Figyelem! Késnek és törlik a repülőjáratokat, ezeken az európai repülőtereken sztrájkolnak

Nehéz időszak ez a légiközlekedési ágazatban dolgozóknak, ezért az európai repülőtereken sztrájkolnak, melynek következtében késnek és törlik a repülőjáratokat. A légitársaságok és repülőterek sok dolgozója hosszú, stresszes munkaidővel és rossz munkakörülményekkel néz szembe. A megélhetési válságnak és a világjárvány idején bekövetkezett bércsökkentéseknek köszönhetően pedig sokan közülük mindezt alacsonyabb bérekért teszik.

A Lufthansa gépei idén már álltak egy sztrájk miatt a kifutónForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Lando Hass

Így tehát nem csoda, hogy a repülőterek és légitársaságok dolgozói közül sokan sztrájkolnak. Olaszországtól és Belgiumtól kezdve Görögországig és Franciaországig, a repülőtereken Európa-szerte több ezer járat késett és törölték a járatokat a sztrájk miatt.

Késnek és törlik a repülőjáratokat, ezeken az európai repülőtereken sztrájkolnak:

Németország: pilóták és légiutas-kísérők sztrájkja

A frankfurti székhelyű Discover légitársaság munkatársai két különböző szavazáson is a korlátlan sztrájk mellett szavaztak. Ezt követően a pilóták és a légiutas-kísérők munkabeszüntetést terveznek, ha az anyavállalat, a Lufthansa nem hajlandó teljesíteni a bérezéssel és a munkakörülményekkel kapcsolatos követeléseiket.

Spanyolország: sztrájk az alicantei és a costa blancai repülőtéren

Bár az Alicante-Elche repülőtér biztonsági személyzete által javasolt sztrájk eredetileg csak augusztus 1-4. között lett volna, ezt most kiterjesztették augusztus 30-ra és 31-re.

A Costa Blanca népszerű üdülőhelyét kiszolgáló repülőtéren helyi idő szerint reggel 8.30-9.30 és este 6-7 óra között hosszabb sorok várhatók a biztonsági ellenőrzésnél.

Késnek és törlik a repülőjáratokat, mutatjuk melyik európai repülőtereken sztrájkolnak - illusztrációForrás: Shutterstock/Gorodenkoff

Sztrájkol a repülőtéri személyzet Olaszországban

Olaszországban a közlekedési ágazatban tilos a nyári főszezonban sztrájkokat szervezni, viszont szeptember 5-től valószínű, hogy sztrájkba lépnek.

Fizetnek kártérítést az utasoknak, ha késik vagy törlik a repülőjáratot?

Ha a sztrájkoló személyzet miatt késik vagy törlik a járatot, a légitársaság általában köteles segíteni és/vagy kártérítést nyújtani az utasoknak. Ez azonban gyakran függ a légitársaság szállítási feltételeitől, valamint az utasbiztosítás mértékétől. Mindkettő könnyen elérhető a légitársaság vagy a biztosító honlapján.

Ha azonban már úgy foglalod le a repülőjegyed, hogy tudtad, sztrájkra kerül sor (azaz a szakszervezet már bejelentette), akkor nem valószínű, hogy kártérítést kapsz. Mielőtt foglalsz, mindenképpen ellenőrizd, hogy nem csak a tervezett légitársaságnál, hanem az indulási és érkezési repülőtéren is van-e sztrájkidőpont.

Természetesen érdemes szem előtt tartani, hogy a sztrájkfenyegetés pontosan ez: fenyegetés. A sztrájkokat elsősorban a szakszervezetek és a munkáltatók közötti tárgyalások során használják alkudozási eszközként, így mindig van esély arra, hogy mindkét fél megegyezésre jut, mielőtt ténylegesen sor kerülne rá.

Mindenesetre ha az utazásod a fenti légitársaságok, úti célok és időpontok valamelyikét érinti, mindenképpen tartsd szemmel a járatod státuszát, és készülj fel arra, hogy az utazás a vártnál több fennakadással járhat – tanácsolja a Timeout.

Ha kíváncsi vagy, hogy zajlik egy nap a kulisszák mögött a repülőtereken, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek