Videó: Lángolt a repülő futóműve a felszállás után

Kigyulladt felszállás közben az egyiptomi Nile Air Airbus A321-200-asának futóműve Szaúd-Arábiában. A fedélzeten 186 utas és 8 fős személyzet tartózkodott.

A futómű szerencsére még a kifutópályán és nem a levegőben gyulladt ki - illusztrációForrás: Shutterstock/ eskystudio

Szerencsére még a kifutópályán történt a baleset, ezért a személyzet megszakította a felszállást és vészkiürítést rendelt el.

A Nile Air 2005-ben gyártott, SU-BQL lajstromjelű Airbus A321-231-es repülőgépe a légitársaság NP 232 számú járatát teljesítette volna Dammám és Kairó között. A repülőgép egyik futóműve a King Fahd Nemzetközi Repülőtér 34L jelű futópályájáról július 18-án helyi idő szerint hajnali negyed háromkor végrehajtott felszállás közben gyulladt ki.
A pilóták kb. 185 km/h sebességnél megszakították a nekifutást, majd lefékezték a gépet és megálltak a futópálya melletti gurulóúton.
A repülőtér üzemeltetőjének közleménye szerint a fedélzeten tartózkodó 186 utas és 8 fős személyzet közül senki nem sérült meg az eset során és vészcsúszdákon hagyták el a repülőt.

A lángoló futóművet a tűzoltók pillanatokon belül eloltották, a tűz okait feltárandó szakértők indítanak vizsgálatot.

Az egyiptomi légitársaság rendszeresen üzemeltet nyaralójáratokat Ferihegyre is Airbus A320-as repülőgépeivel – írja az airportal.hu.

Bár még mindig a repülés a legbiztonságosabb közlekedési módszer, tűzesetek és meghibásodások előfordulnak. Legutóbb körülbelül egy hónapja adtunk hírt róla, hogy lángokba borult az Air France Boeing 777-es utasszállító vontatója a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren.  Szerencsére a dolgozók és a tűzoltók lélekjelenlétének hála, nem sérült meg senki.

Tavaly szeptemberben pedig az Air China Csengtuból Szingapúrba tartó Airbus A320neo gépének személyzete még a levegőben jelentett vészhelyzetet, mert a repülőgép fedélzetén terjengeni kezdett a füst. A füstjelző is működésbe lépett a bal oldali hajtómű meghibásodása miatt. Személy sérülés ott sem történt annak ellenére, hogy a személyzet nem állt a helyzet magaslatán.

Nézd meg a videót az X-en a Szaud-Arábiában kigyulladt gépről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek