Bécs ingyen filharmonikusoktól vízi játszótérig

Filmvetítés a városháza előtt, kiskacsa-les a parkban, Bécsi Filharmonikusok koncertje és hatalmas vízi játszótér várja idén nyáron a Bécsbe látogatókat, teljesen ingyenesen. A Talpraesett Turista visszatér.

A nyaralásán mindenki szeret változatos programokon részt venni – pláne, ha ezekért még belépőjegyet se kell fizetnie. Szerencsére ez nem csak álom: a legtöbb európai nagyvárosban hemzsegnek az ingyenes látnivalók és rendezvények, így csak jól kell megválasztani a kiruccanás időpontját, és máris rengeteget spórolhatunk múzeumi belépőkön, vagy éppen a koncertjegyeken.

Sommernachtskonzert
Galéria: Talpraesett turista Bécs
Johannes Simon / Europress / Getty

 Idén májusban leporoljuk tavaly nyári, nagy sikerű mellékletünket, a Talpraesett Turistát, hogy újabb pompás – és ingyenes! – tippeket adhassunk olvasóinknak. Sorozatunkban Brüsszel, London, Isztambul vagy éppen Madrid pénztárcakímélő látnivalói és programjai éppúgy sorra kerülnek majd, mint hogy miként spórolhatunk a repjegyen, szálláson vagy éppen a városnézésen. Tartsanak velünk, elsőként azt mutatjuk meg, hogyan élvezheti az osztrák főváros, vagyis Bécs látnivalóit anélkül, hogy kinyitná a pénztárcáját.

Gyönyörű park kiskacsákkal, a közelben ingyenes filmvetítéssel

Bódítóan illatozó rózsák, szökőkútban lakó vadkacsa-család, gondozott pázsit és rengeteg pihenésre, bámészkodásra csábító pad teszi nagyon szerethetővé a bécsi Volksgartent, vagyis Népkertet. A park helyén 1809-ig városfal állt, ezt azonban Napóleon lerombolta. Helyére 1821-ben francia stílusban terveztek parkot, mely eleinte a Hofburghoz tartozott, 1823-tól azonban a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit, és hamar népszerű találkozóhely lett a gazdagok körében.

A park hangulatát a mai napig áthatja az elegancia, gyönyörű, több mint 400 rózsafajtával beültetett ágyásaival, neoklasszicista Thészeusz-templomával, Sissi-emlékművével és két csodás szökőkútjával, melyekben tavasszal a kiskacsák első tempóit is megfigyelhetjük. A parkban több kávézót és pavilont is találhatunk, ahol felfrissülhetünk, persze így már nem lesz ingyenes a program. A Café Meierei épületét érdemes megnézni, mely 1890-ben víztározónak épült, és 1924-ben alakították át tejivóvá, ma pedig kávézó üzemel benne.

Volksgarten
Galéria: Talpraesett turista Bécs
Wien Bild

 A Volksgartentől pár lépésnyire találjuk a Rathausplatzot, vagyis a Városháza teret, ahol minden nyáron ínycsiklandó falatokkal és ingyenes koncertfilm-vetítésekkel várják az érdeklődőket. A filmvetítés mindig sötétedés után veszi kezdetét, a hatalmas vásznon közismert operák és operettek, balett előadások filmváltozatai éppúgy láthatók és hallhatók, mint komoly- és könnyűzenei koncertek felvételei. A fesztivált idén június 28. és augusztus 31. között tartják.

Hatalmas vízi játszótér a Dunaszigeten

Az U1-es metróvonal Donauinsel megállójától pár perces sétányira zseniális vízi játszótér várja a gyerekeket mintegy 5000 négyzetméteren. Az április 28-tól szeptember végéig nyitva tartó játszótér ingyenesen látogatható, éjjel-nappal nyitva áll. A 2004-ben nyílt, Európa legnagyobb ilyen jellegű szórakoztató parkjának számító területen minden korosztály veszély nélkül és akadálymentesen játszhat a sekély vízben.

Vízi játszótér
Galéria: Talpraesett turista Bécs
Bécs Város

 A gyerekek patakokat duzzaszthatnak és elterelhetik azokat, a tavaknál új partszakaszokat és öblöket építhetnek, de bele is ugrálhatnak a vízbe. Az egyik tó fölött 15 méter hosszú függőhíd vezet, de nagy lapos köveken lépdelve is megközelíthetik a túlpartot. A nagy pacsálás után a visszatérést a civilizációba rengeteg zuhanyzó és lábmosó segíti.

Lenyűgöző kastélypark és Bécsi Filharmonikusok – ingyen

2004 óta a világhírű Bécsi Filharmonikusok évente egyszer koncertet adnak a Schönbrunni kastély gyönyörű barokk kertjében, a Neptun-kút előtt. A Sommernachtskonzertre, vagyis a nyáréjszakai koncertre a belépés ingyenes, előre helyet foglalni pedig nem lehet rá, így érdemes időben érkezni, hogy megkaparintsuk az 1500 ülőhely egyikét. A koncertet, melyen minden évben világhírű karmesterek és szólisták vendégszerepelnek, május 29-én este 9 órától tartják, kapunyitás este 6-kor. (Rossz idő esetén június 1-jén tartják meg a rendezvényt.) Idén Hector Berlioz, Liszt Ferenc és Richard Strauss művei művei csendülnek majd fel.

A Schönbrunn Kastély parkja
Galéria: Talpraesett turista Bécs
Krémusz / Indafotó

 A Schönbrunni kastély ingyenesen látogatható parkját egyébként koncerttől függetlenül is érdemes meglátogatni: a domb tetején gloriette és szép kilátás, a parkban pedig megannyi szobor, kellemes sétányok, elképesztő üvegház, szelíd mókusok, gyönyörű lugasok és színpompás virágszőnyeg várja az itt sétálókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek