Milyen méretű kézipoggyász vihető fel a repülőgépekre? - Ezek a szabályok a légitársaságoknál

Légitársaságonként változik, hogy milyen méretű kézipoggyász vihető fel a repülőgépekre. Egyesek különösen szigorúak a súly, a méret és a darabszám tekintetében, mások pedig sok poggyászt engednek meg. Mutatjuk, hogy az egyes légitársaságok milyen szabályokat hoztak a kézipoggyászokkal kapcsolatban, miket tehetsz bele és miket nem.

Milyen méretű kézipoggyász vihető fel a repülőgépekre? - Mutatjuk!Forrás: Shutterstock/Bigshot01

Milyen méretű kézipoggyász vihető fel a repülőgépekre? - Ezek a szabályok a légitársaságoknál

Minden repülés előtt ugyanaz a kérdés merül fel: mekkora lehet a kézipoggyász, mekkora súlyú és hány darab poggyászt vihet magával az ember? Mert amit az utolsó járatán felvihetett, az hirtelen túlléphet a megengedett határokon, amikor egy másik légitársasággal utazik.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) ajánlást fogalmazott meg a kézipoggyászra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban, amelynek szinte minden nemzetközi légitársaság tagja. Ennek megfelelően a kézipoggyász mérete legfeljebb 50 × 40 × 25 centiméter lehet, súlya pedig nem haladhatja meg a tíz kilogrammot. De ez az ajánlás nem kötelező erejű. Az egyes légitársaságok szabályai tehát nem egységesek. Egyes légitársaságok a jegyosztálytól függően eltérő szabályozást is alkalmaznak a kézipoggyászra.

Fontos: amikor utazás előtt megméred a kézipoggyászod, ügyelj rá, hogy a megadott méretek tartalmazzák a bőrönd vagy a kocsi kerekeit és fogantyúját. És mivel a szabályok rövid időn belül változhatnak, utazás előtt feltétlenül tájékozódj az aktuális szabályozásról közvetlenül a légitársaság honlapján.

Áttekintés a légitársaságok kézipoggyászának méreteiről

Különösen sok fapados légitársaság csökkentette a kézipoggyász megengedett méretét az elmúlt években. Olcsó repülőjegyekkel csábítanak, de gyakran csak egy kis táskát engednek fel ingyenes poggyászként a fedélzetre. Aligha fér el benned több, mint a pénztárcád, mobiltelefonod és esetleg egy könyv.

Ha nagyobb tárgyakat, például tisztálkodási táskákat és ruhákat szeretne néhány napra a kézipoggyászban tárolni, akkor nagyobb csomagot kell foglalnia, és néha tetemes felárat kell fizetnie.

A légitársaságok szabályai eltérőek - illusztrációForrás: JESHOOTS.COM/Pixabay

A Ryanai kézipoggyász szabályai 

A Ryanair ír fapados légitársaság különösen szigorú a kézipoggyászra vonatkozó szabályokat illetően. 2018 novembere óta a normál viteldíjat lefoglaló utazók csak kis hátizsákot vagy táskát vihetnek fel a fedélzetre. Ezeknek az első ülés alá kell illeszkedniük, és nem haladhatják meg a 40 × 20 × 25 centimétert.

Ha klasszikus kézipoggyász-bőröndöt szeretnél magaddal vinni, akkor az „Elsőbbségi és két kézipoggyászt" le kell foglalni a járattal. 6 és 38 euró közötti összeg kell ahhoz, hogy a kistáskán kívül egy tíz kilogrammos, maximum 55 x 40 x 20 centiméteres kocsibőröndöt is felvihessünk a fedélzetre. A díj az útvonaltól, az utazás dátumától és attól függően változik, hogy online vagy a repülőtéren foglal-e további poggyászt.

Alternatív megoldásként tíz kilogramm súlyú feladható poggyász is lefoglalható, amelyet a poggyászfeladó pultnál adhatsz le. A tíz kilogrammos feladható poggyász ára 11,99 euró és 35,99 euró között mozog a repülés útvonalától és a választott utazási dátumtól függően.

A Condor kézipoggyász szabályai

Aki a német Condor légitársaságnál foglal repülőjegyet, annak különös figyelmet kell fordítania a kézipoggyászra vonatkozó előírásokra. A tarifáktól függően apró eltérések vannak. A Ryanairhez hasonlóan a legolcsóbb „Economy Light" tarifa is csak egy kis kézipoggyászt tartalmaz, amely maximum 40 x 30 x 10 centiméter méretű és nyolc kilogrammot nyomhat.

A Condor „Economy Classic" tarifája viszont lehetővé teszi, hogy a kis kézipoggyászon kívül egy nagy, maximum 55 x 40 x 20 centiméteres poggyászt vigyünk fel. Együtt azonban a két poggyász tömege nem haladhatja meg a nyolc kilogrammot.

Az „Economy Best" tarifában azonban a kisebb és nagyobb poggyász együtt legfeljebb tíz kilogrammot nyomhat. Business osztályon pedig két nagy kézipoggyász felvihető, ami a kis csomaggal együtt nem lehet 16 kilogrammnál nehezebb.

Az Eurowings kézipoggyász szabályai 

A német Eurowings légitársaság is csak egy kis kézipoggyászt, például laptopot, aktatáskát vagy kézitáskát, vagy egy kis hátizsákot engedélyez az alapáron az utasoknak, amelyek mérete nem haladhatja meg a 40x30x25 centimétert.

Nagyméretű, maximum 55 x 40 x 23 centiméteres és nyolc kilogrammos kézipoggyász foglalható felár ellenében 19 eurótól.

A nagyméretű poggyász már benne van a „Smart" tarifában, a „BIZclass"-ban pedig még két nagyméretű kézipoggyász is megengedett.

Az Easyjet kézipoggyász szabályai 

A brit Easyjet légitársaság a Ryanairhez hasonlóan Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága, és hasonlóan kicsinyes, ami a poggyászpolitikát illeti. A lefoglalt ülőhelytől függ, hogy mennyi poggyászt vihetsz magaddal.

Ha nem foglalsz helyet, hanem normál ülést foglalsz, akkor csak egy kis kézipoggyászt vihetsz magaddal. 45 x 36 x 20 centiméterével kicsivel nagyobb lehet, mint a Ryanair és az Eurowings, súlya pedig legfeljebb 15 kilogramm lehet. További táska, például laptoptáska vagy kézitáska nem megengedett. Még az úgynevezett „Up Front" vagy „Extra Legroom" ülésekkel is csak egy kis kézipoggyászt vihetünk magunkkal.

Ha nagyobb darab kézipoggyászt, például kocsit vagy nagyobb hátizsákot szeretnél vinni, vagy külön kell fizetned kell a foglaláskor, vagy közvetlenül le kell foglalni a „Flexi" vagy az „Easyjet Plus" tarifát. Ekkor egy nagyobb kézipoggyász megengedett, aminek egy fej feletti rekeszbe kell férnie, maximum 56 x 45 x 25 centiméter méretű és 15 kilogramm tömegű. Az Easyjet elmagyarázza, hogy a nagyobb kézipoggyász lehetősége és ára a rendelkezésre állástól és a foglalási időponttól függ.

A kézipoggyászokra komoly szabályok vonatkoznak - illusztrációForrás: Chutima Chaochaiya/Shutterstock

A Tuifly kézipoggyász szabályai

A német Tuifly légitársaságnál 2023. november 1-től megváltoztak a kézipoggyászra vonatkozó szabályok. Korábban mindenki egy nagyobb kézipoggyászt vihetett magával ingyen. Ez nem haladhatja meg az 55 × 40 × 20 centiméteres maximális méretet és a hat kilogrammot. 2023 novemberétől már csak egy kis kézipoggyász lesz ingyenes mindenki számára. Ez legfeljebb 40 x 30 x 20 centiméter lehet, és az első ülés alá kell illeszkednie.

Egy további nagyméretű kézipoggyász, maximum 55 x 40 x 20 centiméter méretű, tíz kilogramm súlyú, további 10 euróért foglalható. Ennek el kell férnie a csomagtérben. A Tuifly a honlapján azt írja, hogy „a lefoglalt utazásszervezői tarifától függően" a nagy darab kézipoggyász már benne van az árban. Ez azt jelenti, hogy a szervezett utazásokon nem kell külön fizetni egy nagy darab kézipoggyászért.

Az American Airlines kézipoggyász szabályai

Ha az amerikai American Airlines légitársasággal repülsz, egy nagy darab kézipoggyászt vihetsz fel a fedélzetre, még a legolcsóbb viteldíj mellett is. Ez legfeljebb 56 x 36 x 23 centiméter lehet. Nincs súlykorlátozás. Az utazóknak egyszerűen fel kell tudniuk emelni a táskát a csomagtartóba a személyzet segítsége nélkül.

Ezenkívül megengedett egy kis személyes tárgy, például egy kézitáska, amely elfér az ülés alatt, és mérete nem haladja meg a 45 × 35 × 20 centimétert.

A British Airways kézipoggyászra vonatkozó szabályai

A British Airways brit légitársaság a kézipoggyász súlyát és méreteit illetően is nagylelkű. Kis kézitáska vagy laptoptáska (maximum 23 kilogramm és legfeljebb 40 x 30 x 15 centiméter) mellett egy nagy darab kézipoggyász is megengedett.

Ennek mérete akár 56 × 45 × 25 centiméter is lehet, és súlya is legfeljebb 23 kilogramm lehet. Az utazók összesen 46 kilogrammot vihetnek fel a fedélzetre.

A Lufthansa kézipoggyász szabályai 

A Lufthansa és leányvállalatai, a Swiss és az Austrian emellett minden tarifában maximum 55 x 40 x 23 centiméteres és nyolc kilogramm kézipoggyászt engedélyeznek a fedélzeten, például kocsi, kompakt összecsukható gyerekbaba vagy összecsukható ruhatáska (57 x 54 méret). A Business és az első osztályon még két nagy kézipoggyász is felvihető.

Ezen kívül az utazók további kis poggyászt, például kézitáskát vagy laptoptáskát vehetnek magukkal, legfeljebb 30 x 40 x 10 centiméter méretben.

Figyelem: egyes légitársaságok az első foglalási lépésben drága tarifát kínálnak további poggyászokkal, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal, például helyfoglalással. Ha csak a poggyász miatt aggódsz, mondj nemet – majd a következő lépések egyikében válaszd ki a kívánt további poggyászt.

A legfontosabb kézipoggyász-információk

A kézipoggyász mérete mellett a tartalom különösen fontos. Időnként az Európai Unióban (EU) működő számítógépes tomográfiai szkennerrel rendelkező repülőtereken 330 milliliter folyadékot szállíthattak kézipoggyászukban. De az EU ismét visszavonja a szabályt. Ezért legyél óvatos: 2024. szeptember 1-től újra érvényes a 100 milliliteres szabály az EU, Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc valamennyi repülőterén.

Folyadékok és gélek ezért csak legfeljebb 100 milliliteres, átlátszó, egyliteres műanyag zacskóba férő edényben vihetők fel. Ide tartoznak az olyan ételek is, mint a lekvár.

Jó tudni - Ismét életbe lépett a 100 milliliteres szabály az európai repülőterekenForrás: Shutterstock/ O. Kalacheva

Ha italokat és kozmetikumokat vásárolsz a repülőtér biztonsági részében, azokat a vásárlást igazoló papírral együtt, piros szegélyű, lezárt zacskóban teheted kézipoggyászba. Nagyobb mennyiségű gyógyszer és bébiétel is megengedett. A gyógyszer szükségességét azonban hitelt érdemlően igazolni kell recept vagy igazolás formájában.

Az akkumulátoros elektromos készülékeket is kézipoggyászban kell szállítani, hogy véletlenül se kapcsoljanak be a raktérben és ne okozzanak tüzet. Hat centiméternél hosszabb hegyes, hosszú tárgyak nem vihetők be a kézipoggyászba. Ilyenek például az olló, a körömreszelő, a zsebkések és a kötőtűk. Az olyan sportfelszerelések, mint a túrabotok, horgászbotok vagy golf- és teniszütők szintén a raktérbe tartoznak feladott poggyászként, nem pedig a repülőgép utasterébe – írja a Reisereporter.

Íme egy kis segítség egy magyar youtubertől, hogyan pakolj a kézipoggyászodba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek