Teljesen leállt Németország legnagyobb repülőtere a klímatüntetők miatt

Teljesen leállt Németország egyik legfontosabb regionális repülőtere és törölték az összes járatot, miután klímaaktivista tüntetők a kifutópályához ragasztották magukat. A Köln-Bonni Repülőtérre szerda reggel illetéktelenek jutottak be. A rendőrség kivonult, de az incidens a járatok teljes felfüggesztéséhez vezetett.

Teljesen leállt Németország legnagyobb repülőtere, de más reptereken is fennakadások vannak - illusztrációForrás: Shutterstock/Jaromir Chalabala

Számos érkező járatot a közeli düsseldorfi, nürnbergi és hannoveri repülőtérre irányítottak át. A kölni repülőtérről induló járatok tucatjait késéssel indították vagy törölték.
A Köln-Bonni repülőtér „jelentős fennakadásokra" figyelmeztetett, és azt tanácsolta az utasoknak, hogy utazás előtt ellenőrizzék járataik státuszát.

A Last Generation nevű csoport szerint öt ember ragasztóval rögzítette magát a kifutópályára.
A szervezet blokkolja a repülőtér légi forgalmát, öt aktivista kezét a kifutópályára ragasztották, hármukat már eltávolította a rendőrség.
A Last Generation azt szeretné, ha a német kormány globális megállapodást kötne az olaj, a gáz és a szén 2030-ig történő kivonásáról.

Európában több repülőtéren is fennakadások vannak

A csoport közölte, hogy szerdára Európa- és Észak-Amerika-szerte „hasonló békés, civil tiltakozásokat terveznek a repülőtereken.

Finnországban a tüntetők a Helsinki Vantaa repülőtér biztonsági kapuit blokkolták.

Máshol három aktivista szerda reggel áttörte a kerítést Oslo fő repülőterén, a Gardermoen repülőtéren. A norvég média szerint a triót alig több mint 30 perccel azután távolították el, hogy behatoltak a repülőtérre - írja a bbc.com. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek