Rémisztő potyautas miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító repülőgép

A Scandinavian Airlines (SAS) közölte, hogy egy rémisztő potyautas miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító repülőgép, miután szerdán egy egér kirohant a fedélzeten egy utas fedélzeti ételéből.

Rémisztő potyautas miatt hajtott végre kényszerleszállást egy utasszállító repülőgép

A repülőgép Norvégia fővárosából, Oslóból a spanyolországi Malagába repült, és a dániai Koppenhágában hajtott végre kényszerleszállást az apró potyautas miatt.
A kényszerleszállás összhangban volt a vállalati eljárásokkal, mivel az egér biztonsági kockázatot jelentett - mondta Oystein Schmidt, a légitársaság szóvivője az AFP hírügynökségnek.

A járat utasait később egy másik repülőgéppel Malagába szállították.

A légitársaságok általában szigorú korlátozásokat írnak elő a rágcsálókkal szemben a repülőgépek fedélzetén, hogy megakadályozzák az elektromos vezetékek átrágását.
„Ez rendkívül ritkán fordul elő" – mondta a SAS szóvivője. „Eljárásokat dolgoztunk ki az ilyen helyzetekre, amelyek magukban foglalják a beszállítóink felülvizsgálatát is, hogy ez ne fordulhasson elő újra."

Jarle Borrestad saját bőrén tapasztalta meg az esetet, és a BBC-nek elmondta, hogy az egér kiszabadult abból az ételes dobozból, amelyet a járaton a mellette ülő nő kinyitott.
Borrestad szerint az utasok szerencsére nem estek pánikba, mindenki nyugodt maradt, az emberek "egyáltalán nem voltak stresszesek".

A SAS szóvivője elmondta, hogy bár a járatot elterelték, ez csak néhány órával növelte meg az utat.
Egy héten belül ez a második rágcsálókkal kapcsolatos utazási incidens. Egy dél-angliai vonatközlekedést le kellett állítani az út közepén, miután két mókus felszállt egy kocsira és egy nem voltak hajlandók leszállni.

 A kényszerleszállás mögött álló okok

Kényszerleszállás általában technikai probléma vagy az utasok helytelen viselkedése miatt szokott bekövetkezni. Mi is írtunk róla, hogy legutóbb augusztus végén, Budapesten hajtott végre kényszerleszállást a WizzAir repülőgépe, mert a személyzet két tagjai is rosszul lett az utastérben terjengő füst miatt. A romániai Craiova repülőteréről a London-Lutonba tartó járat már Magyarország légterében repült, amikor észlelték a füstöt, amely a légkondicionáló rendszeren hatolt be az utastérbe. A járat a repülőgép, valamint a személyzet cseréje után folytatta az útját a célállomása felé.

Áprilisban pedig a LOT légicég Budapestről Szöülba tartó járata hajtott végre kényszerleszállást Kazahsztánban, miután egy erősen ittas koreai nő tombolni kezdett, kiabált és rugdosódott. Miután 3 óra elteltével sem tudták lenyugtatni, a pilóták a biztonsági protokollt követve letették a gépet a kazah fővárosban, a nő ellen pedig eljárás indult.

Nézd meg a filmrészletet a világ egyik leghíresebb kényszerleszállásáról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek