Kutya és macska szállítása a repülőn - Ezek a legfontosabb tudnivalók

Ha kedvencünket is magunkkal vinnénk a nyaralásra, időben el kell kezdenünk a készülődést, főleg, ha a szállítása repülőgépen történik. A Pelikán utazási irodával összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kutya és macska szállításáról a repülőn.

 

Kutya és macska szállítása a repülőn - Ezek a legfontosabb tudnivalók - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch

Így utazhat a kutya és a macska a repülőn:

Korlátozott lehetőségek

A legtöbb európai fapados légitársaság, például a Ryanair,WizzAir, easyJet nem vállalja a kisállatok szállítását, ez a szolgáltatás a hagyományos légitársaságokra jellemző. Természetesen vannak kivételek, ezért még a vásárlás előtt tájékozódjunk a légitársaságnál vagy az utazási irodánál.

Férjen el az ülés alatt

A legtöbb légitársaság csak kutya és macska szállítását vállalja a fedélzeten. A ketrec és az állat súlya együtt maximum 8 kg, a szállítóeszköz maximális mérete 46x28x24 cm lehet, amit az utas előtt lévő ülés alatt kell elhelyezni. Fontos, hogy stabil és kemény falú legyen, szerepeljen rajta a tulajdonos neve és elérhetősége.

Poggyászként szállíthatók

Ha az állat nem fér bele a fedélzeti szállítás standard paramétereibe, de megfelel az élőállatok fuvarozási szabályainak, akkor a légitársaság a csomagtérben, légiáruként utaztatja. Súlya a ketreccel együtt maximum 32 kiló, a kennel maximális mérete 122x81x89 cm lehet.

Jelezzük előre

A járatokon limitálják a szállítandó állatok számát, ezért jegyvásárlás előtt tájékoztassuk az utazási irodát, illetve a légitársaságot, hogy a kisállatra vonatkozóan lekérjék a helyeket az adott útvonalra.

Kivételt képeznek

A korlátozások a látás- és halláskárosultakat segítő, vagy katasztrófamentő kutyákra nem vonatkoznak, ezért ha segítőkutya kíséretében utaznánk, még a repülőjegy foglalása előtt érdeklődjünk a légitársaságnál vagy az utazási irodánál.

Oltással együtt érvényes

Az utazáshoz szükséges az Európai Uniós Állatútlevél, amely csak beültetett mikrochippel és veszettség elleni védőoltással együtt érvényes. Arra figyeljünk, hogy az utazást legkorábban az első veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni.

A házikedvencek megfelelő utaztatása létfontosságú - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch/Shutterstock

Mérjük le a súlyát

Az állatok szállításának díját általában kilónként számítják ki, vagy plusz csomagdíjat adnak hozzá a repülőjegy árához. Az árat az is befolyásolja, hogy melyik országba repülünk, történik-e átszállás útközben.

A komfortosabb utazásért

Kedvencünket a teljes repülőút alatt a ketrecben kell tartani, ezért az utazás előtt ismertessük meg a szállító eszközzel. Minden esetben előírás, hogy kényelmesen fel tudjon állni és meg tudjon fordulni benne. Az utazás előtt pár órával már ne adjunk neki ételt, így elkerülhetjük egy esetleges hányás veszélyét.

Utazás stressz nélkül

Tehetünk mellé egy takarót, hogy tudjon pihenni az út során, és érdemes egy ismerős játékról is gondoskodni. Ha kedvencünk kifejezetten nyugtalan típus, állatorvosunkkal írassunk fel egy enyhe nyugtató gyógyszert.

A kutyusok nemcsak az utastérben vannak jelen, hanem némelyikük komoly munkát is ellát a reptereken, nézd meg mit:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek