Ez mind ingyen lesz júliusban: pécsi fényfesztiváltól a párizsi plázsig

Nyaralás közben hajlamos az ember szórni a pénzt, pedig rengeteg ingyenes programon is jól érezhetjük magunkat. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót, külföldön és belföldön egyaránt.

Belföld: Győr, Pécs, Mátra

 

Ha a tökéletes gyerekprogramot keresik, amiért ráadásul egy fillért sem kell kiadniuk, akkor jelentjük, megtalálták. Ha nem Győrben laknak, akkor az úti költséget azért bele kell kalkulálni a kiadások közé, de a programok teljesen ingyenesek a július 1-től 3-ig tartó Győrkőc fesztiválon.

Győrkőc fesztivál
Galéria: Ingyenes július (2016)
Fotó: Győrkőc Fesztivál

 Vagyis hazudunk, mégis van belépő: egy mosolygós fotót kell vinni magunkkal a gyerekről, ezt váltják az infopultoknál karszalagra. A fesztivál ideje alatt Győr belvárosa komplett játszótérré alakul. Lesz pancsolómedence, amin vízibiciklizni lehet, cirkusz, koncertek, népi játszóház, labda-csata és sok minden más. A részletes programot itt találják.

Ugyanezen a hétvégén, azaz július 1-2-3-án, zseniális fesztiválnak ad otthont a pécsi Zsolnay-negyed. Napközben cirkuszi és utcaszínházi előadások, utcazenei produkciók, zsonglőrök, tűztáncosok és ötméteres sárkányok, éjjel szemkápráztató fényfestés várja a látogatókat. Ó- és középkori harcosok, Zrínyi serege és történelmi felvonulás idézi meg Pécs közel 2000 éves múltját. A Zsolnay Fényfesztivál teljesen ingyenes, kivéve két koncertet.

Muzsikál az Erdő - Palya Bea koncertje
Galéria: Ingyenes július (2016)
Fotó: Muzsikál az Erdő / Facebook

 Különleges helyszíneken hallgathatnak komoly- és népzenei koncerteket, nézhetnek meg táncelőadásokat a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozat látogatói. Az ingyenes fesztiválon július 2. és 10. között Füleken, Mátraverebélyen, Kékestetőn, Galyatetőn és Gyöngyössolymoson is lesznek programok. Az erdő mélyén nemcsak koncertek, de gyerekprogramok, erdei étkek kóstolója, vezetett séták és ismeretterjesztő előadások is lesznek. A programfüzetet online itt tudják megnézni.

Jubileumi programmal készül a XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
Július második hétvégéjén a modern kori Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulója alkalmából különleges műsorral várja a középkori történelem és kultúra iránt érdeklődő magyar és külföldi vendégeket a régió legjelentősebb szabadtéri hagyományőrző fesztiválja. (X)

 

 Külföld: Párizs, London, Berlin

 

A foci Eb-t követően csomó ingyenes programmal várják a Párizsba látogatókat. A Szajna-part idén is stranddá alakul július 18. és augusztus 21. között, a Párizsi Plázs ingyenes rendezvény alkalmából. A plázson pihenés felér egy fél városnézéssel: megcsodálhatjuk Saint-Louis és az Ile-de-la-Cité szigetét, gyönyörű kilátás nyílik a Notre-Dame katedrálisra is. Ha olyan szerencsés, hogy ott pihen, hallgathat koncerteket, strandröplabdázhat, vagy beállhat egy pétanque-játszmába.

Párizs plázs
Galéria: Ingyenes július (2016)
Fotó: Aurelien Meunier / Europress / Getty

 Ha kicsit előbb érkezik, július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén ne hagyja ki a város legszebb tűzijátékát! Az este 11-kor kezdődő égi parádét az Eiffel-torony közelében, a Mars mezőn és a Trocaderonál lehet a legjobban látni. Ha nem lenne elég a buliból, akkor július 20. és 23. között 31 ingyenes koncertet hallgathatnak meg a városháza előtt. Részletek erről az eseményről itt. Július 24-én pedig érdemes a Champs-Elysées-re kilátogatni, aznap van ugyanis a Tour de France bringaverseny befutója. További ingyenes párizsi programtippjeinket ide kattintva találja.

Londonban július 3-án, vasárnap a Regent Streeten minden a londoni közlekedésről és a dizájnról fog szólni. Az ingyenes, családbarát rendezvényen régi poszterek, lóvontatású busz és előadások is lesznek. Bővebb infó itt. Július 4. és 10. között, a Royal Society ingyenes nyári kiállításán a brit tudomány legújabb eredményeivel ismerkedhetünk meg a gravitációs hullámoktól a Harry Potterben rejlő tudományig.

Berlinben verklifesztivál lesz július 1. és 3. között. 13 országból érkeznek vendégzenészek, lesznek ingyenes koncertek és látványos felvonulás is a Kurfürstendammon. A részletes programot itt tudják megnézni.

A berlini tekerőlantosok
Galéria: Ingyenes július (2016)
Fotó: wollenschlaeger-berlin.de

 Ugyancsak július 3-án, vasárnap egy különleges művészeti fesztiválon is részt vehetünk. Az erre a napra a forgalom elől elzárt, vöröstéglás Oberbaumbrückén reggel tíz és este tíz között száznál több művész festményeit, fotóit, szobrait lehet megnézni. A földre egy 120 méter hosszú vásznat is kifektetnek majd, hogy ha valakinek a sok műalkotás láttán ihlete támadna, festhessen gyorsan valamit ő maga is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek