Félsz a repüléstől? - Mutatjuk, hogyan legyél úrrá rajta

Félsz a repüléstől? Ne aggódj, ez nagyon gyakori. Az aviofóbiának is nevezett repüléstől való félelem rendkívül idegőrlővé és élvezhetetlenné teheti az utazást. Szerencsére vannak módszerek a szorongás enyhítésére a nyugodt repülés érdekében.

Félsz a repüléstől? - Mutatjuk, hogyan legyél úrrá rajtaForrás: Shutterstock/ frantic00

Az alábbiakban olyan félelemcsökkentő stratégiákat mutatunk be a következő repülőútra, amelyek lekötik a figyelmed, és segítenek, hogy megbirkózz a félelemmel.

1. Találkozz a pilótával felszállás előtt

Tom Bunn kapitány, nyugalmazott pilóta és okleveles terapeuta 1982-ben hozta létre a SOAR programot, amelynek célja, hogy mindenki sikeresen repülhessen. Azóta emberek ezreinek segített abban, hogy legyőzzék félelmüket.

Bunn elmondta, hogy van egy lépéssorozat, amelyen ügyfeleivel dolgozik. Arra bátorítja őket, hogy először próbáljanak meg találkozni a pilótával a beszálláskor.

„Az irányítás feladása nagy probléma, és ha találkozhatsz azzal a személlyel, akinél az irányítás van, rájössz, hogy ők valódi emberek, nem csak egy hang."

2. Bízz az utazótársadban

Ha valaki mással utazol, támaszkodj rá extra támogatásért. Az utazás előtt tájékoztasd az illetőt a félelmeidről, és arról, hogy vannak-e olyan dolgok, amelyekről tudod, hogy segítenek neked. Oszd meg ezeket a dolgokat az útitársaddal, hogy tudja, mit kell tenni, ha szorongani kezdesz.

Már az is megnyugtatóan hathat, ha valaki más is ott van, akivel jól érzed magad.

3. Vigyél magaddal olyan dolgokat, amik elterelik a figyelmed a repülés alatt.

A figyelemelterelés segíthet elfelejteni, hogy egyáltalán a repülőn vagy. Vigyél magaddal a repülőre olyan dolgokat, amelyekről tudod, hogy élvezni fogod, és amelyekkel sok időt tudsz tölteni.

Ha például vannak olyan filmek vagy tévéműsorok, amelyeket már régóta meg akartál nézni, töltsd le őket a telefonodra vagy más elektronikus eszközre, mielőtt felszállsz, hogy készen álljanak, amikor a repülőn leszel.

Ezzel rengeteg időt el lehet ütni a repülés alatt. Csak arra ügyelj, hogy a fejhallgatót is csomagold be! A könyvek szintén segítenek, akárcsak a keresztrejtvények és a kifestők. Ha valaki mással utazol, vihetsz kártyajátékot is, hogy együtt játsszatok.

4. Fókuszálj a különböző tárgyakra

Az idegek megnyugtatásának másik módja, ha a légzésedre koncentrálsz különböző meditációs technikákkal. Van egy konkrét gyakorlat, amelyben Bunn arra bátorítja az ügyfeleket, gyakorolják, hogyan csökkentsék a felgyülemlett stresszt.

„Ezt a gyakorlatot úgy hívom, hogy '5, 4, 3, 2, 1'" - mondta Bunn. „Először találsz valamit, amire fókuszálhatsz, többé-kevésbé egyenesen előre, és azt használod fókuszpontként".

Számolj meg öt dolgot, amit látsz, hallasz és megérintesz - mondta a kapitány. Ezután számolj négy dologig, amit látsz, hallasz és megérinthetsz - és így tovább, lefelé, amíg el nem jutsz az egyig.

„Körülbelül két percig tart, és mire ezt megteszed - a stresszhormonok nagyjából eltűnnek" - mondta Bunn.

Érdemes olyan tárgyakat magunkkal vinni, ami lefoglal - illusztrációForrás: Shutterstock/d13

5. Ismerd meg a repülőgépet

Ha időt szánsz a repülőgépekkel kapcsolatos kutatásra, mielőtt felszállsz rá, az segíthet abban, hogy magabiztosabban állj a repüléshez.

Nézz utána, hogyan működnek a repülőgépek, és milyen biztonsági berendezések vannak. A repülőgépekkel kapcsolatos alapvető ismeretek sokat számíthatnak az utazása során, és segíthetnek abban, hogy nagyobb biztonságban érezze magát, amikor a levegőben van.

Ha a statisztikákat nézzük, nagyon kicsi az esélye annak, hogy repülőgép-szerencsétlenség történik. Számos forrás szerint a balesetben való halálozás esélye körülbelül egy a 11 millióhoz.

A repüléssel gyakran együtt járó másik ijesztő tényező a turbulencia. Ha turbulencia lép fel, annak súlyosságától függően néha ijesztő és rázós utazást eredményezhet.

Ha megérted, mi az a turbulencia, megnyugodhatsz. Turbulencia akkor fordul elő, amikor a repülőgép körül a levegő mozgása valamilyen módon megváltozik. A legtöbbször egy kis turbulencia nem nagy dolog, és nagyon gyakori a repülés során.

A kisebb turbulenciák normálisak - illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2015 Anterovium/Shutterstock

6. Alvással töltsd a repülést

A repülőn elaludni nagyon nehéz lehet, különösen, ha szorongsz, de vannak különböző dolgok, amiket magaddal vihetsz, hogy könnyebben elaludj.

Az egyik, ami megkönnyíti az alvást a repülőn, ha nagyon korán reggel vagy késő este indul a járat. Ilyenkor fáradtabb leszel, és a repülőgép is sötétebb lesz, így könnyebben elalszol.

Az extra kényelem érdekében vigyél magaddal egy utazópárnát és egy takarót is. Egy szemmaszk is segíthet az elalvásban, mivel elzárja a fényt. Ha van kéznél fejhallgató, nyugtató hangokat játszhatsz le a telefonodon, hogy segítsen elaludni.

7. Tudatosan válaszd ki az ülést

Foglald le a repülőjegyed korán, még azelőtt, hogy az ülőhelyek elkezdenének megtelni, így olyan ülőhelyet választhatsz, amely segíthet megnyugodni.

Ha a repülőgép hátsó része felé ülsz, az a terület jellemzően hangosabb lesz, és sokkal több lesz a mozgás, ahogy az emberek elhaladnak melletted a mosdóba. Ha viszont az elülső részeken ülsz, akkor általában sokkal nyugodtabb és csendesebb lesz - írja a foxnews. 

Ha másokkal utazol, a korai repülőjegy-foglalás biztosítja, hogy egymás mellett tudjatok ülni, ami nagy kényelmet jelenthet. Ne feledd, hogy sok légitársaság külön díjat kér az ülésválasztásért, de lehet, hogy megéri, ha egy szeretted mellett ülhetsz.

8. Kezdj el beszélgetni

A repülés közbeni beszélgetés segíthet enyhíteni az idegességet. Ha másokkal utazol, beszélgess velük, persze halkan, hogy ne zavard a többi utast.

Ha egyedül utazol, lehet, hogy éppen egy olyan egyedül utazó mellett ülsz, akivel beszélgetést kezdeményezhetsz, persze csak ha ő is nyitott rá. Ki tudja? Még az is lehet, hogy új barátra teszel szert a repülőút alatt.

Milyen amikor hölgyek vezetik az utasszállítókat? Hogyan telik egy munkanapjuk? Ha kíváncsi vagy rá, nézz bele az alábbi videóba: 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek