A légiutas-kísérők szerint ez a helyes repülési etikett, így elkerülheted az összetűzéseket

A repülőgépeken egyre szűkösebb a hely az utasok számára, ezért egyre többször kerülnek összetűzésbe egymással az ülések hátradöntése, a karfa vagy a mosdóba menetel miatt. Ezért most légiutas-kísérők és egy etikettszakértő összefoglalták, hogy mi a helyes repülési etikett.

A légiutas-kísérők szerint a helyes repülési etikett csak egy kis odafigyeléssel elsajátítható - illusztrációForrás: Shutterstock/ Dmitriy Simakov

A légiutas-kísérők szerint ez a helyes repülési etikett

Hátradöntött ülés?

Ha valaki hátradönti az ülést egy hosszú repülőúton, az frusztráló lehet a mögötte ülő utasnak.
A Skyscanner 2023-as felmérése szerint az Egyesült Királyságban az emberek 40%-a bosszantónak találja, de a YouGov év elején végzett felmérése szerint az amerikaiak csupán negyede tartja elfogadhatatlannak.

Bármi legyen is az arány, Charmaine Davies, egykori légiutas-kísérő szerint a dönthető ülések „valóban problémát jelentenek". Azt mondja, hogy a légiutas-kísérőknek néha közbe kell lépniük, hogy megállítsák a kirobbant balhét az utasok között.

Jim Salzman, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem professzora szerint az alapvető probléma az, hogy a légitársaságok hogyan zsúfolják be az üléseket a repülőgépekre, és az utasoknak kevesebb helyük van, mint a múltban.

A légitársaságok átragasztották a szűkös ülések miatti dühöt és frusztrációt az utasokra, akik egymást hibáztatják a rossz viselkedésért, nem pedig a problémát okozó légitársaságokat."William Hanson, etikettszakértő azt mondja, hogy meg kell választani az időt az ülés hátradőlésére, amit nem szabad étkezés közben megtenni. Ellenőrizni kell, hogy a mögötted lévő személy az asztalnak támaszkodik-e, vagy laptopot használ - és lassan dőlj hátra.

Ha kétségeid vannak, csak beszélj az utastársaddal, ne várd el tőlük, hogy gondolatolvasók legyenek.

A repülőgépeken egyre kevesebb a hely, ezért növekednek az összetűzések, de ha figyelmesebbek vagyunk egymással, megoldhatók a helyzetek - illusztrációForrás: Shutterstock/Thanakorn.P

Kié a karfa?

Mary, egy nagy amerikai légitársaság légiutas-kísérője azt mondja, gyakran kap középső ülést „aminek mindkét karfáját elfoglalják" amikor áthelyezik munkába, és nincs választási lehetősége.
A Skyscanner felmérése szerint a brit légitársaságok utasainak csaknem egyharmada bosszantónak találta ezt 2023-ban.

Mary szerint volt „ aki küzdött a könyökével", de van stratégiája a tér visszaszerzésére.
„Megvárom, amíg egy italért nyúlnak, és elveszik a karfát. Az egyik srác folyamatosan próbálta meglökni a karomat, és csak rá kellett pillantanom, amiben minden benne volt."

A feszültség feloldása érdekében az etikettszakértő azt mondja, hogy az embereknek hozzá kell szokniuk a könyöktámaszok gondolatához, nem pedig a karfákhoz, és meg kellene osztani azokat.

Mosdó etikett

Sokan ismerjük azt a dilemmát, hogy az ablak mellett ülve vécére kellene menni, de a melletted lévő személy elaludt. Meglököd őt, hogy felébreszd, vagy átmászol rajta?
A YouGov felmérésére válaszoló amerikaiak több mint fele azt mondta, hogy elfogadhatatlan valakin átmászni, hogy vécére menjen.Az etikettszakértő azt mondja, hogy ha a folyosói széken ül, általában elalvás előtt azt mondja a mellette lévő utasnak, hogy nyugodtan ébressze fel, ha ki kell mennie.
„Ha a középső vagy az ablakon ülő ülésen ülsz, csak óvatosan jelezd a folyosón ülő utasnak, hogy el kell menned mellettük – de ne feledd, előfordulhat, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszélitek."

Ha az utas alkoholt ivott, akkor gyakrabban kell vécére mennie. Zoe, a Virgin Atlantic egykori légiutas-kísérője egy másik légitársaság ibizai járatán utazott, ahol az utasok közül sokan már korábban iszogattak a repülőtéri bárban.

Amint a járat felszállt és a biztonsági öv lámpája kialudt, „mindenki felállt" és elkezdett sorban állni a mosdóhoz. „Néhányan elég agresszívek" lettek, ezért a légiutas-kísérő személyzet visszakapcsolta a biztonsági öv jelzéseit, és mindenkinek le kellett ülnie.

A Skyscanner felmérése szerint a britek körülbelül egyharmada idegesítőnek találja az embereket, akik felállnak, amint a gép leszáll

„Csak maradj a helyeden" – mondja Davies asszony, a volt légiutas-kísérő.Nincs értelme felugrani, mert nem mész sehova. A földi személyzetnek általában több percbe telik, amíg felköti az utasszállító hidat vagy a beszállólépcsőket. Még ezután is, ha feladtad a poggyászod, meg kell várnod, amíg a körhinta eléri, bármilyen gyorsan szállsz ki a gépből."

Az etikettszakértő azt mondja, hogy az etikett fogalmai szerint nincs semmi baj azzal, ha fel akarunk kelni, hogy kinyújtsuk a lábunkat, és az emberek talán csak azért akarnak leszállni, mert öntudatlanul félnek egy kicsit a repülőn ülni.

ha problémánk van, nyugodtan kérjük a légiutas-kísérő segítségét- illusztrációForrás: KLM

Hogyan tudunk kijönni a többi utassal?

A légi utasok „kedvencei" közé tartoznak az emberek, akik sorban állnak, telefonokat vagy más eszközöket használnak fejhallgató nélkül, hosszú hajukat ráborítják az ülések háttámlájára, és leveszik a cipőt vagy zoknit a repülőn.

De mivel a légi közlekedés tovább növekszik, hogyan boldogulhatunk a repülőgépek többi utasával?
A kulcs az, hogy mindenki legyen tekintettel a másikra.

„Ha nem akarod mérsékelni a viselkedésed, hogy kijöjj másokkal, akkor valami nincs rendben veled, legyél őszinte magaddal" – mondja a légiutas-kísérő a BBC-nek.

Az alábbi videóból első kézből tudhatod meg, hogy mi mindenre készítik fel a légiutas-kísérőket:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek