Miben különbözik az üzleti és az első osztály a repülőgépen?

Szinte mindenki repült már turista osztályon, de mire számíthatnak az utazók Business és First Class osztályon? Miben különbözik az üzleti és az első osztály a repülőgépen? Megéri kifizetni a magasabb jegyárat?

Az első osztály a luxusról ismert a repülőgépen - illusztrációForrás: Shutterstock

Miben különbözik az üzleti és az első osztály a repülőgépen?

Turista, első, vagy üzleti osztály?

Te melyiket választanád?

Ha távoli országokat szeretnél felfedezni, általában először repülőre kell szállnod. Legalábbis akkor, ha egy autó, vonat vagy hajó nem ésszerű alternatíva. Attól függ, hogy hova repülsz, de egy ilyen utazás akár tíz órát is igénybe vehet.

Ekkor mindenki szeret kényelmesebben utazni, így kicsit gyorsabban telik az idő. Erre tökéletesek a prémium osztályok.

Ezek az utazási osztályok a legtöbb légitársaságnál elérhetők

A legismertebb utazási osztályok minden bizonnyal az Economy, a Business és a First Class, de számos légitársaság kínál ma már úgynevezett Premium Economy-t is. Ezt azonban nem szabad összetéveszteni az Economy Plusszal, ami általában csak valamivel kényelmesebb üléseket jelent normál, gazdaságos környezetben.

A Premium economy a legtöbb légitársaságnál viszonylag kicsi, így csak korlátozott számú ülőhely áll rendelkezésre. Ezek lényegesen kényelmesebbek, mint a normál Economy vagy Economy Plus ülések, és például nagyobb lábteret kínálnak. Légitársaságtól függően az utazóknak jobb szolgáltatást is kínálnak: jobb ételek, üdvözlőitalok.

Az üzleti osztály előnyei: erre számíthatsz a repülőn

A Business Class-on az utasoknak általában saját pultjuk van a becsekkoláskor, és először szállhatnak fel és szállhatnak ki. Ebben az utazási osztályban azonban óriási különbségek vannak a rövid és a hosszú távú járatok között. A rövid távú járatokon a business osztály a gép elején lévő területet jelenti számos európai légitársaságnál, de ott gyakran csak turistaosztályú üléssorokra lehet számítani, ahol a középső ülés üresen marad, és elsőbbségi kiszolgálásra számíthatnak azok, akik igénybe vették azt.

Lufthansa, üzleti osztályForrás: Lufthansa Group

A hosszabb járatokon azonban elképesztő az üzleti osztály. Kényelmes és tágas ülések akár 86 centiméter szélességgel és lényegesen nagyobb lábtérrel, amelyek igény szerint két méternél hosszabb hálórészre is lehajthatók. Egyes légitársaságok ma már teljesen zárt kis teret is kínálnak, tolóajtókkal. Léteznek lényegesen jobb, többnyire többfogásos ételek, és nagy az italválaszték, amibe az alkohol is beletartozik. 

Ezenkívül az üzleti osztályos utazók több poggyászt vihetnek magukkal, mint a turista osztályos utasok, és a repülőtéren használhatnak olyan társalgót, ahol ingyenes ételeket, italokat és egyéb szolgáltatásokat kínálnak. 

Az üzleti osztályú jegyek költségei: nehéz pontosan meghatározni a repülőjegyek költségeit, mivel ezek nagyban függnek az adott légitársaságtól, a célállomástól és az utazási időtől. Például Európán belül vannak business osztályú járatok, amelyek egy része 500 - 1500 euró között mozog, míg egy hosszabb járatra általában 2000 és 5000 euró közötti ár várható.

Melyik légitársaságnak van a legjobb üzleti osztálya?

Aki sok pénzt költ business class jegyekre, az természetesen csak a legjobbat akarja kapni. A brit Skytrax cég éves rangsora jó tájékoztatást nyújt erről. Légitársaságok százait értékelik a világszerte elismert rangsorban – beleértve üzleti osztályukat is. 2024-ben például a Qatar Airways megszerezhette a legjobb üzleti osztály címét .

Az első osztály előnyei

Brett Snyder légitársasági szakértő szerint manapság elsősorban a presztízs és az exkluzivitás a különbség az üzleti és az első osztály között. „Mindkét osztályon szinte biztos, hogy fektethető ülések lesznek, és egyes légitársaságok még üzleti osztályon is kínálnak ajtós lakosztályokat. Az első osztály közvetlen transzfert kínál a repülőtérről, valamint jobb ételeket és italokat is" – mondja a Condé Nast Travelernek. „Az utazók túlnyomó többsége rendkívül elégedett a business class-lal, de vannak, akik egyszerűen magasabb szintű exkluzivitásra vágynak, mert megtehetik."

Az egyik különbség, hogy az ülések általában privát lakosztályok, így még nagyobb magánéletet biztosítanak. Az ételeket gyakran sztárszakácsok készítik. Az Emirates és az Etihad Airways első osztálya saját, zuhanyzós fürdőszobával rendelkezik.

Etihad Airways, első osztályForrás: Etihad Airways

Az első osztályú jegyek ára: Az első osztályú repülőjegyek ára erősen függ a választott légitársaságtól, a célállomástól és az utazási időtől. Az átlagköltségek általában 8000 eurótól indulnak, de gyorsan elérhetik a 13000 eurót is – néha lényegesen magasabbat is. Természetesen vannak olyan akciók is, ahol olcsóbban adják el az első osztályú jegyeket.

Melyik légitársaságnak van a legjobb első osztálya?

Valószínűleg nincs olyan, hogy rossz első osztály, de 2024-ben például a Singapore Airlines lett a győztes.

Mutatjuk, hogy milyen is egy első osztály a Singapore Airlines-on:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek