Csak semmi pánik! Íme 5 tipp, ha elveszne külföldön

Lehet akármilyen nagy világjáró az ember, ha hirtelen eltűnnek mellőle az útitársai, és egyedül marad a világ másik felén, könnyen lehet, hogy végigfut rajta a pánik. Összegyűjtöttünk néhány módszert, ami segítségére lehet, ha ön is hasonló helyzetbe kerülne külföldön!

Ki ne járt volna már úgy egy-egy külföldi út során, hogy a nagy bámészkodásban egyszercsak egyedül találta magát, és fogalma sem volt, hogy hová lettek a többiek? Egyedül bóklászni egy idegen városban izgalmas dolog, de ha eredetileg társasággal vágott neki az útnak, inkább ijesztő, mint kellemes élmény, ha hirtelen magára marad. A ijedtséget pedig csak még tovább tetézi, ha gyerekek is vannak az elvesztett útitársak között. Helyismeret hiányában még az sem biztos, hogy segítség, ha mindkét félnél van telefon. Ha pedig a sok fotózás, vagy pont a navigálás közben lemerült a mobilja, vagy egyéb okok miatt nem tud hívást indítani külföldön, valahogy a modern technika nélkül is meg kell oldania a helyzetet.

A Guardian hiánypótló listát készített arról, mit tegyünk, ha ilyen szituációba kerülünk, és ami a legfontosabb: hogyan őrizzük meg a nyugalmunkat.

1. Keressen egy magas helyet!

Ha épp egy zsúfolt helyen veszíti el a többieket, a legjobb, amit tehet, hogy megpróbál egy minél magasabb pontot találni, ahová felkapaszkodva átlát a tömeg felett és könnyebben ki tudja szúrni őket.

Ne feledje: keressen egy magas helyet, vagy egy magas embert, aki segíthet!Fotó: Valerie Hinojosa / flickr

 De mit tegyünk, ha sehol egy szék, vagy egy szobor, aminek a talapzatára felmászhatnánk? Nincs más dolgunk, mint találni valakit, aki magasabb nálunk és megkérni, hogy segítsen a keresésben.

2. Egy kép többet ér ezer szónál

Idegességünkben előfordulhat, hogy nem úgy szuperál a nyelvtudásunk, ahogy azt megszoktuk, ezért az sem kizárt, hogy csak még inkább bepánikolunk majd. Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk megfelelően elmagyarázni, kit keresünk és hol vesztettük el, mutassunk róla egy fotót a fényképezőgépen vagy a telefonunkon! (Szerencsére egy nyaraláson valószínűleg kéznél lesz egy pár.)

Ha szükséges, bátran forduljunk a rendőrséghez.Fotó: Johannes Martin / flickr

 

3. Gondolkozzon logikusan!

Tény, hogy az lenne a legokosabb, ha nem kezdenénk el fejetlenül kutatni a többiek után, hanem egy helyben maradnánk, abban bízva, hogy a többiek visszajönnek értünk. De mi van, ha ők ugyanezt a logikát követve várnak ránk valahol máshol? Ezt elkerülendő érdemes lehet kiválasztani egy olyan pontot a közelben, ami egy evidens találkozási pont lehet.

Az Eiffel-toronyFotó: faungg's photo / flickr

 Ilyenek például az emblematikus épületek is, mint az Eiffel-torony vagy a Tádzs Mahal, vagy mondjuk a turisztikai irodák, ahol akár még a keresésben is a segítségünkre lehetnek. Ráadásul az ilyen helyeken több rendőrt is találunk.

4. Sodródjon az árral!

Íratlan szabály, hogy a kisgyerekek mindig arra mennek, amerre a legkisebb ellenállásba ütköznek. Ha tehát a korábbi tippek egyike sem válna be, érdemes a megérzéseire hallgatnia és hagynia, hogy a turista áradat magával sodorja, ahogy az a gyerekkel is történhetett, akire valószínűleg az első szembejövő játékboltban rá is fog akadni.

5. Ne veszítse el a fejét!

Természetesen senkitől sem lehet elvárni, hogy ne essen kétségbe, ha elveszíti a gyerekét, de kevés reakció létezik, ami annyira hátráltatná a megoldást, mint a pánikolás. Ilyenkor ugyanis nem tudunk tisztán gondolkodni és könnyen előfordulhat, hogy mi magunk is eltévedünk ahelyett, hogy megtalálnánk, akit keresünk.

TanácstalanságFotó: Enrico / flickr

 Próbáljunk hát meg a lehetőségekhez mérten higgadtak maradni és megnyugtatni magunkat, hogy nem lesz semmi baj.

Valetta, a hétvégi kiruccanás

Valletta kicsinyített mása egy nemes barokk városnak, magába zárja kozmopolita identitását. Rendkívüli európai úti cél, amelyet a történelem, a művészet és a kultúra egyvelege jellemez. Valletta a város, melyet „úriemberek építettek úriemberek számára", tökéletes helyszín egy rövid kikapcsolódáshoz. 2018-ban pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz. Fedezze fel már most! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek