Lemondjam a görög nyaralást?

Menjek? Ne menjek? Fog működni a bankkártyám? Biztonságban leszek? Minden, amit a görög válságról turistaszempontból pillanatnyilag tudni lehet és érdemes.

A Travelo nemrégiben körbekérdezett a hazai utazási irodáknál, hova megy a legtöbb magyar idén nyaralni – a legtöbben Görögországot és Törökországot emelték ki. Az OTP Travelnél például az előző év azonos időszakához viszonyítva harminc százalékkal nőtt a görög célpontokra nyaralást vásárlók száma. Az egyre feszültebbé váló helyzet így valószínűleg rengeteg magyar turistát érint.

Turisták napoznak egy Naxosz szigetére tartó kompon
Galéria: Lemondjam a görög nyaralást?
Bloomberg / Europress / Getty

 Mivel a helyzet percről percre változik, könnyen lehet, hogy amit most leírunk, fél óra múlva már nem állja meg a helyét. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy legjobb tudomásunk szerint megválaszoljuk a legégetőbb kérdéseket, amik ilyenkor egy turistában felmerülhetnek. Az alábbi információkat a magyar külügy és Külgazdasági Minisztérium Konzuli Szolgálatának hivatalos álláspontja, kint tartózkodó utazásszervezők és turisták tapasztalatai, illetve a The Guardian és az Investor.hu cikke alapján gyűjtöttük össze.

Általános kérdések

Mit mond erről az egészről a magyar külügy?

„A közhangulat Görögországban feszült, azonban pánik nem érezhető. Athénban a banki és pénzügyi szolgáltatásokat leszámítva a szolgáltatások pillanatnyilag működnek, a benzinkutak, illetve a boltok kinyitottak, a tömegközlekedés üzemel. Az intézkedések hatására tömegdemonstrációkra, sztrájkokra a nagyobb városokban lehet számítani, azonban ez a turistaközpontokat, illetve a turisták által látogatott szigeteket feltehetőleg nem érinti. Az ország továbbra is biztonságosnak tekinthető" – derül ki a június 29-án kiadott konzuli tájékoztatóból.

Mit mond az utazási iroda: mi a helyzet most a szigeteken?

„Görög partnereink, telepített idegenvezetőink és a több száz, Görögországban tartózkodó utasunk szerint az üdülőhelyeken a most zajló folyamatokból semmit sem érezni. Mindenhol, mindenki megkapja a beígért szolgáltatásokat, pánik nincs sehol, ugyanúgy zajlik az élet a kávézókban, éttermekben, boltokban, mint korábban. A szigeteken és az üdülőhelyeken nyugalom van, az üzletek tele vannak áruval, nincs üzemanyaghiány. A szigeteken egyébként is sokkal jobban élnek az emberek, mint Görögország más szárazföldi részein. Görögország biztonságos, a pénzügyi válság semmiben nem érinti a turistákat. Továbbra is csak arra kell felhívni az utazni szándékozók figyelmét, hogy vigyenek magukkal annyi készpénzt, amennyire a nyaralás alatt szükségük lehet" – mondja Bajai Ágnes, a Görögországra szakosodott Personal Tours utazási iroda társtulajdonosa és ügyvezetője.

A nyaralók köszönik, jól vannak
Galéria: Lemondjam a görög nyaralást?
Yorgos Karahalis / Europress / Getty

 Mit mond egy Athénban élő magyar?

„Aki ide készül utazni, ajánlom törölje, halassza el, vagy ha már nincs rá lehetősége, tankoljon fel készpénzből még otthon. (Váltani nem fog tudni). Ami a legfontosabb: akik erre indulnak, főleg a közeljövőben, hozzanak magukkal elég készpénzt (egy kis extrát is a tervezett mellé esetleg, sosem lehet tudni alapon). Figyeljék a híreket, és ha egyénileg utaznak (itt most olyanokra gondolok egyéni alatt, akik a nyaralásukhoz semmilyen utazási irodai segítséget nem vettek igénybe), az athéni magyar nagykövetség telefonszámát sem árt feljegyezni" – írja a jelenleg 3084 megosztásnál járó posztjában az Athénban élő Garamvölgyi Andrea a Facebookon.

Pénzügyek

Mit mond a pénzügyi helyzetről a magyar külügy?

„A korlátozások a turistákat alapvetően nem érintik, a külföldi bankkártyákra külön szabályok vonatkoznak. Értesüléseink szerint azokkal továbbra is korlátozás nélkül lehet pénzt felvenni az automatákból. Az automatákat folyamatosan visszatöltik, azonban előfordulhat, hogy átmenetileg kiürülnek. A bankkártyás fizetés elméletileg továbbra is lehetséges, azonban ezek elfogadása feltehetőleg több helyen nehézségekbe ütközik majd" – olvasható a már korábban is idézett konzuli tájékoztatóban.

Mit tapasztal az egészből most az, aki Krétán van?

„A Görögországban kibocsájtott hitel- és betéti kártyák esetében korlátozták a banktól kapható (feltölthető) pénz összegét. Interneten keresztül viszont minden banki műveletet korlátlanul lehet végezni, azaz tudunk utalni, és megkapjuk az utalásokat. Továbbá, minden külföldön kibocsájtott hitel- és betéti kártya korlátlanul használható, illetve azokra korlátlanul utalhatnak (feltölthetik) a bankok. A gépkocsik üzemanyag-ellátásával semmilyen gond nincs. A kormány tájékoztatása szerint a készletek elegendőek" – tudósított június 29-én a helyzetről a Kréta szigetén működő GEA Travel tulajdonosa, Haronitis úr.

Turisták egy automatánál Athénban, a Monastiraki téren
Galéria: Lemondjam a görög nyaralást?
Milos Bicanski / Europress / Getty

 Pontosan mennyi készpénzt vigyek magammal?

Nem csak hogy annyi eurót érdemes magunkkal vinni, amiből az út minden költsége mellett a legváratlanabb kiadásokat is fedezni tudjuk, de az is fontos, milyen címletekben tesszük ezt. „Minél kisebb címleteket viszünk magunkkal, annál jobb. Az 5-ös, 10-es és 20-as a legmegfelelőbb, ugyanis nem valószínű, hogy könnyen fel tudnak majd váltani nagyobb címleteket a helyi kereskedők" – tanácsolja a The Guardian. Ezen felül jó, ha a bankkártyánkat se hagyjuk otthon.

De minek vigyek kártyát, ha úgysem tudok pénzt kivenni?

A biztonság kedvéért. A 60 eurós napi pénzkivételi limit egyébként is csak a görögországi bankkártyák tulajdonosaira érvényes, nem a külföldiekre. Persze az is igaz, hogy az automaták többsége simán kifogyhat, amelyikben pedig van elég pénz, ott kígyózó sorok várakozhatnak. Erre sajnos fel kell készülni.

Fogom tudni használni a bankkártyámat a benzinkúton? És az autóbérlő cégnél? A hotelben?

„Minden kártyának, görögnek és külföldinek egyaránt, normálisan kell működnie mindenhol. A korlátozás a görögök által kivehető készpénz mennyiségét, és a görög bankszámlákról külföldre indított utalásokat érinti" – írja a Guardian. Azért jó ha tisztában vagyunk vele, hogy hiába működnek a kártyák, sok kisebb cég és családi vállalkozás valószínűleg ragaszkodni fog ahhoz, hogy ha tehetjük, inkább készpénzben egyenlítsük ki a számlát.

Biztonság

Milyen közbiztonságra számíthatok?

„Az általános biztonsági helyzet Görögországban jó, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet. Külön felhívjuk a figyelmet, hogy az észak-görögországi Kilkis és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, melyek lokális jellegűek, nem terjednek át a kedvelt nyaraló övezetekre, de az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is" – írja a magyar külügy.

Tüntetés az athéni Syntagma téren
Galéria: Lemondjam a görög nyaralást?
Bloomberg / Europress / Getty

 „Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, javasoljuk, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, és az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, ezen a görög nyelvű honlapon tájékozódhatnak (Google fordítóval lefordítható)" – teszik hozzá.

Van rá esély, hogy akaratomon kívül tüntetésbe keveredjek?

„Elég valószínűtlen, hogy ez történjen. Kivéve, ha a tökéletes görög nyaralást az athéni Syntagma téren képzeli el – a tüntetések nagy része ugyanis itt zajlik" – nyugtat meg a The Guardian. A magyar külügy továbbá azt javasolja, hogy érkezés után mindenki kérdezzen rá a helyi szállásadóinál, hogy az adott településen mely környékeket érdemes elkerülni. Illetve, amennyiben megoldható, sötétedést követően – főleg egyedül – kerüljük a nagyobb városok rossz hírű negyedeit, ilyen például Athén esetében az Omonia tér és környéke.

Kit kereshetek, ha baj van?
A legfontosabb segélyhívószámok és elérhetőségek a következők:
az egész országban megtalálható turistarendőrség telefonszáma: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
athéni turistarendőrség: 1571 (a görög mellett angol, francia, olasz és spanyol nyelveken)
központi rendőrség: 100
mentők: 166
tűzoltóság: 199
athéni magyar konzulátus és nagykövetség: Cím: 38, Vasileos Konstantinou sugárút 116 35 Athén Előhívó: (00)-(30)-(210) Telefon: 72-56-820; 72 56 817 Ügyelet: (00)-(30)-(694)-860-1793 Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00 Konzul: Berényi János, E-mail: consulate.ath@mfa.gov.hu Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/athens
Turista panasziroda, reklamációk: Amennyiben utazásuk során bármilyen panaszuk lenne a szállásukkal, vagy bármilyen más görögországi szolgáltatással kapcsolatosan, észrevételeiket (angol nyelven) ezen a nyomtatványon, e-mailben elküldhetik a görög turizmust felügyelő állami szervnek. E-mail: complaints@gnto.gr Szállással kapcsolatos panaszok esetében a megkeresésükbe mindenképpen írják bele a szálloda nevén kívül a szobaszámot, illetve az apartman beazonosítására alkalmas kiegészítő információkat is, valamint mellékeljenek minél több támogató dokumentumot (pl. számlák, fényképek).
A gondtalan nyaralás érdekében erősen ajánlott, hogy mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kössünk. A biztosító telefonszáma, és biztosításunk kötvényszáma mindig legyen nálunk, hogy baj esetén ne ezeknek a keresésével teljen az idő.

További kérdések

Tönkre fogja tenni a helyzet a nyaralásomat?

Mindenki abban bízik, hogy nem fogja. A londoni görög nagykövet június 29-én reggel így nyilatkozott: „Görögország továbbra is a megszokott magas minőségű szolgáltatásokat nyújtja látogatóinak, amik országunkat a világ vezető turisztikai desztinációjává tették." A görög turisztikai miniszter, Elena Kountoura, pedig azt mondta, a jelenleg az országban pihenő, és az utazást tervezgető turisták egyaránt biztonságban vannak, az események semmilyen módon nem fogják befolyásolni görögországi nyaralásukat.

Nem győztek meg, le akarom mondani a nyaralást. Megtehetem?

Persze, bármikor le lehet mondani egy utazást, de jelen esetben ne számítsunk semmilyen különleges elbánásra. Az, hogy ilyenkor mennyit bukik az ember, attól függ, milyen lemondási feltételekkel foglalta az utat. Ezt az információt minden esetben tartalmazza a szerződés, amit a nyaralás lefoglalásakor kötöttünk. Az útlemondási biztosításban ne nagyon reménykedjünk akkor sem, ha elővigyázatosságból kötöttünk ilyet. Ezek általában csak komoly problémák esetén (pl. betegség, baleset, haláleset) térítik meg az utazási iroda által felszámított lemondási költség ellenértékét. Ha bepánikoltunk, és csak úgy le akarjuk mondani az utat, nem.

Idős pár társasjátékozik egy tengerparti bárban a görögországi Álimoszban. A turisták nagyon fontosak a krízisben lévő görög gazdaságnak
Galéria: Lemondjam a görög nyaralást?
Bloomberg / Europress / Getty)

 Ha magunknak szerveztük a nyaralást, nézzünk utána, milyen feltételekkel mondhatjuk le a már lefoglalt repjegyet, hotelt, programokat és más szolgáltatásokat. Ez a foglalás helyétől és cégtől függően nagyon eltérő lehet. Ha például fapados repjegyünket nem használjuk fel, és nem olyan jegyet vettünk, amit módosíthatunk, egyszerűen elbukjuk a vételárat. Sok hotelt csak az érkezés előtt egy hónappal mondhatunk le díjmentesen, utána fizetnünk kell. Míg máshol akár az érkezésig simán lemondhatjuk anélkül, hogy egy forintot is buktunk volna. Ugyanez áll a programokra és az autóbérlésre is. Éppen ezért érdemes már a szervezéskor odafigyelni, hogy lehetőleg olyan helyen foglaljunk, ahol az utolsó pillanatig visszamondhatjuk az egészet.

Még nem foglaltam le a nyaralásom, érdemes most menni?

„Úgy tűnik, hogy a gazdasági helyzet miatt kialakult idegesség visszavetette a foglalási kedvet Görögországban. Vagyis, még mindig akad jó pár, last minute ajánlat a főszezonra is. Ugyanakkor, ha eddig még nem foglalta le görög nyaralását, akkor a mostani felfokozott helyzetben érdemes lehet pár napot várni, és egyébként is jobban járhat az, aki utazási irodán keresztül biztosítja utazását, mint aki egyéni szervezésű utat választ. Az utazási irodáknak ugyanis jogi kötelezettsége, hogy gondoskodjon az utasairól a nyaralás alatt, valamint a hazatérésüket is biztosítsa, ha váratlan problémák merülnek fel. A TUI például már felkészült ezekre a váratlan helyzetekre" – írja az Investor.hu.

Egyébként, a Grexit miatt a jövőben még olcsóbb lesz Görögországban nyaralni, de valószínűleg még nem idén nyáron, ugyanis a szállodák, éttermek, turisztikai üzletek az átmeneti időszakban ragaszkodnak majd az eurós fizetéshez – teszik hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek