Nyolc különleges tengerpart, ahová fapadossal elrepülhetünk

Érintetlen természet, Szaharát idéző homokdűnék, sziklaszirten egyensúlyozó romantikus városka, flamingók, delfinek, elhagyatott, festői partszakaszok - mutatunk nyolc európai célpontot, ahol ilyen csudák várják a turistákat. És ami a legjobb bennük: mindegyik megközelíthető Budapestről fapadossal, egyszerűen.

Nem feltétlen kell ahhoz méregdrága repjegy és rettentő távoli, egzotikus úti cél, hogy egészen különleges tájban strandoljunk. Olyan, fapados repülővel, átszállás nélkül elérhető partszakaszokat mutatunk, amelyek láttán az ember nem gondolná, hogy könnyen el is juthat oda.

Playa de los Genoveses, Spanyolország

Fapados Budapestről: Malaga, Ryanair

Itt van: A Cabo de Gata Nemzeti Park Malagától 200 kilométerre fekszik. Érdemes autót bérelni, a part mentén kb. két óra alatt itt lehetünk. És hogy miért érdemes a repülés után még ennyit vezetni érte? Mert a turisták körében alig ismert, hihetetlenül tiszta, érintetlen partszakaszokat találunk itt.

Playa de los Genoveses
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Kevin Pacheco / flickr

Ilyen a strand: A Los Genoveses strand közülük az egyik legszebb: a patkó alakú öblöt látványos hegyek övezik, a víz tiszta és sekély. A közelben le tudjuk parkolni az autónkat, de ezen felül ne számítsunk semmilyen infrastruktúrára. Ebben a helyben pont az a szép, hogy csak mi vagyunk, meg a természet. A nemzeti park legnagyobb települése, San José nincs túl messze, itt jellegzetes, sötét sziklákra épült, hófehérre meszelt házak várják a látogatókat, szállást is itt érdemes keresni.

Maspalomas, Gran Canaria, Spanyolország

Fapados Budapestről: Gran Canaria (Ryanair)

Itt van: A Kanári-szigetek névadó tagján, Gran Canarián találjuk a nyüzsgő turistaparadicsomot, Maspalomast. Ismeretlennek semmiképp nem mondható ez a partszakasz, ilyen szempontból tehát kilóg a listánk többi eleme közül. Viszont annyira egzotikusan néznek ki a Szaharát idéző homokdűnék a mélykék tenger mellett, hogy mindenképp helye van gyűjteményünkben.

Maspalomas dűnéi
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Jtb Photo / Europress / Getty

Ilyen a strand: A dűnékre az egyik legszebb kilátás a települést átszelő Avenida de Tirajana végéről van. Innen továbbsétálva hamarosan meg is érkezünk a strandra, ahol kb. száz méterenként találunk frissítőt árusító kioszkokat - a legturistásabb részen még Mc Donald's is üzemel. A maspalomasi strand négy részre oszlik, az első a gyerekes családoké, a második és a negyedik a nudistáké, a harmadikat pedig a melegek látogatják előszeretettel - írja az egyik helyi turisztikai honlap. A strandolás mellett akár egy tevegelésre is benevezhetünk, ha ki akarjuk maxolni a sivatagi hangulatot.

Isla de Tabarca, Spanyolország

Fapados Budapestről: Alicante (Wizz Air)

Itt van: Valencia régió egyetlen lakott szigete, a Tabarca, Alicante városával átellenben, a partoktól kb. 15 kilométerre található. Tulajdonképpen nem is egy sziget, hanem egy négy tagból álló, aprócska szigetcsoport. A múltban berber kalózok rejtekhelyéül szolgáló Tabarcán a 18. században III. Károly spanyol király építtetett falakkal körbevett várost – olvasható az Alicanteturismo.com-on.

Isla de Tabarca
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Jesús Alenda / flickr

A szigetre legkönnyebben Alicante kikötőjéből juthatunk el, több menetrend szerinti hajójárat ingázik a partok között, a menetidő kb. egy óra. Szeles időben a hajót igencsak dobálja a víz, erre érdemes előre lélekben felkészülni. A kirándulók többsége egy napot marad a szigeten, ez arra elég, hogy sétáljanak egyet az óvárosban, megnézzék a sziget múzeumát és egyenek egy jót a kikötői éttermek valamelyikében. Nemrégiben azonban szálláshely is nyílt, így akár egy teljes nyaralást is el lehet itt tölteni.

Ilyen a strand: A sziget kristálytiszta vizű öblei miatt pedig határozottan érdemes is megfontolni, hogy hosszabb időt töltsünk itt. Búvárkodáshoz, snorkelinghez kiváló hely.

Ghajn Tuffieha, Málta

Fapados Budapestről: Málta (Ryanair, Wizz Air)

Itt van: A fő sziget, Málta nyugati részén, a fővárostól 20 kilométerre, szép természeti környezetben több strand követi egymást: a népszerű Golden Bay, Gnejna Bay, és Ghajn Tuffieha. Utóbbit egy hosszú lépcsősoron közelíthetjük meg. Ha autóval jövünk, van a közelben parkoló. De van helyi buszjárat is, a beszédes nevű, Riviera megállónál kell leszállni.

Ghajn Tuffieha és Jneina öböl, Málta
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Giorgio Galeotti / flickr

Ilyen a strand: A mindig zsúfolt Golden Bay-jel ellentétben a Ghajn Tuffieha csodálatosan szép és nyugodt. "A strand mögött húzódó sziklás vidéknek köszönhetően úgy érezzük magunkat, mintha a világ végén lennénk; pedig nem így van. A parton lehet bérelni napernyőt és napágyat, valamint ételt-italt vásárolni. Alkalmas fürdőzésre is, de vigyázni kell, mert megerősödnek a tengeráramlatok, amikor északnyugati szél fúj. Ha felhúzzák a piros zászlót, ajánlott a sekély vízben maradnunk. A naplementék felejthetetlenek itt" – írja a partszakaszról a Malta-utazas.blog.hu.

Chia, Szardínia, Olaszország

Fapados Budapestről: Alghero, Szardínia (Wizz Air)

Itt van: A sziget fővárosától, Cagliaritól ötven kilométerre találjuk Chiát, melynek strandján selymes homok, harminc méteres, hófehér dűnék és türkizkék víz várja a turistákat.

Ilyen a strand: A Baia Chia öblöt mediterrán növénytakaró borítja, az egyik dombon az egykori föníciai város romjai magasodnak. Ha szerencsénk van, akár delfineket, vagy a közeli tavon flamingókat is láthatunk. Az uralkodó széljárás miatt a szörfösök is imádni fogják.

Polignano a Mare, Olaszország

Fapados Budapestről: Bari (Wizz Air)

Itt van: Baritól 35 kilométerre fekszik Polignano a Mare városa. Ha kocsit bérelünk a reptéren, háromnegyed óra alatt itt lehetünk. A szikla tetején egyensúlyozó hangulatos kisvárosba akár egynapos kirándulást is tehetünk Bariból, de tökéletes egy komplett nyaralás eltöltéséhez is. Keskeny, mediterrán hangulatú utcáin jól esik a séta, haléttermeiben finomakat ehetünk – ha futja rá, a barlangban található, nagyon egyedi Ristorante Grotta Palazzesét na hagyják ki – és persze jókat strandolhatunk is.

Polignano a Mare
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Francesco Cirigliano / flickr

Ilyen a strand: Annak ellenére, hogy milyen aprócska városról van szó, akár minden nap egészen más hangulatú strandon csobbanhatunk. A központban találjuk a kavicsos Cala Porto strandot, aminek a város közelsége ad különleges hangulatot. Homokos strandra vágyóknak a Porto Cavallót ajánljuk a kikötőtől nem messze. A sötét homokos, világoskék vizű San Giovanni strandot pedig a kiépített infrastruktúrájú helyeket kedvelők fogják szeretni, napágyak, napernyők, zuhanyzók, éttermek várják itt a turistákat.

Miramar, Porto, Portugália

Fapados Budapestről: Porto (Wizz Air)

Itt van: Ez a tippünk az utószezonban nyaralást tervezőknek szól, a Wizz Air portói járata ugyanis csak szeptemberben indul. Ha kinézelődték magukat Porto romantikus, világörökségi belvárosában, és egy nyugodt helyen strandolnának, Miramart ajánljuk.

Miramar, Portugália
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Mauricio Abreu / Europress / Getty

Ilyen a strand: A Portótól 10 kilométerre délre található tengerparti városka strandján aranyló homok, egy festői kis kápolna, parti éttermek várják a pihenni vágyókat. Szépsége ellenére meglepő módon még nem özönlötték el a turisták, így tényleg pihentető lesz az itt töltött idő.

Ahtopol, Bulgária

Fapados Budapestről: Burgasz (Wizz Air)

Itt van: A bolgár tengerpartra vágyik, de semmi kedve a Napospart vagy Aranyhomok turistapoklához? Tegyen egy próbát a burgaszi reptértől kocsival vagy rendszeresen közlekedő transzferbusszal egy bő óra alatt elérhető Ahtopollal, a tengerparti Bulgária legdélebbi településével.

Ahtopol világítótornya
Galéria: Érdekes strandok fapadossal
Fotó: Aaron Huey / Europress / Getty

Ilyen a strand: A sziklás félszigeten fekvő Ahtopol a békés, csendes nyaralás híveinek fog tetszeni. Az egész környéket átjárja a régi idők hangulata, a vízen tengerjáró hajók helyett halászbárkákat figyelhetünk, nightclubok és szuvenírárusok helyett egy világítótorony és fából épült házak látványa fogadja az ide érkezőt, írja a Lonely Planet.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Elindult a Wizz Air Budapest-Várna járata
A legújabb nyári útvonal szeptember 18-ig heti kétszer, szerdánként és vasárnaponként üzemel.

Felszállt a Wizz Air első szófiai és két új kanári-szigeteki járata
Az elmúlt napokban három új járatot is indított a Wizz Air: a Kanári-szigetekre Budapest-Fuerteventura és Budapest-Lanzarote útvonalon, míg Bulgáriába a Budapest-Szófia útvonalon repül a légitársaság.

MUISZ: óvatosan az olcsó tengerparti utakkal!
Feltűnően nagy kedvezménnyel kínált tengerparti üdülési ajánlatok jelentek meg a piacon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek