Ingyenes programok februárban Budapesttől Londonig

Mangalica fesztivál Budapesten, farsangi karnevál Kaposváron, láncfűrészes csokiszobrász-show Szegeden, Annie Leibovitz fotókiállítása Londonban, Dalí ruhatervei Barcelonában és kínai újév Milánóban - februárban ezekre a programokra nem kell egy fillért sem költeni.

Új sorozatunkban minden hónap elején eláruljuk olvasóinknak, merre kell indulniuk, ha üres pénztárcával is jól akarják érezni magukat. A legjobb belföldi ingyenes programok mellett azt is megmutatjuk, hogy külföldön sem kell mindig kiköltekezni, ha az ember érdekes időtöltésre vágyik.

Ingyenes programok Budapesten

A Fővárosi Állatkertben idén is megrendezik a Mackófesztivált. A medvés programok már január 30-án elkezdődtek, de ma még pont odaérhetnek a lényegre! Február 2-án, délelőtt 11-kor lesz ugyanis a medveles a kamcsatkai medvék kifutójánál, ekkor derül ki, hogy meglátják-e az árnyékukat. Emellett a zárónapon bohócműsor, koncertek és mackós ismeretterjesztő programok várják a családokat. A felnőtteknek ugyan fizetni kell a belépőért, de a 14 év alatti gyerekek ingyen mehetnek be. További információ itt.

Galéria: Ingyenes programok februárban Budapesttől LondonigFotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Látott már bringaversenyt egy pláza mozgólépcsőjén? Ha február 6-án, szombaton az Örs vezér téri Árkádba megy, láthat. 13 és 17 óra között ugyanis downhill – pontosabban downmall – Európa-bajnoki futamot tartanak itt. A közelebbi részletekről nem igazán tudni semmit, de azt a keveset itt találják. Zenerajongó szülőknek és gyerekeiknek a Müpában a helye február 7-én, vasárnap. A Cifra Palota című, ingyenes családi délelőttön zenés tánc- és meseelőadásokon, kreatív zenei foglalkozásokon és készségfejlesztő programokon lehet részt venni.

Aki szereti a malacokat – és különösképpen a mangalicákat – akár enni, akár nézegetni, annak február 12-14. között az V. kerületi Szabadság téren a helye. Kilencedik alkalommal rendezik meg itt az ingyenes Mangalica Fesztivált. A téren karámokat építenek fel, ahol szőke-, vörös-, és fecskehasú mangalicákat lehet majd látni, anyakockákat és kismalacokat egyaránt. Akinek a barátkozás után van szíve hozzá, az mangalicás ételeket kóstolhat. Napközben főzőverseny, népzenei programok, vásári komédia, gasztronómiai bemutatókon szórakozhat, kora estétől pedig könnyűzenei koncerteken.

Ingyenes programok vidéken

Kaposváron február 5-7. között egy füst alatt letudják a farsangi mulatságot és a városi félmaratoni futóversenyt. Február 5-én, pénteken 16 órától az Együd Árpád Kulturális Központban ingyenes színdarabot - Dorottya, avagy a dámák diadalma a Fársángon - láthatnak. Hatodikán szombaton a Szivárvány Kultúrpalotában 10 órától a gyerekek szintén ingyenes farsangi játszóházon vehetnek részt, ahol a farsangolás elengedhetetlen kellékeit készíthetik el szakmai vezetők segítségével.

Galéria: Ingyenes programok februárban Budapesttől LondonigFotó: Kaposvári programok

Ugyanaznap délután rönkhúzó versenyt is tartanak, de lesz bolondesküvő és farsangi felvonulás színészek, lovasklubok, hagyományőrzők, táncegyüttesek, bábosok és a másnapi futóverseny indulóinak részvételével. A menet 14.30-kor indul, a Bethlen tér-Zárda utca-Kossuth tér útvonalon haladnak majd. A félmaratoni futóverseny másnap délelőtt 11-kor rajtol, ez azonban már fizetős program, ennek részleteiről itt tudnak tájékozódni.

Kevésbé sportos, ám annál csokimániásabb olvasóinknak a csokoládéfesztivált ajánljuk Szegeden. A "régió legnagyobb csokis őrületeként" aposztrofált ingyenes rendezvényt február 12-én és 13-án tartják. A vásár mellett lesz csoki-kaszinó, non-stop működő manufaktúra és koncertek is. Két extrém csokoládés programelem is lesz: az egyik a láncfűrészes csokiszobrász-show, a másik a világ legnagyobb, autóval töltött bonbonjának elkészítése lesz.

Ingyenes programok külföldön

Londonban általában jobbnál jobb ingyenes kulturális programokat lehet találni - és ez most sincs másként. A Wapping Hydraulic Power Stationben a világhírű fotós, Annie Leibovitz híres nőkről készült, Women című sorozatát lehet megnézni teljesen ingyen. A február 7-ig látogatható kiállítás képein az angol királynőtől Adelen Caitlyn Jennerig számos híresség portréja látható.

Galéria: Ingyenes programok februárban Budapesttől LondonigFotó: UBS Art

A Snap Galleries Never Mind the Sex Pistols kiállítása is tök ingyen van, március 5-ig tart nyitva. A kiállításon a punk születésekor éppen különböző zenei újságoknak dolgozó Pierre Benain fotós képei láthatók. A fotós össze is barátkozott a bandával, így igazán bensőséges képeket állítottak ki. Végül egy esti program Londonból: február 5-én a Wellcome Collection Spectacular feeling emotional című, ingyenes eseményén minden az érzelmek körül forog majd. Este hét és tizenegy között nevetésterápián vehetünk részt, vagy akár saját emojit is kifejleszthetünk.

Barcelonában egy egészen különleges Dalí-tárlaton vehetünk részt ingyenesen, a Mayoral galériában február 29-ig. A Dalí. Master of Metamorphosis címet viselő kiállítást a floridai Sant Petersburg Dalí múzeumának, és a figueresi Dalí Színházmúzeumnak a közreműködésével hozták létre. A bemutatott tárgyak közül a legérdekesebb az a hat ruhaterv, amit a művész 1965-ben készített. A fürdőruhákat, sportruházatot és ünnepi ruhákat tartalmazó kollekciót Párizsban be is mutatták, de a ruhák sosem kerültek kereskedelmi forgalomba. A kiállítást előadások, ismeretterjesztő programok egészítik ki.

Galéria: Ingyenes programok februárban Budapesttől LondonigFotó: Mayoral

A fapados járatokkal általában röhejesen olcsón megközelíthető Milánóban egy egészen egzotikus programot ajánlunk: vegyenek részt Olaszország legnagyobb kínai közösségének tavaszi fesztiválján! A majom évének beköszöntét február 8-án jelmezes parádéval ünneplik – a felvonulás reggel tíz körül szokott kezdődni a Via Paolo Sarpin, és a buli kora estig tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek