30 ezer láb magasan szippantotta ki a pilótát a vákuum, csodával határos módon maradt életben

Katasztrófa történt a British Airways egyik járatának pilótafülkéjében, miután két szélvédő összetört. 30 ezer láb magasan szippantotta ki a pilótát a vákuum, aki csodával határos módon, a kollégája gyors reflexeinek köszönhetően maradt életben.

30 ezer láb magasan szippantotta ki a pilótát a vákuum, csodával határos módon maradt életben - illusztrációForrás: Adrian Pingstone/Wikipedia

30 ezer láb magasan szippantotta ki a pilótát a vákuum

1990-ben Tim Lancaster kapitány és Alistair Atchison másodpilóta néhány perce volt a levegőben, miközben a British Airways járatát vezették az Egyesült Királyságbeli Birminghamből a spanyolországi Malagába. Eleinte minden teljesen normálisnak tűnt, de 13 perccel a repülés után bekövetkezett a katasztrófa.

A pilótafülke két ablaka figyelmeztetés nélkül megrepedt és kitört. Lancastert azonnal kiszívta a vákuum az üléséből, a feje és felsőteste kilógott az ablakon. Nigel Ogden légiutas-kísérőnek sikerült megmentenie Lancaster életét, miután gondolkodás nélkül megragadta Lancaster lábát. Ezzel megakadályozta, hogy a pilóta teljesen eltűnjön a repülőgépről.

Ogden később a Sydney Morning Heraldnak nyilatkozott: „Megfordultam, és láttam, hogy az első szélvédő eltűnt, és Tim, a pilóta kilógott a semmibe, csak a lábait láttam. Átugrottam a vezérlőpulton, és megragadtam a derekát, szorosan fogtam, hogy ki ne repüljön.

Majdnem lezuhant a repülőgép

A lábai előre szorultak, kikapcsolva a robotpilótát, és a nagy hadonászásban megnyomták a kormányt is, így a repülőgép közel 650 km/órás sebességgel száguldott lefelé a világ egyik legeldugottabb égboltján keresztül.

Ogdennek sikerült megtartania Lancastert, amíg a repülőgép leszállt a másik pilótának köszönhetően, Hihetetlenül nehéz volt tartani a férfit, és a légiutas-kísérő a Channel 5 brit csatorna Terror at 30,000 Feet című dokumentumfilmjében elmondta, hogy a végén majdnem őt is kiszippantotta a vákuum.

„Halálbiztosan kapaszkodtam, de éreztem, hogy engem is szív ki a vákuum. John Howard, egy másik légiutas-kísérő mögém sietett, és látta, hogy lassan eltűnök, ezért megragadta a nadrágszíjamat, hogy ne csússzak tovább, majd a kapitány vállpántját is körém tekerte" - magyarázta.

Még mindig tartottam Timet, de a karjaim egyre gyengültek, és akkor megcsúszott. Azt hittem, el fogom veszíteni, de végül a teste U alakban az ablakok köré nyomódott. Az arca az ablaknak ütközött, az orrából és a fejéből vér folyt, a karjai csapkodtak, és úgy tűnt, hogy körülbelül két méter hosszú. A legfélelmetesebb az volt, hogy a szemei tágra nyíltak. Soha nem fogom elfelejteni ezt a látványt, amíg élek."

A járat végül a southamptoni repülőtéren landolt, Lancaster és Ogden is csak kisebb sérüléseket szenvedett.

(Forrás: Unilad)

 Az alábbi videóban rázós landolásokat nézhetsz meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek