Bezárt a debreceni repülőtér

A kánikula okozta pályahiba miatt bezárt a debreceni repülőtér. A javítás legalább egy hétig tart. A bezárás a Wizz Air, a Lufthansa, a Smartwings és a Freebird járatait érinti, július 18-ig ez nagyjából 30-30 induló és érkező gépet jelent, utasok százaival.

A Debrecen Nemzetközi Repülőtér Kelet-Magyarország legfontosabb és legnagyobb forgalmú nemzetközi repülőtereForrás: debrecen.hu

A történtekről közleményt adott ki a Debrecen Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. Azt írták, hogy a 18 órakor végzett futópálya-ellenőrzés során kollégáik olyan hibát észleltek annak felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt),
melynek következtében – a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva – a hiba kijavításáig a Debrecen Nemzetközi Repülőtér ideiglenes bezárása mellett kellett dönteni.

Hozzátették, a hiba kijavítása az időjárási körülmények függvényében legalább egy hetet igénybe fog venni. Az ideiglenes zárásról minden menetrend szerinti és charterjáratot működtető partner-légitársaságot tájékoztattak, annak érdekében, hogy mielőbb meghozhassák a járatok átütemezésével kapcsolatos döntéseiket és erről az utazóközönséget tájékoztathassák.

"A Debrecenből induló és oda érkező utasainkat kérjük, hogy a járataikkal kapcsolatos információkról tájékozódjanak a légitársaságoknál, illetve utazási irodáknál" – olvasható a közleményben. 

A hiba elhárítását haladéktalanul megkezdték, és mint írták, mindent megtesznek annak érdekében, hogy mihamarabb kijavítsák azt, és újra fogadhassanak utasokat.

Októbertől a Wizz Air sem állomásozik Debrecenben

A debreceni repülőteret érintő fontos hír volt a héten, hogy a Wizz Air október 27-én áttelepíti a Debrecenben állomásozó repülőgépét Budapestre. A bejelentésre a repteret üzemeltető gazdasági társaság is reagált: mint írták, sajnálják a döntést, de az a nyári menetrendet nem érinti.

Tanácstalanság az utasok között

A bezárt debreceni repülőtér késő este három nyelven (magyarul, angolul és németül) is közzétette a helyzetről szóló közleményt a közösségi oldalán, ezekhez a posztokhoz kétszáznál is több hozzászólás érkezett péntek reggelig. Egymás után jelentkeztek a járatok utasai, volt, aki például a vasárnapi antalyai járatról érdeklődött, volt, aki az aznapi krétairól, míg mások azt feszegették, hogy ki állja majd az eljutással járó költségeket az esetlegesen Budapestre irányított járatok indulási helyszínére (mint mondjuk az üzemanyag és a parkolási díj).

Már a csütörtöki eindhoveni járat sem tudott leszállni Debrecenben. A gépet Budapestre irányították, az egyik hozzászóló azt írta, az utasokat busszal szállították át végül a hajdú-bihari vármegyeszékhelyre. 

A vasárnapi, 18.30-as isztambuli járat egyik utasa szerint péntek kora reggelig semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

De voltak olyanok is, akik hosszabb időre Debrecenben ragadtak csütörtök este. Egyikük egy utazási Facebook-csoportban nem sokkal éjfél előtt arról írt, hogy délután 16 óra óta vannak a reptéren, és a buszt várják, ami elviszi őket Budapestre. Egy félliteres vizet kaptak, az utas állítása szerint a parkolóban kellett várakozniuk – írja a haon.hu.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek