Magyar idegenvezetők Cancúntól Firenzéig

Mi a fene a ronda izé, ami ott mozog a piac pultján, és hogyan kell elkészíteni? Milyen lehet valójában itt élni? Ha utazás közben fogalmazódtak már meg hasonló kérdések az ön fejében is, olvasson tovább. Tudunk pár embert, akik tudják a választ, és szívesen el is mondják. Magyar idegenvezetők Mexikótól Spanyolországon át Thaiföldig.

Amikor a nyaralásról döntünk, gyakran az úti célnál is fontosabb kérdés, hogy egyénileg vagy külső segítséggel szervezzük meg az utat. A frontvonalak általában élesen elkülönülnek: van, aki a magánszervezésre esküszik, és elszántan, heteken át bújja a netet a repjegyár-összehasonlító oldalaktól kezdve a Booking.comon és Airbnb-n át a Tripadvisorig – egészen addig, amíg körvonalazódni nem kezd a tökéletes terv. Mások el sem tudják képzelni, hogy mindennek maguk járjanak utána, ezért inkább kényelmesen hátradőlnek, és befizetnek egy útra egy utazási irodánál.

Egy kint élő magyar szemszögéből rálátni a dolgokra akkor is érdekes lehet, ha amúgy jól ellennénk magunkban az útikönyvünkkel is
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Katona Andrea, Orbán Gábor / Cancun.hu

Pedig nem csak ez a két véglet létezik. Ha már a szervezésnél is szükségünk van segítségre, de semmi kedvünk az utazási irodák csoportos útjaihoz, választhatjuk a tailor-made, azaz a személyre szabott utakat készítő cégeket. Igénybevételükhöz nem feltétlen kell unatkozó milliomosnak lenni, vannak pénztárcabarát szolgáltatók is a piacon. De azoknak sem kell magányos farkasként végignyomni a nyaralást, akik a magánszervezés mellett döntöttek.

Rengeteg magyar idegenvezető él szerte a világban, akik lelkesen mutatják be a turistáknak új otthonukként szolgáló városukat, országukat. Aki nem beszél idegennyelveket, annak megváltás lehet, ha az anyanyelvén ismerkedhet mondjuk Mexikó állatvilágával. De egy kint élő magyar szemszögéből rálátni a dolgokra akkor is érdekes, ha amúgy jól ellennénk az angol vagy a spanyol nyelvű idegenvezetéssel is. Ismerjék meg Cser Brigittát és Németh Balázst Spanyolországból, Katona Andreát és Orbán Gábort - az idegenvezető-zoológus házaspárt - Mexikóból, Bangkok Charlie-t Thaiföldről és Tihanyi Kingát Olaszországból.

Nem tipikus túrák Barcelonában

„Volt egy pár, akik itt jegyezték el egymást, ehhez elő kellett készíteni a terepet eldugott borítékokkal és a végén romantikus találkával. Aztán volt kerekesszékes vendégünk, akinél gondosan fel kellett készülni járdákból, rámpákból és lépcsőkből. Volt, aki végigette a Michelin-csillagokat, és volt templomokban halálfejeket kereső siserehad gyerekcsapat is. A listámon van még az éjszakai diavetítés templomfalakra, a síelés román kori templomokkal tarkított hegyi falvak közt a Pireneusokban, de olívaolaj-termelő manufaktúrák meglátogatása is kóstolóval egybekötve" – sorolta legkedvesebb munkáit Cser Brigitta.

Cser Brigitta
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Cser Brigitta és Németh Balázs / Do Barcelona(s

 Németh Balázzsal világjáró építészként régóta mutogatták barátaiknak és rokonaiknak a városokat, ahol éltek. Lisszabon volt legtovább a székhelyük, utána Mexikóváros következett, most Barcelona van soron. „Itt mindenki mindig vidám. A közértben sem lehet úgy megúszni a fizetést, hogy a pénztáros ne beszélgetne pár szót az emberrel. Úgy érzi, ha már egyszer egész nap a kassza mögött ül, legalább jól szeretné eltölteni azt az időt" – meséli Brigitta aktuális bázisuk lelkületéről.

Mexikóban döntöttek úgy, hogy hivatalosan is idegenvezetővé válnak, és ha visszatérnek Európába, azonnal beiratkoznak egy képzésre. „Párhuzamosan ezzel, a mexikói posztgraduális képzésen – ahol a város és turizmus kapcsolata volt a témám –, úgy éreztem, jót tenne a szakdolgozatnak, ha nemcsak elméleti, hanem a gyakorlati oldalról is megélném, hogy mit jelentenek egy város számára a turisták" – mondja Brigitta. Ennek már több éve, azóta papírjuk van a szakmáról, és sok idő, utánajárás és kitartó munka után meglett a hivatalos engedélyük Barcelonában is. „Egy kézen megszámolható, hogy egész Katalóniában rajtunk kívül hányan vezethetnek még turistákat magyarul. Más idegenvezetőkkel ellentétben, mi hivatalosan is bevihetjük a vendégeinket pl. a Sagrada Familiába vagy a Güell Parkba, a város múzeumaiba" – magyarázza Brigitta.

Brigitta és Balázs egyébként egy nemzetközi csoport, a Do Barcelona(s) tagjai, melyben mellettük katalán és lengyel idegenvezetők dolgoznak. Vendégeik nagy része magyar, de vállalnak portugálul, spanyolul és angolul is túrákat. Már egy főnek is tartanak városnézést, a nagyobb csoportok létszáma a szezontól függ. „Ötven emberrel nem szívesen evickélek át a Montcada utcai tömegen júliusban. Én a 9-10 főt szeretem a legjobban, főleg ha kérdeznek, nem passzívak, ha beleütik mindenbe az orrukat, és jókedvűek. Balázs a gyerekeknek szokott bejönni, velük city rally-zik, kincskeres, petánkol, homokvárat épít vagy mászókát biztosít" – teszi hozzá Brigitta.

Németh Balázs
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Cser Brigitta és Németh Balázs / Do Barcelona(s

A csapat elkötelezett híve a különleges városnézésnek, jelszavuk a „no typical tours", azaz a nem tipikus túrák. „A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a programok során, és közben a lehető legtöbbet meséljünk el nekik a városról és annak lakóiról. De mindig az aktuális vendégek kívánságai alapján alakítjuk a programokat. Általában hamar kiderül, hogy a vendég milyen. Hajlandó-e felszaladni velünk egy turisták által nem látogatható templomtoronyba, vagy inkább kávézók és teraszok között cikázzunk vele, bele-belekóstolva valami helyi ételbe-italba. Így alakulnak ki a túrák, belefűzve azokat az érdekes helyeket a városból, amiket fontosnak tartunk megmutatni. Arra törekszünk, hogy vendégeinknek ténylegesen minőségi turizmust nyújtsunk, ahol a minőségi jelző az általunk nyújtott szolgáltatásra és a turizmus fajtájára is vonatkozik" – állítja Brigitta.

Brigitta és Balázs építész, urbanista. Ha valakit az épített környezet, a város kialakulásának története hoz lázba, vagy ha a kortárs építészet érdekli, mindenképp őket keresse. De annak is tudnak sok érdekeset (és finomat) mutatni, akik a gyomrukon keresztül szeretik megismerni a helyeket. Szívesen felsorolják az itt termő huszonvalahány – természetesen mind más ízű, más ételbe való – paradicsom nevét, vagy elmesélik, hogy az a ronda izé, ami ott mozog a Boquería piac pultján a jégen, az tulajdonképpen mi a fene, és hogyan kell elkészíteni.

"Volt egy cikk rólunk a Világevőn, ami után nagyon sokan megkerestek minket és gasztrotúrát akartak. Ez a téma különösen közel áll a szívünkhöz és gyomrunkhoz, egyrészt mert Barcelona alkalmas hely hozzá, másrészt mert Balázs előző életében valószínűleg szakács lehetett az alapján, ahogy főz, süt, vagy bort választ. Egyébként továbbképeztük itt magunkat, többek között jártunk hal- és tengeri herkentyűkről szóló tanfolyamra: csukott szemmel és álomból felriadva is meg tudjuk különböztetni például a tenyésztett aranydurbincsot a szabadon élőtől" – vélekedett Brigitta.

Bangkok Charlie-val a thai éjszakában

A több mint tíz éve Bangkokban élő népszerű blogger, Bangkok Charlie is a hozzá látogató barátok, ismerősök körbevezetésével kezdte idegenvezetői pályafutását. "Alapvetően érdeklődő vagyok, így a látványosságokhoz megtanultam a történelmi és kulturális hátteret is. Később jelentkezett egy magyar utazási iroda, hogy helyi idegenvezetőt keres az érkező csoportok fogadásához. Így a főszezonban, december és március között évek óta rendszeresen idegenvezetek Bangkokban és környékén" – kezdett sztorijába Charlie.

Charlie specialitása: megmutatja, ténylegesen hogyan élnek a helyiek
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Bangkok Charlie

Csak magyar csoportokat vezet, ugyanis a thai törvények ezt engedik. "Sajnálom is szegény olasz, német és francia csoportokat, akiknek az ő nyelvüket állítólag beszélő thai idegenvezetővel kell menniük. De mostanában a kínai csoportok is sokat panaszkodnak, hogy nem értik a thai idegenvezető sajátos akcentusát. Ezért tényleg az anyanyelvi idegenvezetés a legszerencsésebb megoldás" – vélekedett a blogger, aki szintén a kiscsoportos városnézés híve. Szerinte a 6-8 fős csoportméret az ideális, mert ekkor még mindenkire lehet figyelni és mindenki hall mindent.

Persze amikor utazási irodák küldenek csoportokat, ennél azért többen vannak Charlie turistái. Így aztán sokakat meglepetésként ér, amikor megtudják, ki vezette a túrát. "Az utazási irodás csoportokat nem Bangkok Charlie fogadja a reptéren. Ezért volt olyan eset, hogy a Bangkokba megérkező csoportból néhányan nem is akartak jelentkezni a városnéző programra, mert inkább Charlie-val szerettek volna menni. Másnap aztán meglepődtek és nagyon örültek, amikor bizalmasan elmondtam nekik, hogy aznap valójában kivel is barangoltak" – meséli. Sokan ugyanis azért keresik Charlie túráit, mert évek óta olvassák a blogját, onnan ismerik a stílusát is. Tudják, hogy a kötelező történelmi és kulturális ismeretek mellett az is kiderül, hogy milyen a valódi Thaiföld, hogyan élnek és milyen szokásaik vannak a thai embereknek.

Nem lesz templommérgezés a túra vége, de azért a legérdekesebb helyek nem maradhatnak ki
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Bangkok Charlie

"A thai irodák csoportjainál mindig hajtja a thai idegenvezető a programot, hogy minél előbb végezzenek. De érdekes módon a drágakőgyár mindig belefér, mert ha ott vásárol a vendég, azzal jól jár ő is. Mi mindig privát túrákra megyünk, nem keveredünk más nyelvűekkel, a kisbuszunkkal a saját tempónkban haladunk. A programokat úgy válogatom össze, hogy a lehető legtöbb érdekességet tudjuk megnézni, de azért ne legyen rohanás vagy templommérgezés a túra vége. Két túra a legnépszerűbb: első a bangkoki városnézés a Királyi Palotával, a Fekvő Buddhával valamint a hajókirándulással, a másik pedig az úszó piac program, ahol megnézzük a vasúti piacot is, és jut idő a tigris simogatásra is. Ez természetesen nem a hírhedt Tigris Templom, hanem egy másik hely, ahol a tigrisek nincsenek benyugtatózva, sőt, még lánc sincsen rajtuk" – utalt a Kancsanaburiban található templomra, amelynek kertjében az állatvédők szerint a szép summát hozó turistafotók miatt sanyargatják és drogozzák az állatokat.

Charlie túráinak különlegessége, hogy a megszokott alapprogramok mellett mindig vannak olyan csemegék, amelyeket még a thai utazási irodák sem szoktak kínálni. Ilyen például a turisták számára szinte ismeretlen hétvégi Amphawa úszópiac, vagy a buddhista UFO templom. De gyakran kap különleges kéréseket, amikor nem a szokott útvonalakat szeretnék az emberek lejárni.

Húspiac, vidám árus, Bangkok
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Bangkok Charlie

"Vannak néha nagyon bevállalós turisták, akik tényleg mindent meg szeretnének kóstolni. Sosem ellenkezem, ilyenkor végigeszünk mindent, szöcskét, skorpiót, 100 napos büdös tojást, fekete csirkéből készült levest vagy éppen krokodilsztéket. Szeretem ezeket a túrákat, mert ilyenkor Bangkok olyan szegleteit is meg tudom mutatni, ahová egyébként turistaként biztos nem jutna el senki. Az egyik ilyen kedvenc helyszínem az éjszakai hús- és zöldségpiac, ahová legutoljára fotós barátaim kérésére mentünk. A piac igazán éjfélkor kezd el élni, akkor hozzák a levágott állatokat, amelyeket ott a helyszínen dolgoznak fel vagy aprítanak. El lehet képzelni a látványt. A thai dolgozók a véres kötényben csak mosolyogtak a külföldi fotós különítmény láttán, kérdezgették tőlem, hogy miért hoztam el ide a 'pokolba' a vendégeket. Mondtam, mert itt érzik jól magukat, és tényleg remek fényképek születtek az éjszakában" – mesélte a blogger.

Latin-Amerika egy idegenvezető-zoológus pár szemével

Katona Andrea már a latin-amerikai idegenvezetősködéssel járó leggyakoribb kérésekről mesélt, amelyek között a maja esküvő megszervezése egy csodás karibi tengerparton éppúgy szerepelt, mint az, hogy lehetőleg minél több érdekes bogarat, skorpiót, kígyót láthasson a turista. "Ha megmászhatnák a legmagasabb maja piramisokat, ha jaguárokkal találkozhatnának a dzsungelekben, ha olyan folyóban úszhatnának, ahol lehetnek krokodilok, ha a tengeren delfineket, teknősöket láthatnának, vagy ha óriási ara papagájokat láthatnának a szabadban repdesni" – sorolta a népszerű turistavágyakat, amiket kivétel nélkül teljesítenek is férjével.

Természet és kultúra
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Katona Andrea, Orbán Gábor / Cancun.hu

Andrea olasz irodalom-nyelvészeti végzettségével Olaszországban kezdte idegenvezetői pályafutását. Szicíliában döntötte el, hogy nem csak szezonálisan szeretne ezzel foglalkozni, majd tovább is állt a gyerekkora óta rajongott Latin-Amerikába. "Ebben a munkában érzem magam kiteljesedni, használhatom nyelvkészségemet, megmutathatom azt, amit én annyira szeretek, és sokat beszélhetek. Mindig is imádtam a nyelvek mélyében kutatni, hogy mi, miért alakult ki úgy, ahogy. Ezt éreztem korábban az olasz és a spanyol esetén, és most ez van a maja nyelvvel kapcsolatban is. Túráinkon sok érdekességet tudok mesélni róla, sőt a magyar kapcsolatokról is, amelyekről nemhogy a legtöbb magyar, de egy maja-mexikói sem tud" – teszi hozzá büszkén.

Férjével, Orbán Gáborral már tíz éve tartanak idegenvezetést Latin-Amerikában – többek között például Costa Ricában, Guatemalában, Panamában, Ecuadorban, a Galápagos-szigeteken –, de Kelet-Európában is. "Mivel Gábor zoológus-biológus is, olyan turizmust szeretett volna csinálni, ahol nem csak a szokványos városok, romok kerülnek bemutatásra, hanem az élővilág is, legyen az fauna vagy flóra" – mesélt kezdeti terveikről Andrea. Így a pár ma már egészen egyedülálló idegenvezetéseket tart, "természet és kultúra kéz a kézben, egyedi stílusban" jeligére. Amíg Gábor az állatokat és növényeket mutatja be, addig Andrea a kultúráról mesél.

Chichicastenango piac, Guatemala
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Katona Andrea, Orbán Gábor / Cancun.hu

A különleges nézőpont miatt általában kisebb csoportokkal dolgoznak – családoknak, kis baráti társaságoknak is szerveznek túrákat – , a természetet nem lehet sok emberrel járni, a madarakat nem lehet hangoskodó, nagy csoportoknak megmutatni: "Kis létszámmal, szépen csendben, halkan járva az erdőket, mezőket, dzsungeleket, hegyeket juthatunk közelebb az élővilághoz. Persze, azt mindenkinek tudni kell, hogy az állatok nem olyanok, mint a romok vagy városok, amelyek ott lesznek bármikor, ha esik, ha fúj" – emlékeztetett Andrea.

Mexikóban és a Yucatán-félszigeten a magyarok leginkább az érdekes maja romok meglátogatásával ötvözött állatlest keresik. De a házaspár tapasztalatai szerint egyre többen nyitnak a kevésbé turistás, hosszabb körutak felé. Egy-egy ilyen körút megszervezése előtt hosszasan egyeztetnek vendégeikkel, hogy egy mindenki számára élvezetes útvonalat tudjanak kitalálni.

A maják szent madara
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Katona Andrea, Orbán Gábor / Cancun.hu

"A vendégek elképzelései sajnos nem mindig helytállóak, sokszor nem néznek térképre, hogy pl. Mexikóban milyen óriási távolságok vannak. Összevágnak különböző utazási irodák ajánlataiból helyeket, amiket látnának, de nem számolnak a nagy távolságokkal, rossz utakkal. Illetve sokszor csak a legturistásabbat találják meg, hiszen az utazási irodák ajánlatai is általában ezekről szólnak, a könyvek is ezekről írnak leginkább. Ilyenkor elmondjuk, hogy mit lehet megvalósítani vagy mit nem, és helyette mi mit ajánlunk, milyen módon, hogy végül mindenki elégedett lehessen" – fogalmazott Andrea.

Firenze Uffizitől olívaolajig

"A legfurcsább munkám egy Inferno-útvonal elkészítése volt Dan Brown könyve alapján" – ezt már Tihanyi Kinga mesélte, aki egy 2004-ben, Firenzében elvégzett egyéves kurzus óta idegenvezető. "Az ország méretei miatt túl nagy feladat egész Olaszországban idegenvezetni, elképzelhetetlen mindent jól tudni. Így csak Toszkánában dolgozom" – mondta Kinga, aki csak magyar turistákkal foglalkozik, ötven főig vállal csoportokat. Az elmúlt tíz év során több törzsvendége is lett, akik két-három évente térnek vissza, de mindig más programmal készül nekik.

Tihanyi Kinga Firenzében
Galéria: Magyar idegenvezetők külföldön
Fotó: Tihanyi Kinga

Kinga legnépszerűbb túrája a firenzei városnéző séta, és a hatalmas Uffizi képtárban tartott vezetés, ami könnyebben befogadhatóvá teszi a látottakat. De a klasszikus idegenvezetés mellett a több napos gasztrotúrákat is egyre többen keresik. "Nagyon kedvelt program, amikor a firenzei városnézés után kimegyünk egy közeli farmra, ahol bort és olajat is kóstolunk." Ami nem véletlen, hiszen Kingának bor- és olívaolaj-kóstoló képesítése is van, így pontosan tudja, miről beszél.

És hogy miért érdemes pont vele felfedezni Firenzét? Mert ahogy állítja magáról: sosem tudná gépiesen, közömbösen végezni munkáját, a programok minden részletét aprólékosan kidolgozza, és eddig még soha semmit nem bízott a véletlenre.

Elérhetőségek
Cser Brigitta és Németh Balázs: Bár a páros családi okokból egyelőre visszavonul, tavasztól újra elérhetők egyéni utazók részére is. Itt kereshetik őket: Do Barcelona(s)
Bangkok Charlie: Bangkok Charlie túrák, blog, Facebook
Katona Andrea és Orbán Gábor: Cancun.hu
Tihanyi Kinga: Firenzei utazás

Önök szokták idegenvezető segítségét kérni az idegen kultúrák és tájak befogadásához? Sosem próbálták, de most kedvet csináltunk? Próbálták a műfajt, de egy rossz élmény miatt köszönik szépen, többet nem kérnek belőle? Várjuk legérdekesebb idegenvezetős sztorijaikat kommentben, vagy az olvir@travelo.hu-n.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Az összes nagymacskát elköltöztetik Thaiföld híres Tigris Templomából - 2016.05.30.
Az összes nagymacskát elköltözteti Thaiföld híres Tigris Templomából a helyi nemzeti parkok, vadállatok és növények megóvásáért felelős minisztérium.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek