Ezekre az iratokra lesz szükséged, ha külföldre utazol

Ha nyaralni indulunk, akkor nem elegendő a bőröndöt bepakolni, az iratainkra különösen oda kell figyelni. Ezek ugyanis külföldön nem, illetve csak nagyon nehezen pótolhatók, ezért mutatjuk, hogy milyen iratokra lesz szükséged, ha külföldre utazol. 

Ezekre az iratokra lesz szükséged, ha külföldre utazol - illusztrációForrás: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Az első és legfontosabb iratok, ha külföldre utazol

Külföldi utazásnál mindenkinek egyértelmű, hogy az útlevelet is magával kell vinnie. Azonban gyakran elfelejtjük leellenőrizni a lejárati dátumát. Ráadásul vannak olyan országok, ahol azt is megszabják, hogy minimum mennyi ideig kell érvényesnek lennie az okmánynak a beutazáshoz. Mindenképpen végezzünk egy gyors fejszámolást, mert lehet, hogy a kint tartózkodás időszakában még használható az útlevél, de az már koránt sem, hogy az adott ország által előírt időszakba is beleesik.

Az EU-n belül elegendő

Amennyiben az Európai Unión belül utazunk elegendő a személyi igazolvány, nincs szükségünk útlevélre. Persze az sosem probléma, ha nálunk van, hiszen, ha az egyik elveszik, akkor még mindig tudjuk igazolni személyazonosságunkat. Természetesen ennek az okmánynak is van lejárati dátuma, amitől kezdve nem érvényes. A törvény szerint már nem csak a 14. életévét betöltött fiataloknak kell személyit igényelni, hanem az újszülötteknek is.

Szülői engedély kiskorúaknak

Az útlevél megcsináltatásához és a külföldre utazáshoz a kiskorúak esetében szülői engedélyre is szükség van. Ha a gyermekkel nem utazik a gyámja, akkor az internetről letölthető nyilatkozatot kell kitölteni. Hiába az adott országban erre nincs kifejezett előírás, akkor is elkérhetik.

Utazzunk biztonságban

A nyaralás a pihenésről, a kalandokról és az örömről szól, ugyanakkor sajnos bármikor előfordulhat, hogy megsérülünk vagy komolyabb ellátásra van szükség. Az Európai Unióban lehetőségünk van kiváltani az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Ezt minden olyan személy igénybe veheti, aki jogosult a magyar egészségügyi szolgáltatásra. Ennek felmutatásával a külföldi kórházakban is ellátják az itthoni egészségbiztosítása terhére.

Külföldi biztosítás

Az Unión kívül is szükségünk lehet az ellátásra, ezért megéri utasbiztosítást kötnünk. Ez ugyan plusz összeget jelent, de sokkal olcsóbb, mintha a kórházi számlánkat kéne fizetni. Különböző csomagok közül választhatunk. Ezek között a legnagyobb különbség az az összeg, amit a biztosító fedez probléma esetén. Ha utazási irodán keresztül foglaljuk a repjegyeket, akkor ebben is szívesen segítenek.

Okmányok nélkül ne induljunk el külföldre - illusztrációForrás: Shutterstock/ ViDI Studio

Biztosan szükséges?

Bár jelenleg az utazások legnagyobb többségéhez nincs szükségünk a védettségi igazolványunkra. Azonban, ha rendelkezünk ilyennel, akkor nem árt ezt is a pénztárcánkban tartani. Vannak országok, ahol még mindig szükség van a PCR tesztre, erről tájékozódjunk előre.

Szerezzünk vízumot

A nem európai országokban szükségünk lehet vízumra is, amit kiválthatunk előre vagy megvehetünk a helyi reptéren. Ez pénzbe kerül, de kötelező a külföldiek számára. Előre nézze meg, hogy az adott ország mennyi időre adja ki, mert lehet, hogy majd meg is kell hosszabbítania.

Engedély a beutazáshoz

Előfordulhat, hogy a vízumon kívül beutazási engedélyt is kell kérnünk. Ez sokkal egyszerűbb, mint ahogy elsőre hangzik. Általában ezek a formanyomtatványok előre letölthetőek, amit csak ki kell tölteni és magunkkal vinni. Sokszor nem kérik el, de ha előírja egy ország, akkor a biztonság kedvéért mindenképpen legyen önnél. Ez az Európai Uniós országokra nem vonatkoznak, kivétel, ha járványhelyzet miatt szükséges.

Autót szeretnél bérelni?

Amennyiben szeretnénk autót bérelni a jogosítványunkat se hagyjuk otthon. Bár a vezetésre és kölcsönzésre más és más szabályok vonatkoznak a különböző országokban, de ez biztosan kelleni fog hozzá. Külföldön 21 év alatt általában nem engedélyezett az autóbérlés.

Kedvencünk is velünk tart

Ha háziállatunk is velünk tart a nyaralásra, akkor számára is szükség lesz a megfelelő papírokra. Az állatorvossal csináltassunk neki útlevelet, de az oltási könyvét se hagyjuk otthon. Tájékozódjunk előre, hogy a célországban még szükség van-e másra is a kedvencnek.

Spanyolország népszerű úti cél a magyarok körében, de nem árt ha tudsz róla néhány érdekességet:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek