Óriási vitát váltott ki ez a túlsúlyos utas a repülőn! Tényleg két helyjegyet kellett volna vennie?

Egy fotó, amelyen egy túlsúlyos utas küzd a repülőn, hogy beférjen az ülése karfái közé, heves vitát váltott ki arról, hogy az elhízott utasoknak fizetniük kell-e a plusz ülésért. A férfit egy utastársa fotózta le, amint hétfőn a Helsinkiből Koppenhágába tartó járaton küzdött, hogy beüljön a folyosói ülésre.

Óriási vitát váltott ki ez a túlsúlyos utas a repülőn! Tényleg két helyjegyet kellett volna vennie?Forrás: Facebook

A túlsúlyos utas esete kapcsán felmerül a kérdés, hogy a repülőn több jegyet kellene venniük

„Ez a fickó mögöttem ült a tegnapi Helsinkiből Koppenhágába tartó járaton. Sajnáltam őt és a mellette a középső ülésen ülő srácot, akik mindketten nagyon kényelmetlenül érezhették magukat a rövid repülőút alatt. Talán itt az ideje, hogy a légitársaságok átgondoltan és érzékenyen kezeljék az ilyen helyzeteket.'' - írta a fotót készítő férfi a Facebookon, amit a Dailymail szemlézett.

A férfi azt mondta, hogy a nagyobb utas „belógott a folyosóra", ezáltal arra kényszerítve az utastársakat, hogy a mosdó felé menet hozzáérjenek. Néhányan a Facebookon mondták, hogy a férfinak fizetnie kellene egy plusz helyért, hogy ne zavarjon mindenkit maga körül.

„Nem számít, hogy valaki miért túlméretezett, mert ha az, akkor plusz helyet kell vásárolnia. Ez nem diszkrimináció, hanem biztonsági előírás' - mondta az egyikük.

„Egyetértek azzal, hogy ha nem férsz be az ülésedbe, akkor venned kell egy másodikat. Akár egyetértünk az ülésmérettel, akár nem, egy meghatározott mennyiségű helyet vásárolsz a repülőn, és nem szabadna átnyúlnod más helyére" - írta egy másik.

„Csakúgy, mint a feladott poggyászok esetében, az egy üléshez tartozó utasok súlyhatárának is meg kellene lennie. És ennek a limitnek az ülésméreten/osztályon kellene alapulnia" - javasolta egy harmadik.

„Dagadt vagyok, akkor mint a srác a fotón és így mondom azt, hogy az ő felelőssége, hogy kényelmesen érezze magát, és hogy senki mást ne nyomjon össze. A légitársaságoknak nem ártana nagyobb és kényelmesebb üléseket készíteniük. Nem a magamfajtáknak, hanem az átlagembereknek. A legtöbb ember kényelmetlenül érzi magát a normál ülésekben. Én mindig veszek egy plusz ülést vagy többet, ha üzleti útra megyek." - mondta egy negyedik férfi.

„Apám barátja is ekkora volt. Mindig megértette, hogy az utazás két dolog közül egyet jelent: Vagy az első osztályra kell fizetnie, vagy két ülést kell vennie. Soha nem panaszkodott emiatt, csak az olcsóbb lehetőséget választotta" - írta egy ötödik.

„Csodálatos barátaink voltak, akik ilyen nagyok voltak. Ők mindig három helyet vettek" - osztotta meg egy másik kommentelő.

A légitársaságok a hibásak?

Sokak szerint a légitársaságok a hibásak, mert kicsi üléseket gyártanak - illusztrációForrás: Shutterstock/ Sorbis

Mások azonban azt mondták, hogy a légitársaságoknak - és a repülőgépgyártóknak - kellene növelniük az ülésméreteket, mivel az emberek egyre nagyobbak és magasabbak lesznek.

„A légitársaságokat meg kell fékezni. Az emberek nem jószágok, de a légitársaságok mégis így tekintenek rájuk. Régebben élvezetes volt az utazás (még a turistaosztályon is), de ma már csak azokat kezelik emberként, akik megengedhetik maguknak a business vagy az első osztályt" - írta az egyikük.

„Ez történt velem egyszer néhány évvel ezelőtt, amikor egy ilyen fickó foglalta el mellettem a középső ülést. Elég kicsi vagyok, de nagyon kényelmetlen volt mindkettőnknek. Egyetértek azzal, hogy a légitársaságoknak foglalkozniuk kell a helyzettel" – írta egy másik kommentelő.

Sajnos a légitársaságok üzleti alapon működnek. Maximális profitot akarnak elérni. Az ülések megnövelését talán tolerálnák a cégek, de nem valószínű, hogy olyan üléseket készítenek, amelyekben ez a fickó kényelmesen elfér" - írta egy harmadik.

„A Spirit Airlines szerintem ezt már elsajátította. Nagydarab fickó vagyok, és mindig nagy első ülést foglalok. Nem kerül sokkal többe ha előre megveszem, és tényleg kényelmesebbé teszi az utazást" – osztotta meg tapasztalatait egy másik utas.

Mások hasonlóan kellemetlen élményeket osztottak meg a járatokon.

„Tavaly egy ilyen nő ült mellettem. Oldalra kellett ülnöm, hogy ne érjek hozzá. Napokig fájt a lábam és a csípőm, mert 4 órán keresztül így ültem" - nyilatkozta egy férfi.
„Egy nemzetközi járaton egy ekkora ember mellett ültem. A férjemmel felváltva álltunk a folyosón, mert ő elfoglalta az ő helyét és az enyém nagy részét. A járat tele volt, és a személyzet nem tett semmit" - írta egy nő.

'Egy mögöttem ülő, nagydarab úriember nehezen helyezkedett el kényelmesen, és folyton az ülésemet rángatta. Nem döntöttem hátra az ülésemet, hogy ne legyen számára még kényelmetlenebb, pedig fájt a hátam. Úgy gondolom, hogy a légitársaságoknak fontolóra kellene venniük egy ülésszabályzat bevezetését, hogy minden utas kényelmét biztosítsák" - írta egy másik utas.

Nézzük meg a problémát a plus size emberek szemszögéből is:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek