Nézze meg Isztambul leghíresebb látnivalóit ingyen!

Hűsöljön százéves platánfák árnyékában Isztambul legnagyobb közparkjában, nézegesse meg a Nagy Bazár háromezer boltjának portékáit és ámuljon el a híres Kék mecset szépségén! Mindezt ráadásul teljesen ingyen. A Talpraesett Turista tippjei Isztambulba utazóknak.

Bécsi, londoni, berlini, brüsszeli és madridi talpraesett tippjeink után most a 13 milliós török nagyváros, Isztambul ingyenes csodáit mutatjuk be, tartsanak velünk!

Látogassa meg a Kék mecsetet!

Törökország azon kevés iszlám országok közé tartozik, ahol az utazók is látogathatják a mecseteket. Így mindenképp érdemes megnézni a híres Kék mecsetet. Ide nagyon hasznos térdet és vállat takaró ruhában érkezni, és egy kendőt is magunkkal vinni a hajunk elfedésére. A belépésnél ugyanis szigorúan ellenőrzik a megfelelő viseletet, és ha nincsenek rajtunk a megfelelő ruhadarabok, nézelődhetünk a kétes tisztaságú egyen-műtősköpenyben. Ha pedig ránk hallgatnak, zokniban és cipőben érkeznek. Belépéskor ugyanis meg kell szabadulni a lábbelitől, és a szandálból kilépve mezítláb végigcaplatni a mecseten kevésbé tűnik nyerő ötletnek.

Kék mecset naplementekor
Galéria: Talpraesett turista: Isztambul
Fotó: Eye Ubiquitous / Europress / Getty

Az épületet Ahmet szultán álmodta meg magának abból a célból, hogy mecsete vetekedjen a Hagia Sophia méreteivel, és minaretből se négy, hanem hat legyen neki. A mecset bejáratánál átható lábszag fogadja a turistákat, de a belső tér fantasztikus a kobaltkék iznik csempékkel, festett üvegablakokkal, márványpáhollyal, és a padlón lévő hatalmas kilimek is bőven kárpótolnak ezért a kellemetlenségért.

A belépés ingyenes, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az istentiszteletek idején csak a hívek léphetnek be. Persze ilyenkor néhány turista mindig megpróbál beslisszolni a helyiekkel, de a biztonsági őrök azonnal kiszúrják őket. Az ima végét meg kell várnunk, majd beállni a hatalmas belső udvarban kanyargó, turisták számára kijelölt sorba.

Töltődjön fel a Gülhane Parkban!

A park egykor a II. Hódító Mohamed építtette Topkapi Palotához tartozott, ma Isztambul egyik legrégebbi és legnagyobb közparkja. A széles sétaösvényekkel, virágágyásokkal, számos szoborral és a múlt században ültetett, hatalmas, árnyat adó platánfákkal büszkélkedő park nagy népszerűségnek örvend nem csak a turisták, de a helyiek körében is. Különösen a forró nyári napokon alakulhatnak ki rövidtávú futóversenyek a szabad padokért. A park északi végéből fantasztikus kilátás nyílik a Boszporuszra és a Márvány-tengerre, semmiképp ne hagyjuk ki!

Az árnyas Gülhane park
Galéria: Talpraesett turista: Isztambul
Fotó: Jeremy Horner / Europress / Getty

Ámuldozzon a Nagy Bazárban!

A világ egyik legnagyobb, fedett piaca, a Kapali Carsi legendás hely, a maga közel hatvan utcájával, és legalább háromezer boltjával. Egy statisztika szerint naponta akár 250-350 ezer látogató is betér a bazárba. A bazár a rendszerváltás után a Magyarországról induló arany- és bőrkabátturizmus fellegvára volt, mára azonban elhúztak az árak a fizetőképességünkhöz képest, így a nagybevásárlás helyett inkább érdemes nézelődéssel elütni itt egy kis időt. A helyszínt adó két, kupolás épületet II. Mehmed építtette az 1460-as években és ezt szerencsére jól látni a tömeg ellenére is.

Nagy Bazár - vásárolni nem muszáj, nézelődni annál inkább!
Galéria: Talpraesett turista: Isztambul
Fotó: Julian Finney / Europress / Getty

A bazárban a kendőktől a kabátokig, a porcelántól az ékszereken át a kilimekig mindenből óriási a választék, és van néhány hangulatos kávézó és kifőzde is, illetve szökőkutak, mecsetek, egy iskola és egy hamam. A Nagy Bazárban sokan magyarul is tudnak pár mondatot és mindig tudnak említeni egy-két olyan barátjukat, aki a vevőjük országában él. Ezt valamiért fontosnak tartják kiemelni. A nemzetiségünkre pedig azért kérdeznek rá, mert az alapján szabják meg az árakat – számolt be tapasztalatairól kolléganőnk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek