A pilóta hagyta, hogy a gyerekei irányítsák az utasszállítót – Katasztrofális vége lett

Tragédiával végződött egy pilóta döntése, ugyanis megengedte, hogy a gyerekei irányítsák az utasszállítót. Katasztrofális vége lett, hogy a gyerekek játszottak a repülőgép vezérlőivel egy 1994-es Moszkvából Hongkongba tartó járaton. A repülőgép-szerencsétlenségben mindenki meghalt.

A pilóta hagyta, hogy a gyerekei irányítsák az utasszállítót – Katasztrofális vége lett - illusztrációForrás: Shutterstock/ Sophie Burgess

A feketedoboz felvétele feltárta azt a szörnyű pillanatot, amikor egy repülőgép lezuhant, miután egy pilóta beengedte a gyerekeit a pilótafülkébe és ők irányították az utasszállítót

1994 márciusában Jaroszlav Vlagyimirovics Kudrinszkij mentőpilóta egyike volt annak a három pilótának, aki a moszkvai Seremetyevói Nemzetközi Repülőtérről a kínai hongkongi Kai Tak repülőtérre utazott. Azonban nemcsak a három pilóta kötött ki a pilótafülkében, hanem Jaroszlav két gyermeke is. Az orosz Aeroflot - Flight 593-as légitársaság fedélzetén 63 utas, kilenc légiutas-kísérő és három pilóta tartózkodott.

A fedélzeten volt Jaroszlav két tizenéves gyermeke, a 12 éves Yana és a 16 éves Eldar. Bementek a pilótafülkébe, hogy meglátogassák az apjukat, aki ezután úgy döntött, hogy hagyja őket játszani a repülőgép vezérlőrendszereivel, amíg a gép robotpilóta üzemmódban volt.A család interakcióját hangfelvételen rögzítette a repülőgép feketedoboza, Yana panaszkodik az apjának, mielőtt az azt mondja neki: „Ne fuss oda, különben kirúgnak minket."

Annak ellenére, hogy a robotpilóta be volt kapcsolva, és elvileg a gépet nem tudták irányítani a gyerekek, de Eldar mégis körülbelül 30 másodpercre kikapcsolta, mivel túl erősen nyomta a vezérlőket.
Ez idő alatt a tinédzser irányította a repülőgép mozgását, ami katasztrofális tragédiához vezetett.

Amikor a gép elkezdett jobbra fordulni, és elhagyta a repülési útvonalat, Eldar rájött, hogy valami nincs rendben.

Másodperceken belül a fedélzeten tartózkodó három pilóta is észrevette, de addigra a gép már majdnem 90 fokos szögben elfordult – ezt a mozdulatot az Airbus A310-es repülőgép nem tudja kezelni.
A gép gyorsan ereszkedni kezdett, majd leállt, és automatikusan merülésbe kapcsolt, hogy magához térjen.Végül a pilótáknak sikerült visszaszerezniük az irányítást, és kihúzták a gépet a merülésből, de rosszul mérték fel az erőt, aminek következtében a repülőgép ismét leállt.

„Menj hátra, Eldar!" Jaroszlav kiabálását hallani a feketedoboz felvételén, ahogy a pilóták elvesztik az irányítást. „Látod a veszélyt, igaz?"

Miközben mindhárom pilóta kétségbeesetten próbálja kijavítani a hibát, és visszaállítani a repülőgépet a pályára, Jaroszlav azt mondta a gyerekeinek: „Menjetek ki most! Minden normális."

Ekkor hirtelen megszakad a felvétel.

Senki nem élte túl a repülőgép-szerencsétlenséget - illusztrációForrás: Shutterstock/ zef art

Halálos repülőgép-szerencsétlenség

A pilótáknak sikerült visszaszerezniük a forgó repülőgépet, de ekkorra már túl sok magasságot veszítettek, és a Kuznyeck Alatau-hegységbe csapódtak, melynek következtében mindenki meghalt a fedélzeten.

A balesetet követően a vizsgálatok nem találtak műszaki hibára utaló jelet. Nagy valószínűséggel az okozta, hogy a gyerekek átvették a járat irányítását.

A legszomorúbb felfedezés talán az volt, hogy ha a fedélzeten lévő három pilóta a robotpilótára bízta volna a helyreállítást, ahelyett, hogy megpróbálták volna manuálisan megoldani a problémát, a gond magától megoldódott volna, és az összes utas túlélte volna.

Az Aeroflot szóvivője akkor azt mondta, hogy az esetet követően szigorították a pilótafülke-fegyelmet – írja az Unilad.

Az alábbi dokumentumfilmben egy másik légi katasztrófa rekonstruálását nézheted meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek