Kigyulladt a Ryanair repülőgépe a futópályán – Egyre több a probléma a légitársaság gépeivel

Kigyulladt a Ryanair repülőgépe a kifutópályán, ezért több mint 180 embert evakuáltak csütörtökön a Boeing utasszállítóról, miután hirtelen kigyulladt a futóműve a dél-olaszországi Brindisi repülőtéren gurulás közben.

Kigyulladt a Ryanair repülőgépe a futópályán - illusztrációForrás: Wikipedia / WikiABG

Kigyulladt a Ryanair repülőgépe a futópályán, evakuálták az utasokat

Az incidens két nappal azután történt, hogy a légitársaság másik Boeing gépén leszállás közben probléma adódott a gumiabroncsokkal, ezért ideiglenesen bezárták a milánói bergamói repülőteret.
A brindisi repülőtér szóvivője megerősítette, hogy tűz ütött ki, amely több órára leállította a légiforgalmat.

A Ryanair, Európa legnagyobb repülőgép-flottáját üzemeltető ír fapados légitársaság közölte, hogy a csütörtöki incidens után mind a 184 utast és a személyzetet biztonságosan evakuálták a kifutóról. A gép az észak-olaszországi Torino városába tartott.

„Az FR8826-os járat Brindisiből Torinóba indult reggel, miután a légiutas-kísérő személyzet füstöt észlelt a repülőgép külsején. Az utasokat incidens nélkül kiszállították, és busszal tértek vissza a terminálhoz" – áll a légitársaság CNN-nek adott nyilatkozatában.

Azt írták, hogy a repülőgépet később kicserélték, és az utasokat a célállomásra szállították. A reptér honlapja szerint a repülőtér körülbelül három órával később nyílt meg újra.

Egy másik Ryanair repülőgép is meghibásodott a héten, Olaszország vizsgálatot indít

Kedden egy másik Ryanair repülőgép – az FR846-os járat – Barcelonából a milánói bergamói repülőtérre tartott, és leszálláskor gumiabroncs problémát észleltek, ami miatt rövid időre lezárták a célrepteret.

„Az utasok a szokásos módon szálltak ki, majd a gépet mérnökök ellenőrizték, akik jelenleg szervizelik a gépet, hogy ismét üzembe helyezhessék" - áll a Ryanair CNN-nek adott nyilatkozatában.

Vizsgálat indul Olaszországban a Ryanair gépeinek meghibásodása miatt

A hét eseményei miatt olasz törvényhozók több korábbi incidensre hivatkozva vizsgálatot kértek a Ryanair biztonsági adataival kapcsolatban.Andrea Caroppo és Mauro D'Attis, az olasz parlament alsóházának képviselői, valamint az olaszországi kormánykoalícióhoz tartozó Forza Italia párt tagjai szenátusi meghallgatást kértek az ország Nemzeti Polgári Repülési Hatóságától, az ENAC-tól.

„Ma reggel a Brindisi repülőtéren új baleset történt, még egy, a Ryanair gépén" – mondta Caroppo (aki az olasz parlament alsóházának közlekedési bizottságának alelnöke), D'Attis és két másik párttag.
Ezért sürgős meghallgatást kértünk az ENAC vezetői kamara Közlekedési Bizottságában, amelynek középpontjában a Ryanair járatok biztonsága áll, amely Olaszország vezető utasforgalmi fuvarozója" – olvasható a közleményben.

Olaszország számára fontos a biztonság, ugyanis a Ryanair bonyolítja le a legnagyobb utasforgalmat a mediterrán országban - illusztrációForrás: Adrian Pingstone/Wikipedia

A közlemény további incidenseket is felsorolt, köztük egy májusi esetet, amikor az olaszországi Bari kikötőből Londonba tartó járatnak műszaki problémák miatt meg kellett fordulnia, valamint egy másik, az északi Bolognából Brüsszelbe tartó májusi járatnak vészhelyzetbe került, majd Luxembourgban landolt a fedélzeti tűz miatt.
És ez csak néhány a sok, túl sok baleset közül, amelyek a Ryanairt érintették az elmúlt hónapokban Olaszországban és Európában" – teszi hozzá a közlemény.

A Ryanair nem válaszolt a CNN-nek arra a kérésére, hogy kommentálja a képviselők nyilatkozatát. A Boeing, a két e heti incidensben érintett repülőgép gyártója a CNN-t a Ryanairhez irányította.
Az ENAC szóvivője azt mondta, hogy külön-külön vizsgálják a két eheti incidenst.

Egy évvel ezelőtt a Ryanair egyik gépe turbulenciába keveredett, amelyet lefilmezett egy utas:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek