Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat

Kóstolja végig Ausztria, Olaszország, Görögország, Japán, Tibet és Kína ízeit anélkül, hogy kitenné a lábát Budapestről.

A helyi ízek megismerése az egyik legjobb dolog, ami az emberrel utazás közben történhet. Ráadásul, manapság már nem is kell feltétlen elhagynunk az országot ahhoz, hogy a világ konyháival közelebbi ismeretséget köthessünk. Összegyűjtöttünk hat olyan remek budapesti éttermet, ahol a külföldi tulaj a garancia az autentikus fogásokra és az adott tájat idéző hangulatra. Ezeket a helyeket végiglátogatva garantált az íz-utazás, és olcsóbb is, mint egy repjegy. 

Monarchia 2.0: DIÓ delicate:cantine

Hol? Királyi Pál utca 9., online itt.

Milyen? Az osztrák származású, magyarul tökéletesen beszélő Klaus Sommer korábban Sopronban üzemeltetett Dió néven egy barátságos kis delikát üzletet. Egy éve költözött fel Budapestre, hogy megnyissa a nagy testvért, a DIÓ delicate:cantine-t a Királyi Pál utcában. A dizájnosan berendezett, hangulatos hely egy bisztró, egy kávézó és egy ínyenc bolt ötvözete.

Klaus kávét főz
Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat
Fotó: Gabor Muray Photography / DIÓ delicate:cantine

 Az itt megvásárolható termékek a pesztótól a borokig a Sommer család burgenlandi birtokáról, a Fertő-tó mellől, Mörbisch am See-ből származnak. A mindig kapható szendvicsek, burgerek mellett Klaus minden nap friss, szezonális alapanyagokból ebédmenüt főz. Aki kifejezetten Ausztria ízeire kíváncsi, annak keddenként érdemes ide betérnie, mert aznap olyan klasszikusokat kóstolhat, mint a Tafelspitz, a császármorzsa vagy éppen a stájer tökmaggal megbolondított sütőtök krémleves. Mi nemrég teszteltük, csak ajánlani tudjuk. 

Mintha Rómában vacsoráznánk: Pizzica Pizza

Hol? Nagymező utca 21., online itt.

Milyen? Amikor Rómában nyaraltunk, a kedvenc éttermeink azok az apró pizzériák lettek, ahol kedvünkre kóstolgathattuk a négyszögletesre vágott, friss feltétekkel gazdagon megpakolt szeleteket. Annyira bejött a dolog, hogy volt olyan nap, amikor reggelire és vacsorára is ilyen pizzát ettünk. Ha közelebb laknánk a Nagymező utcához, sanszos, hogy Budapesten is előfordulnának ilyen pizzatúladagolásos napok.

A büszke tulajok: Enrico De Bartolomeo és Stefano Mele
Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat
Fotó: Pizzica

Az olasz testvérpár, Paolo és Enrico De Bartolomeo, és barátjuk, Stefano Mele minimáldizájn jegyében berendezett pizzázója ugyanis pont olyan ínycsiklandó falatokat kínál, mint a legjobb római helyek. Az egyetlen különbség, hogy míg Olaszországban súlyra árulják a pizzát, itt a hazai viszonyokhoz alkalmazkodva egyen-szeletekre vágva kínálják a meglehetősen addiktív sült tésztát. A Pizzica hátránya csak az, hogy aki egyszer itt evett, annak már nem fognak olyan jól esni az átlagos itthon kapható pizzák. 

Nem egy átlagos kínai büfé: Wang Mester Konyhája

Hol? Gizella utca 46/a., online itt.

Milyen? Budapesten rengeteg kínai büfé van, de jó kínai étterem alig akad. Wang Mester Gizella utcai étterme viszont ez utóbbiak közé tartozik. Wang Mester a szakácsmesterséget a nagyszüleitől tanulta, majd Peking legjobb éttermeiben tökéletesítette. Hiszi, hogy meg tudja ismertetni a magyar érdeklődőkkel az ötezer éves kínai konyhaművészet titkait.

Wang Mester Kínai Konyhája
Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat
Fotó: Rew Photographydesign / Wang Mester Kínai Konyhája

 Az étteremben akár olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a szezámolajos szószban párolt ökörnyelv, a csirkelábas savanyúság, és a fekete szezámmaggal töltött gombóc. Legutóbb sajnos elég rég jártunk itt: 2012-ben ettünk itt egy óriásit, beszámolónkat itt tudja elolvasni.

Dalai Láma a gyorsbüfében: Free Kurdisztán Étkezde, Tibeti Étterem 

Hol? Tompa utca 2., online itt.

Milyen? A Bakáts tértől pár lépésnyire található, aprócska gyorsbüfét a kurd származású Ileri Ridvan, és tibeti felesége üzemelteti 2010 óta. És bár kívülről nem tűnik túl hívogatónak ez a hely, nagyon is érdemes betérni ide. A klasszikus gyros, baklava, falafel mellett hetente kétszer izgalmas, tibeti fogásokat lehet megkóstolni, például az ünnepi ételnek számító, jakhússal töltött momót. Ráadásul, az árak is nagyon barátságosak, az adagok pedig bőségesek.

Nem szép, de az ételek finomak
Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat
Fotó: Free Kurdistan Étkezde, Tibeti Étterem

Szusimennyország az alagsorban: Okuyama No Sushi 

Hol? Kolosy tér 5., online itt.

Milyen? Elsőre a Kolosy téri üzletház aljában működő szusibár sem tűnik a legcsábítóbb helyszínnek, de itt sem érdemes az első benyomás alapján ítélni. Az étterem vezetője, Sachi Okuyama, egy kis japán szigeten született, pályafutását Tokióban kezdte. Később Bécsben dolgozott, 2001 tavaszán nyitott saját éttermet Budapesten. A legfontosabb alapanyagot, a friss halakat repülővel hozatja külföldről, feldolgozásukat ő maga végzi. A tradicionális fogások mellé szakét, japán üdítőket és zöld teát ihatunk.

Maki és nigiri
Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhat
Fotó: Okuyama No Sushi

 

Görög nyaralás Újlipóciában: Gyradiko Estia

Hol? Victor Hugo utca 35., online itt.

Milyen? Görögországban volt nyaralni, és azóta nem ízlik a minden sarkon kapható tucatgyros? Irány a 2013-ban nyílt újlipótvárosi Gyradiko Estia étterem! Egy falat Görögország - hirdeti az étterem falán lévő óriási felirat, és tulajdonképpen minden túlzás nélkül teszi ezt. Ghavrilos Arghyropoulos, a Thessalonikiből származó szakács étterme ugyanis egyáltalán nem felidézni akarja a görög ízeket, hanem kompletten ide szállítani hozzánk Magyarországra.

Galéria: Hat budapesti étterem, ahol az ízekkel utazhatFotó: Gyradiko Estia

Ghavrilos ugyanis szinte minden alapanyagot Göröghonból hozat be: a fűszereket Krétáról, a fetát Lesbos szigetéről, az olívabogyókat és az olajat a kalamatai rokonságtól, de még a hagymát és a fokhagymát is, mert állítólag az ottani talaj és környezet miatt egészen más az íze, mint a magyar hagymaféléknek. Az étteremről annak nyitásakor részletesen írtunk, beszámolónkat itt találja.

Jó étvágyat!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek