Nyolc hasznos tipp őszi városnézéshez

A legjobb útikönyvek, a leghasznosabb appok és a legkönnyebben használható, offline GPS program. Mutatjuk, nekünk mi vált be a városnézéseink során.

A borvidéki kirándulásokon és szüreti fesztiválokon kívül az ősz a városlátogatások szezonja is. Ilyenkor már nincs olyan meleg, hogy árnyéktól ivókútig rohanva teljen a városnézés – ahogyan például anno Rómában esett meg velünk. Viszont olyan hideg sincs még, hogy kizárólag múzeumok, boltok és forralt bort kínáló vendéglátóipari egységek közt vándorolva lehessen csak városnézést szervezni.

Van itt minden
Galéria: Cuccok őszi városnézéshez
Fotó: mimi / Travelo

Aki az idegenvezetők helyett a magánszervezésre esküszik, annak nemcsak a szállásról vagy éppen a közlekedésről kell magának gondoskodnia, de a programot is érdemes előre – legalább nagy vonalakban – megtervezni. Nyári tapasztalataink alapján megmutatjuk, melyik útikönyv, applikáció és térképszoftver az, ami egy talpraesett turista könyvtárából, illetve telefonjáról nem hiányozhat, ha őszi városlátogatásra készül.

Offline: a legjobb útikönyvek

Bár az utazásszervezés legnagyobb része online zajlik, és általában könnyebb is az egyes úti célok közt a neten böngészni, amikor már körvonalazódik a célpont, érdemes beszerezni egy jó útikönyvet. Na jó, abszolút nem életbe vágó, de mi szeretünk a repülőn, a célpont felé tartva útikönyvet lapozgatni, vagy helyben egy kávézó teraszán pihenés közben papíralapon áttekinteni, hogy mit láttunk már, és mi az, amit még mindenképp érdemes lenne megnézni az adott környéken.

Előzetes tervezgetéshez a benne szereplő sok színes kép miatt az Útitárs sorozat könyveit szeretjük – létezik belőle combosabb, egész országot lefedő, egyes régiókra koncentráló, csak egy városról szóló, és rövidített, top10-es listákat tartalmazó verzió is. A legjobban azokat az oldalakat szeretjük benne, ahol az utcahálózatról vagy a legérdekesebb látnivalókról közölnek rajzokat magyarázatokkal. A sorozat nagy előnye, hogy sok kötetét lefordították magyar nyelvre, így aki szívesebben olvas az anyanyelvén, annak határozottan ezt ajánljuk. A nyitva tartások és egyéb hasznos infók esetén érdemes észben tartani, hogy a magyar fordítások értelemszerűen nem a legfrissebb kiadásúak.

Ezeket a magyarázó oldalakat szeretjük a legjobban az Útitárs sorozatban
Galéria: Cuccok őszi városnézéshez
Fotó: mimi / Travelo

Aki azonban jobban szeret elmélyülni az adott hely történetében, és pár színes képnél és rövid információnál többre értékeli a nagy mennyiségű folyószöveget, annak a Rough Guide sorozatot, illetve a hátizsákos turisták Bibliáját, a Lonely Planetet ajánljuk. Bár utóbbiból még elvétve találni magyar verziót is – 2008-ig jelentek meg magyar fordítások – ha friss tippekre vágyunk, érdemes az eredeti, angol nyelvű kiadást megvenni.

Travelo tipp
Spórolós utazóknak, vagy kifejezetten csak bizonyos részekre kíváncsiaknak jó hír, hogy a Lonely Planet oldalán meg lehet venni egyesével a minket érdeklő fejezeteket. Tehát, ha például az olasz kiadásból csak a Firenze és Toszkána részre van szükségünk, a fejezetet pdf formátumban 2,99 fontért, vagyis körülbelül 1200 forintért letölthetjük telefonunkra, tabletünkre vagy könyvolvasónkra. Vásárlás előtt természetesen bele is kukkanthatunk, hogy biztosan azt töltsük le, amire szükségünk van.

Appok: városnézéshez és a legjobb étterem felkutatásához

Ha beszélnek angolul, helyben nagyon jó szolgálatot tehet egy jól megválasztott városnéző app. Még otthon töltsék le okostelefonjukra a Triposo nevű alkalmazást (iOS itt, Android emitt). A keretprogram letöltése után egyszerűen ki kell választani, és letölteni az adott országhoz tartozó adatbázist. Fontos, hogy ezt wifis helyen tegyük meg, mert elég nagy méretűek a fájlok. Innentől offline is használható térképestül, szószedetestül, látnivalóstul, étterem-tippestül.

Tripadvisor - garantáltan frissebbek az infók, mint a tavalyelőtti útikönyvben
Galéria: Cuccok őszi városnézéshez
Fotó: Google Play

Kedvenc véleményoldalunknak, a TripAdvisornak is van appja (Android itt, iOS itt). Ha éppen van wifi a közelünkben, akkor minden megszokott funkciót tudunk használni – megnézhetjük az adott hely hoteljeinek, éttermeinek és látnivalóinak toplistáit, valamint az összes hozzájuk tartozó véleményt. De offline módban is jó szolgálatot tehet: előzetesen le kell mentenünk a célpontunkat – a Siena pakk mérete például 23 megabyte volt –, és így út közben is simán meg tudjuk nézni a véleményeket, és ki tudjuk keresni a hozzánk legközelebb eső, legjobb éttermet.

Navigáljunk!

Érkezés után mi szeretünk a szállásadónktól ingyenes térképet kérni, mert sokszor könnyebben átlátjuk így a város szerkezetét. De emellett mindig készülünk okostelefonos megoldásokkal is. A Google Mapsen egyszerre hat offline térképet lehet tárolni, a lementhető terület maximális mérete 50 km x 50 km. Ha ennél nagyobb területet próbálunk menteni, a rendszer felkér, hogy közelítsünk rá egy kisebb területre. Offline módban a térképeket lehet nézegetni, kicsinyíteni és nagyítani, de keresni és útvonalat tervezni nem. A térképek lementésének pontos módját itt tudja megnézni.

MapFactor GPS: Nem túl szép, ámde hasznos. És ami a legfontosabb: ha előre letöltjük, teljesen offline is működik
Galéria: Cuccok őszi városnézéshez
Fotó: Google Play

Ha navigálni is akar offline módban, mi a MapFactor GPS-t ajánljuk. Szantorinin például ezt használtuk a bérelt autós napunkon, és teljesen meg voltunk vele elégedve. Az androidos verziót itt találja, a szoftver letöltése után ki kell választanunk melyik országban szeretnénk navigálni, ezt lementeni egy wifis helyen, és innentől offline működik. Az egyetlen szépséghibája, hogy pontos házszámra nem tud odavezetni, csak az adott utca közepére, vagy utak kereszteződésébe, illetve különböző turisztikailag érdekes pontok neveit is ismeri, így ezekhez is oda tud irányítani.

Értsünk szót a helyiekkel!

Ha magántolmácsra nem futja, a helyi nyelvet pedig nem beszéljük, mégis szívesen értenénk mi zajlik körülöttünk, okostelefonunkra telepíthetünk olyan fordítóappot, amely teljesen ingyenes, és mintegy nyolcvan nyelven beszél. Androidos telefonokra és iPhone-ra is érdemes letölteni a Google Translate appot, amely nemcsak a begépelt szöveget tudja azonosítani és lefordítani az általunk választott nyelvre, de képes feliratokat és élőbeszédet is fordítani. Az alkalmazás kamerás szövegfelismerése nem működik minden nyelven, de hasznos lehet például étlapok, eligazító táblák fordításánál. A fordítandó táblára elég rávinni a kamerát, az app máris teszi a dolgát.

Google Translate - privát tolmács a zsebünkben
Galéria: Cuccok őszi városnézéshez
Fotó: Google Play

A Google Translate legjobb tulajdonsága, hogy offline is működik, vagyis térerő nélküli vidékeken is használhatjuk, illetve sokat spórolhatunk a roamingköltségeken, ha az offline működést választjuk. Ehhez viszont le kell töltenünk a kiválasztott nyelvi csomagot, amely akár 300 megabyte helyet is foglalhat a telefonunkon. Bár az offline szótárak nem tudnak annyit, mint az online verzió, de a túléléshez nagyon hasznosak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek