Ismét életbe lép a 100 milliliteres szabály az európai repülőtereken

Az EU tavasszal változtatott a folyadékokat érintő repülőtéri szabályokon. Ennek értelmében az utazók 100 milliliter helyett 330 milliliter folyadékot vihetnek fel a repülőre a kézipoggyászukban. Szeptembertől viszont visszaáll a régi, 100 milliliteres szabály, ugyanis sok reptéren hibásak a CT-szkennerek.

Jó tudni - Ismét életbe lép a 100 milliliteres szabály az európai repülőterekenForrás: Shutterstock/ O. Kalacheva

A kézipoggyász ellenőrzésére CT-szkennernek köszönhetően az utazók nagyobb, 330 milliliteres csomagokat is vihetnek magukkal. Ezek a modern készülékek háromdimenziós képet tudnak készíteni a poggyásztárgyakról és elemezni tudják a folyadékokat, ezáltal felgyorsítják a reptéri ellenőrzéseket is.

Míg a németországi repülőterek, például Frankfurt és München csak részben álltak át a CT-szkennerekre, más országok sokkal előrébb járnak. Az Egyesült Királyságban 2025-ig minden repülőtéren be kell vezetni az új technológiát. London Lutonban például ez már megtörtént. Hollandiában szintén mindenhol bevezették az új eszközöket.

Ennek azonban hamarosan vége lesz. Az EU Bizottsága ugyanis újabb változtatást eszközölt. Szeptember 1-jétől ismét minden repülőtéren - akár röntgen-, akár CT-szkennerrel van felszerelve - a 100 milliliteres szabály lesz érvényben. Ez az EU valamennyi repülőterét, valamint Izlandot, Svájcot és Norvégiát is érinti.

Miért állnak vissza a repülőterek a 100 milliliteres szabályra?

Az aerotelegraph.com információi szerint az egyik gyártó CT-szkennerei hibásak, ezért az EU Bizottsága elrendelte az összes készülék felülvizsgálatát. Jelenleg nem világos, hogy mikor oldják fel ezeket a korlátozásokat. Egyes források „néhány hónapról" beszélnek. Ezt követően ismét a 330 milliliteres határérték lesz érvényben.

Terrortámadás miatt bevezetett szabályok

A folyadékokra vonatkozó szabályokat 2006-ban vezették be, miután meghiúsítottak egy terrortámadást, amelynek során legalább hét transzatlanti járat lezuhanását akarták elérni 500 milliliteres limonádés üvegekbe rejtett folyékony robbanóanyaggal. Kezdetben teljes tilalom volt érvényben, de hamarosan bevezették a 100 milliliteres szabályt.

Ha kíváncsi vagy, miket néznek és ellenőriznek a vámosok a repülőtereken, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek