggyorsabb repülés rekordját, 2 óra 52 perc és 59 másodpercet.

Ez azt jelenti, hogy egy hiperszonikus sugárhajtású repülőgép elméletileg az eddig rekord harmada alatt megteheti ezt az utat.

Ezt a mérnöki teljesítményt a Venus Aerospace szeretné megvalósítani, amely jelenleg a Venus Detonation Ramjet 2000 lb Thrust Engine-en dolgozik.

Siker esetén ez a motor maximum 6 Mach (körülbelül 3600 mph) sebességgel haladna. Így Londonból New Yorkig körülbelül egy óra lesz az utazási idő a felszállástól a földreszállásig.

A Venus Aerospace azt is reméli, hogy jövőre lebonyolíthatják az első tesztrepüléseiket, és a végcél az, hogy kereskedelmi és védelmi repülőgépek számára is elérhetővé tegyék a hiperszonikus utazást.

„Ez a motor valósággá teszi a hiperszonikus, gazdaságos utazást. Izgatottak vagyunk, hogy a Velontrával együttműködve elérjük ezt a forradalmat a nagy sebességű repülésben - mondta Andrew Duggleby, a Venus Aerospace társalapítója az Up.Summit rendezvényen, ahol a motort bemutatták – írja a Ladbible.

A hangsebességnél is gyorsabb, már visszavonult Concorde-ról az alábbi videóban tudhatsz meg érdekességeket:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek