Miért van hideg a repülőn?

Akár egy rövid, Horvátországba tartó, akár egy több órás járaton utazol, a repülőn szinte mindig hideg van. Mi ennek az oka, és mit tehetsz ellene? Elmagyarázzuk.

Miért van hideg a repülőn? - illusztrációForrás: 06photo/Shutterstock

Hideg a repülőn

A melegben töltött nyaralást várva lemondasz a vastag pulóverről és a meleg zokniról - aztán a repülőn hideg meglepetés ér. A szundikálás vagy egyszerűen csak a pihenés emiatt gyakran nehézségekbe ütközik. Több oka is van annak, hogy miért van olyan hideg a repülőgépeken.

Egy amerikai légitársaság légiutas-kísérője adott felvilágosítást a Insidernek: az egyik ok az, hogy a vészhelyzeti berendezéseket és a pilótafülke műszereit hűteni kell.

A második ok az utasok és a személyzet tagjainak egészsége. Ha ugyanis hidegebb van a kabinban, kisebb az esélye annak, hogy valaki elájul egy amerikai tanulmány szerint. Az emberek hajlamosabbak gyorsabban elájulni, ha a magas légnyomás magas hőmérséklettel párosul. Ezek a körülmények ugyanis csökkentik az oxigénfelvételt.

Hogy az utasok ne ájuljanak el, a személyzet lefelé szabályozza a hőmérsékletet. Ez azonban főleg a régebbi repülőgépeken van így. Az új típusokon a légnyomás és a hőmérséklet közötti kapcsolatot könnyebb szabályozni - árulta el Paul Eschenfelder volt pilóta az ausztrál Traveller magazinnak.

Milyen ruhát vegyél fel a repülőn?

A legjobb, ha kényelmes ruházatot veszel fel, amit rétegezni tudsz. Ha mégis meleged lenne, csak leveszel egy réteget. A zárt cipő szintén jó a hideg ellen, ráadásul biztonságosabban is tudsz benne közlekedni, ha bármi történik. Egy csésze meleg tea vagy kávé is segíthet, hogy belülről felmelegedj, és felpörgesse a keringésedet - írja a Reisereporter.

Mi történik a repülőgépen egy utazás során a légiutas-kísérők szemszögéből?

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek