Tudtad? - Nem szállhatsz fel a repülőre, ha ilyen betegségeid van

A nyár az utazások időszaka, amikor valóra váltjuk az álmainkat és eljutunk a legszebb tengerpartokra vagy a legmagasabb hegyekbe. A legkönnyebb repülővel megtenni az utat, ám sajnos nem mindenki szállhat fel. Mutatjuk, kik azok, akik állapotuk miatt nem vehetnek részt a repülős utazásban.

Nem szállhatsz fel a repülőre, ha bizonyos egészségügyi problémáid vannak - illusztrációForrás: Művész Media_works/Shutterstock

Szemproblémák

Akik lágy kontaktlencsét hordanak, gyakran szenvednek repülés közben a szemviszketéstől és a kellemetlen 'valami a szemembe ment' érzéstől, amit az alacsony páratartalom okozhat. Ezt azonban könnyen kiküszöbölheted, ha szemüveget viselsz az úton.

Akik lézeres látáskorrekción, vagy más beavatkozáson mentek keresztül, gyakran panaszkodnak a gépen mozgáskoordinációs problémákra, szédülésre, gondjaik akadtak az éleslátással, vagy a szemük érzékenyebb volt a fényre. Ezek a panaszok azonban hamar elmúlnak landolás után.

Operáció után

A legtöbb egyszerű műtét után néhány napon belül már engedélyezett a repülés. Például a csonttörés helyreállítása miatt végzett operáció után már egy nappal repülőgépre ülhetsz, persze a bonyolultabb beavatkozások hosszabb lábadozást igényelnek. Minden esetben kérd ki az orvosod tanácsát, és hallgass is rá. Az orvosi szakvéleményt pedig a légitársaságnak is juttasd el a saját biztonságod érdekében.

Köhögés

Egy hörghurut nem lehet akadálya a repülésnek, de ha ezzel a problémával küzdesz, tanácsos kikérni szakorvos véleményét. Mivel a légutak nem zárt rendszerek, a légnyomásváltozás nem befolyásolja a működésüket. A fedélzet száraz levegője azonban fokozhatja a tüneteket, erősödhet a köhögésed.

De ha felíratsz az orvosoddal megfelelő köhögés elleni szert, nem fogsz szenvedni repüléskor. Fontos, hogy az utazás alatt gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról azért, hogy a nyálkahártyád ne száradjon ki.

Az arcüreggyulladás már komoly problémát okozhat  - illusztrációForrás: Drazen Zigic / Shutterstock

Szívbajok

Ha szívproblémáid vannak, repülés előtt mindig kérd ki a kezelőorvosod tanácsát. A felhők felett a fedélzeten ugyanis alacsonyabb a levegő oxigéntartalma, mint a földön. Ettől felgyorsul a szívverés, nő a nyomás a szívben, a ketyegő teljesítménye ugyanakkor csökken. Ez pedig egy egészséges szívnél is bajt okoz, nemhogy egy betegnél.

Ha szívkoszorúér-problémád van, netán szívrohamod volt, nemcsak a kardiológusoddal kell konzultálnod, hanem a légitársaságnál is jelezned kell. Ha gyógyszereket kell szedned rá, az orvosságok mindenképpen legyenek a kézitáskádban. Ne feledkezz el a leleteidről sem, amik legyenek angolra lefordítva.

Megfázás, arcüreggyulladás

Ha csak egy megfázásról van szó, nincs akadálya a repülésnek. Az egyszerű, recept nélkül is kapható orrsprayk segítenek, hogy a fel- vagy leszállás közben előforduló orrdugulás gyorsan és különösebb kellemetlenségek nélkül elmúljon.

Nem ilyen sima a helyzet, ha arcüreggyulladásod van. A gyulladás miatt ugyanis a nyomásváltozástól kialakuló orr- és füldugulás bizony fájdalmas is lehet. De a fül- vagy fejfájáson kívül átmeneti, hosszabb-rövidebb ideig tartó halláskárosodás is jelentkezhet. Biztos, ami biztos, ha meg vagy fázva, pláne, ha arcüreggyulladásod van, keresd fel a háziorvosodat, és kérj tőle tanácsot és gyógyszert.

Fülfájás

Ha rendszeresen szenvedsz a középfülgyulladástól, repülőút előtt akkor is konzultálj az orvosoddal, ha éppen panaszmentes vagy. A fel- és leszállásnál ugyanis a légnyomás fájdalmas következményekkel járhat. Fülgyulladással ugyanis nem ajánlott a repülés, súlyos fejfájást, és akár halláskárosodást is okozhat a légnyomásváltozás.

+ 1: Terhesség

Várandósság esetén a nyolcadik hónapig nem tilos a repülés, természetesen csak a szülészorvosod engedélyével. Sem a légnyomásváltozás, sem a sugárzás nem káros sem a magzatodra, sem rád. A 36. hét után a légitársaságok csak külön orvosi engedéllyel, nagyon indokolt esetben engedik a kismamáknak a repülést. Komplikált, vagy veszélyeztetett terhesség esetében azonban a 31. hét után már biztonságosabb a földön maradni. Szülés után egy-két héttel már ismét nincs semmilyen akadálya annak, hogy repülőgépre ülj, ha ezzel a nőgyógyászod is egyetért.

Állapotosan a 8. hónap után már nem javasolt a repülés - illusztrációForrás: Shutterstock/Day Of Victory Studio

+ 2: Trombózis

Orvosi tény, hogy a gyakori repülés fokozhatja a vénatrombózis kialakulásának kockázatát, pláne, ha más rizikófaktorokkal - dohányzás, túlsúly, fogamzásgátló tabletta - párosul. A repülőgép szinte észrevétlen remegése, a hosszú ideig tartó ülés, a hajlított térdek ugyanis lassítják a lábak vérkeringését, akadályozzák, lassítják a vér áramlását.

Csökkentheted a trombózis kialakulásának veszélyét, ha a hosszabb repülőúton felállsz, nyújtózkodsz, és teszel néhány lépést, lábujjhegyen, majd a sarkadon. Figyelj arra, hogy bőségesen fogyassz folyadékot, és ha az orvosod sem tiltja, a repülés előtt vegyél be 500 mg aszpirint, ami hígítja a vért.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek