Talpraesett Turista
Bírságol az étterem, ha nem eszünk meg mindent

Bírságol az étterem, ha nem eszünk meg mindent

„Egyél meg mindent, vagy perkálj"! jeligével egyre több ázsiai étteremben kell felárat fizetni a maradék ételek után Németországban. A kampány célja, hogy csökkentse az ételpazarlást.

A kezdeményezés egyik élfutára a stuttgarti Yuoki étterem, ahol 1 eurót számolnak fel, ha hagyunk valamit a tányéron. Az étterem tulajdonosánál, Guoyu Luannál akkor telt be a pohár, amikor látta, hogy az all you can eat szolgáltatás során mennyi maradék halmozódott fel.

 

Van, ahol az ételpazarlásért fizetni kellFotó: David Woolfall / Getty Images Hungary

Az ő szavaival élve a Taste 120 büfé lényege az, hogy két óra alatt annyit egyél, "amennyi beléd fér", nem annyit, "amennyit ki tudsz dobni". Guoyu Luan okos figyelemfelkeltő stratégiával a felárból származó bevételt – amely eddig 900-1000 euróra tehető – jótékonysági célokra fordítja.

A düsszeldorfi Okinii étterem is csatlakozott a kampányhoz. Nem árulnak zsákbamacskát, mivel a honlapjukon is olvasható, hogy hideg maradék esetén 1 euró, meleg maradék esetén 2 euró felárat számolnak fel.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a németek élen járnak a szelektív hulladékgyűjtésben, de egy új tanulmány szerint, amire a Lonely Planet hivatkozik cikkében, ez közel sincs így az ételek terén. A németek ugyanis fejenként közel 70-75 ezer forint értékben dobnak ki ételt éves szinten.

Már szinte minden sarkon egy all you can eat jellegű büfé Magyarországon is, így valószínűleg mindenki volt már szemtanúja a kampány által kifogásolt jelenetnek. Rengeteg étel megy pocsékba, ezért érdemes tényleg csak annyit szedni, amennyit tényleg el is fogyasztunk.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek