Négyévszakos gumi vásárlási tanácsok

Bár a négyévszakos gumik kínálata szűkebb, mint a téli-nyári abroncsoké, sokaknak nehézséget okoz a választás. Sokszor azt is nehéz eldönteni, hogy egyáltalán megéri-e nekünk az all season abroncs szett, hát még azt, hogy melyik lehet a számunkra legmegfelelőbb mintázat.

Forrás: Pixabay

 

A négyévszakos gumik az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert hazánkban, bár még mindig csak egy kis szeletét fedik le az abroncspiac kínálatának. Ugyanakkor sokan gondolnak rájuk úgy, mint a spórolás egy hatékony módjára, hiszen így csak egyetlen szettet kell megvásárolni, nem pedig kettőt. Az all season gumikkal valóban lehet spórolni, de nem valók mindenkinek, illetve minden vezetési stílus mellé – írj az Autotire.

Arról már nem is beszélve, hogy a mintázatok közül sem tudnak sokan választani, hiszen a legtöbb abroncsmárkának van négyévszakos mintázata. Lássuk, kinek éri meg a négyévszakos gumi, és hogyan érdemes választani a mintázatok közül?

Kinek való egyáltalán a négyévszakos gumi?

Először is azt kell kiderítenünk, hogy nekünk való-e egyáltalán ez a szegmens. A négyévszakos gumikat az abroncsgyártók eredetileg azért fejlesztették ki, mert sok olyan autótulajdonos volt, akik nem tudták a téli-nyári abroncsaikat teljes mértékben kihasználni. Olyan keveset közlekedtek az autójukkal, hogy a gumik nem koptak el, lehetett volna még használni őket, viszont a koruk miatt már nem maradhattak fenn az autón. Ez így nagy pazarlás volt, ennek orvoslására születtek meg a négyévszakos abroncsok.

Manapság is azoknak javasolják a négyévszakos gumikat, akik viszonylag keveset vezetnek, mindössze heti pár alkalommal. Akik csak egyszer-egyszer gurulnak el a ház elől, hogy könnyebben jussanak el az orvoshoz, esetleg bevásárolni. Számukra nagyon jó választás lehet a négyévszakos abroncs, ha viszont a mindennapi vezetéshez keresünk gumit, jobban járunk a téli-nyári szettekkel.

Hogyan válasszunk négyévszakos mintázatot?

Most, hogy már tudjuk, való-e nekünk a négyévszakos abroncs vagy sem, rátérhetünk a mintázat kiválasztására. Tételezzük fel, hogy az all seasone abroncs egy jó választás, mert keveset közlekedünk, adja magát a kérdés, hogy melyik mintázat lesz számunkra a megfelelő?

A keresést megkönnyíthetjük azzal, ha előbb a méret alapján szűrünk. Nincs ugyanis minden mintázat minden méretben, így érdemes előbb leszűkíteni a kereset arra a méretre, amire szükségünk van. A lista persze így sem lesz feltétlen rövid, de már sokkal kevesebb mintázatból kell majd választanunk, és persze csak azokat tudjuk alaposabban szemügyre venni, amelyek tényleg felkerülhetnek az autónkra.

Az gumis szakemberek véleménye az, hogy ha négyévszakos abroncsot keresünk, akkor elsősorban a prémium gumik kínálatából érdemes választanunk, hiszen ezek képviselik a legmagasabb minőséget, tehát magas fokú biztonságot várhatunk tőlük.

Ha már leszűkítettük a kereset, de még mindig nem tudunk dönteni, akkor érdemes a nemzetközi abroncstesztek eredményeit is figyelni az adott mintázatok esetében, hiszen ezek a tesztek objektív képet adhatnak a mintázatokról.

(x)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek