A repülőgépen ezek az ülések a legbiztonságosabbak vészhelyzetben

Senki sem akar rosszra gondolni egy repülőgépen, de ennek ellenére bennünk van a félsz és természetesen felvetődik az a kérdés, hogy 30 ezer láb magasságban a repülőgépen melyik ülések a legbiztonságosabbak vészhelyzetben. Egy elemzés azonosította azokat a helyeket, ahol a legnagyobb a túlélési esélyünk és azt is, ahol a legkisebb.

A repülőgépen ezek az ülések a legbiztonságosabbak vészhelyzetbenForrás: Shutterstock/Thanakorn.P

A repülőgépen ezek az ülések a legbiztonságosabbak vészhelyzetben

Először is a legfontosabb: Más közlekedési eszközökhöz képest továbbra is a repülőgép a legbiztonságosabb. Körülbelül 1:202 552 annak az esélye, hogy meghalunk egy repülőgépen. Összehasonlításképpen: a motorkerékpárok esetében ez körülbelül 1 a 700-hoz, az autók esetében pedig még 1 a 102-hez.

De térjünk vissza a repülőgép legbiztonságosabb ülésére. A legtöbben inkább előrébb ülnek – így leszállás után gyorsan ki tudnak szállni a gépből. Az ablakok, folyosók vagy az extra lábtérrel rendelkező ülések is népszerűek. Azonban nagyon kevesen akarnak középen ülni. Nincs helye nyújtózkodni vagy támaszkodni.

A legkényelmesebb ülések nem a legbiztonságosabbak

De a kényelem és a biztonság ebben az esetben nem feltétlenül jár együtt. Statisztikailag az utolsó sorok középső ülései a legbiztonságosabbak a gépen, ahogy Doug Drury ausztrál repülési szakértő írja a The Conversion nevű szaklapban. Az eredményekhez az elmúlt évtizedek statisztikáira támaszkodik.

A Time 2015-ös elemzése is erre a következtetésre jutott. Eszerint az utolsó sor középső ülésein a halálozási arány mindössze 28 százalék. Ebből a célból a Time megvizsgálta az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) CSRTG Repülőgépbaleset-adatbázisának adatait a halálos áldozatokkal és túlélőkkel járó balesetekre vonatkozóan.

Ezek a legveszélyesebb ülések a gépen

A legveszélyesebb ülések a kabin középső harmadában lévő folyosóknál találhatók, 44 százalékos halálozási rátával. A Greenwichi Egyetem tanulmánya azt is kimutatta, hogy azok a túlélők, akik egy vészkijárat közelében ülnek, nagyobb eséllyel szállnak ki élve a repülőgépből egy baleset után. Ennek egyik feltétele, hogy azon az oldalon ne legyen tűz – írja a Reisereporter.

Nézd meg, milyen bravúros repülést hajtottak végre a WizzAir pilótái Budapest és a Duna felett:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek