Nyaralás repülő és autó nélkül I.rész: busszal

Idén nem akar se repülni, se vezetni, a buszos társasutazástól pedig a hideg rázza? Nem is gondolná, hányféle helyre eljuthat magánszervezésben távolsági buszokat és tömegközlekedést használva! Ha bírja a maratoni buszozást, akár Amszterdamot vagy Londont is megnézheti. Nyaralás repülő és autó nélkül, első rész.

Nem szívesen fizet be csoportos útra, de fél a repüléstől és nem tud – vagy tud, de hosszú távon nem szeret – vezetni, viszont külföldi nyaralásra vágyik? Minisorozatunk első részében busszal elérhető helyeket mutatunk.

Anya, ott vagyunk már?
Galéria: Nyaralás busszal
Forrás: Travelo

Disclaimer: Tisztában vagyunk vele, hogy a hosszú távú buszozás nagyon fárasztó, és előfordulhat, hogy nem is olcsóbb, mint egy fapados repjegy. De ha valaki számára a repülés egyáltalán nem opció, jól jöhetnek az alábbi lehetőségek. (Egyébként akkor is lehet reális alternatíva a busz, ha sok csomaggal utaznánk – a buszokon általában két poggyász és egy kézipoggyász szállítható ingyenesen, ami jóval több, mint amit repülőn el tudnánk vinni.) Az árakat és a célpontokat az Eurolines honlapjáról gyűjtöttük, velük eddig jó tapasztalatunk volt, míg az Orangeways-szel utazva megtörtént, hogy hosszú órákig hagytak szobrozni a bécsi reptéren minden információ nélkül.

Várost nézne?

Dúskálhat a lehetőségek között az, aki szeret várost látogatni a nyaralás alatt, és busszal szeretné elérni célját. A legtöbb közeli, klasszikus városnéző célpont elérhető Budapestről: Bécsbe, Ljubljanába, Prágába, Krakkóba, Münchenbe, de még akár Berlinbe is elbuszozhat. Annak pedig különösen jó dolga van, aki Olaszországba vágyik: Milánó, Verona, Velence, Bologna és Firenze is elérhető. A fent felsoroltak közül a legolcsóbb retúrjegy 3900 forinttól indul, ennyiért Bécsbe mehetünk. A legdrágább buszjegy a milánói, ide 14 900 forint a menettérti jegy. Jó hír, hogy bizonyos járatokon már bringaszállításra is van lehetőség, így érkezés után nem is kell többet költeni a közlekedésre.

Például a csodás Firenzébe is elbuszozhat: a retúrjegyek 12 900 forinttól indulnak, a menetidő 14 óra
Galéria: Nyaralás busszal
Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

 Ami minket igazán meglepett, hogy a repülésfóbiások akár olyan távoli helyekre is elbuszozhatnak, mint Brüsszel, Amszterdam, Párizs vagy London. A Budapest-Brüsszel járat – melyre Győrben is fel lehet szállni – 19 és fél órát vesz igénybe, és 18 900 forinttól foglalható oda-vissza. Amszterdamba és Párizsba is ugyanennyiért juthatunk el, de mindkét helyre a menetidő alulról súrolja az egy teljes napot. De ez még mindig semmi Londonhoz képest, ahová délután fél négykor indulnak a buszok Budapestről és másnap este negyed hétre érnek oda. Színházjegyet aznap estére mi biztos nem foglalnánk.

Szurkolna?

Aki repülésfóbiája miatt nem juthat ki a foci EB-re a Wizz Air szurkolói járatával, és nem szívesen vezetne le 1500-2000 kilométert, az az Eurolines szurkolói buszaival vághat neki az útnak. ( Az olcsó hegyi szállást kínáló EB-faluról itt olvashat.) Lyonba, Marseille-be és Bordeaux-ba is indul ilyen járat, a buszokra Budapest mellett Székesfehérváron és Nagykanizsán lehet felszállni. A menettérti jegy Bordeaux-ba 53 900 forintba, Marseille-be és Lyonba 39 900 forintba kerül. Azokra is gondoltak, akik több meccset is szeretnének megnézni: Bordeaux-Marseille buszt is indítanak, erre a jegy 11 900 forintba fáj.

Marseille, Franciaország: ne csak a stadiont nézzék meg
Galéria: Nyaralás busszal
Fotó: Northfoto

És hogy mennyi idő eljutni busszal Franciaországba? A bordeaux-i a legrosszabb, ez egy kerek napot vesz igénybe, reggel nyolctól másnap reggel nyolcig. A marseille-i és a lyoni járat egy fokkal kellemesebb, ezek délután kettőkor indulnak, és másnap reggel nyolcra vannak ott. Aki tud a buszon aludni, annak rövid felfrissülés után még egy kis városnézésre is lesz ideje a meccsek előtt. Bordeaux világhírű borvidékét és világörökségi belvárosát, Marseille életteli kikötőjét, Lyon kacskaringós utcácskáit, szűk sikátorait, nyüzsgő rakpartjait pedig kár lenne kihagyni!

Klasszikus tengerparti nyaralásra vágyik?

Meglepően nagy a választék a busszal megközelíthető, klasszikus tengerparti nyaralást kínáló célpontokból is. Bulgáriába (Burgasz, Neszebár), Görögországba (többek között Paralia, Sarti), Horvátországba (pl. Opatija, Pula, Rovinj, Porec, Zadar, Trogir, Split, Dubrovnik), Montenegróba (pl. Kotor, Budva) és Olaszországba (pl. Bibione, Lido di Jesolo, Ravenna, Rimini, Cattolica) is indulnak nyaralóbuszok.

Rovinj, Horvátország
Galéria: Nyaralás busszal
Fotó: Gary Dawson / Barcroft Media / Northfoto

Bulgáriába Napospart Expressz, Görögországba Sarti Expressz, Horvátországba Adria és Dalmát Expressz, Montenegróba Montenegro Expressz, Olaszországba Cattolica Expressz néven közlekedtet buszt az Eurolines. Ha nem bírják a nagyon hosszú buszozást, a menetrendet feltétlen böngésszék át, mielőtt meghozzák a döntést a nyaralás helyszínéről. Ha például Horvátországba mennének, a Monarchia patinás üdülőhelye, Opatija felé kicsit több mint 8, míg a dalmáciai Dubrovnikba 14 és fél órát kell a buszon tölteni. Persze még mindig jobb, mint ugyanennyit vezetni.

A következő részben a vonatos lehetőségeket mutatjuk be. Gondolta volna, hogy vonattal útnak indulva a képeslapra kívánkozó Salzkammerguti tóvidéket éppúgy felfedezheti, mint a dalmát tengerpartot vagy éppen Berlin látnivalóit? Hamarosan minden részletre fény derül!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Kézipoggyászban rejtette el macskáját, nem engedték be Új-Zélandra - 2016.12.22.
Macskájával együtt visszaküldtek Új-Zélandról Kanadába egy turistát, aki az előírások megkerülésével, a kézitáskájába rejtve akarta becsempészni házi kedvencét a szigetországba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek