Hódít a tájfutás – Ezért egyre népszerűbb minden korosztályban

Sokan még nem hallottak a tájfutásról, vagy terepfutásról, de ez az erdőben végzett sport nagyon népszerű Európában, és szerte a világon egyre nagyobb teret hódít. Svéd hadgyakorlatként indult, amely segített a csapatoknak útkeresési készségeik, állóképességük fejlesztésében, valamint az ismeretlen helyzetekben a katonatársaikkal való együttműködési képességük fejlesztésében.

A tájfutás, más néven terepfutás egyre nagyobb népszerűségnek örvend minden korosztálybanForrás: Shutterstock/ BY-_-BY

Ma már a kisgyermekektől az idősekig mindenki számára elérhető a tájfutás, más néven terepfutás

Jelenleg a pályastílusok széles választéka áll rendelkezésre, beleértve a hegyi kerékpározást, a síelést, a vízi navigációt és még az éjszakai versenyeket is. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan kezdd el a tájfutást, és fedezd fel a világ legjobb állandó pályáit.

Tájfutás definíció

A tájfutás lényegében egy olyan verseny, ahol a legnagyobb kihívást az erdőben vagy városi parkokban lévő útpontok megtalálása jelenti. A „futóknak" nevezett versenyzők ismeretlen és zavaró terepre merészkednek. Csak egy térképet és egy iránytűt használva meg kell találniuk egy előre meghatározott útvonalat egy sor ellenőrzőponton keresztül, mielőtt áthaladnának a célvonalon.

A tájékozódáshoz szükséges alapkészségek

A tájékozódóknak tudniuk kell iránytűt használni és tájékozódási térképet olvasni GPS nélkül. Némi állóképesség is szükséges, de a legtöbb kor- és képességszinthez elérhetőek a tanfolyamok.
Egyes pályákon a tájfutóknak önállóan kell használniuk az olyan felszereléseket, mint a sílécek, hegyi kerékpárok vagy kenuk.

Hogyan működik?

A résztvevőknek a mellékelt térképüket és iránytűjüket kell használniuk, hogy elérjenek több meghatározott „ellenőrzőpontnak" vagy „ellenőrzőnek" nevezett területet. Egyes versenyeken álcázottak vagy nehezen elérhetőek lehetnek.

A pályák nagy területeket ölelhetnek fel különböző nehézségi szintű terepen. A nagyobb kihívást jelentő pályák a természetes tájban található akadályokat, például víztömegeket, erdőket és dombokat használják fel. Az egyszerűbb pályák a könnyebben hajózható területeket körülvevő körökből állnak.

Különböző szabályokat alkalmaznak az egyes pályákra, így a sport minden korosztály és tapasztalati szint számára elérhető. A pálya nehézségi fokát és a teljesítéséhez szükséges átlagos időt mindig közzéteszik a térképeken, a kapcsolódó weboldalakon vagy a helyi klubokban. A klubok arról is tájékoztathatják a tájfutókat, hogy milyen alapfelszerelésre lesz szükségük egy adott pályán.

A speciális térkép és az iránytű elengedhetetlen felszerelésForrás: Shutterstock/ BY-_-BY/

Milyen előnyei vannak a tájfutásnak?

A tájfutás szellemi és fizikai gyakorlat, amelyet a természetben kell végrehajtani. Ez a sport fejleszti az állóképességet, a technológiától való függetlenséget és a térbeli gondolkodási képességeket, valamint az együttműködési készségeket.

A tájékozódás és a tájfutás típusai

A tájékozódás szórakoztató és kihívásokkal teli, de mindenekelőtt zavaró! A szervezőkről köztudott, hogy fantáziájukat használják új pályastílusok és új szabályok kitalálására.

Találhatsz olyan pályákat, amelyek triviális kérdéseket tartalmaznak, olyan pályákat, amelyeknél a tájfutóknak a pálya egy részét éjszaka kell lefutniuk, valamint olyan pályákat, amelyek többféle közlekedési módot használnak, például hegyikerékpárt vagy sílécet. Vannak olyan események is, ahol a tájfutóknak rádiót kell használniuk az ellenőrzőpontok megtalálásához (ez a Radio-O).

Bár a legtöbb kurzus a rajtuk való eligazodás és a pontok megszerzésének módjainak kombinációját mutatja be, van néhány fő típus, amellyel a legvalószínűbben találkozni fogsz. A győzteseket általában az alapján határozzák meg, hogy ki teljesíti leggyorsabban a pályát, ki találja meg a legtöbb ellenőrző pontot, és ki választja a legjobb útvonalat (vagy a három kombinációját nézik).

Az alaptanfolyamok

Klasszikus: a klasszikus verseny, más néven terep tájfutás, egy olyan verseny, ahol a futóknak meghatározott sorrendben számos ellenőrző pontot kell megtalálniuk, mielőtt célba érnek. Az a személy vagy csapat nyer, aki a leggyorsabban teljesíti a pályát.

Váltó: a váltó a terep tájfutáshoz hasonlóan egy olyan ellenőrzőponton keresztül történő verseny, amelyet a tájfutóknak meghatározott sorrendben kell elérniük. A különbség az, hogy a váltócsapat minden tagja egyedül futja le a verseny egyik szakaszát a saját térképével. A csapattagoknak meg kell várniuk, amíg az előző futó befejez egy kört, mielőtt megkezdhetnék a saját szakaszukat. A leggyorsabb összesített idővel rendelkező csapat nyer.

Gyerekek is űzik a terepfutástForrás: Shutterstock/ BY-_-BY

Pontszám: a pontorientáció lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy az egyes ellenőrző pontokat tetszőleges sorrendben érjék el. Minden ellenőrzőponthoz egy pontérték van hozzárendelve, amelyet a többi vezérlőtől való távolsága vagy a helyére való eljutás nehézsége határoz meg. Egyes pontversenyek 24 óráig is eltarthatnak.

Sprint: a sprintversenyek rövidebb versenyek, amelyeket városi vagy parkos környezetben tartanak, ahol könnyebb a futás. A futóknak előre meghatározott sorrendben kell elérniük az ellenőrző pontokat, de a sprintverseny lényege a gyorsaság és a gyors döntéshozatal

Motala: a Motala tájfutás, amelyet egy svédországi városról neveztek el, egy hosszabb verseny, ahol a résztvevők három különböző pályán navigálnak egyetlen verseny részeként. A motala versenyen minden csapat egyszerre indul. Az egyes csapatok által futott „hurkok" egyenként vannak kiosztva, így két csapat nem futja ugyanabban a sorrendben.

Mielőtt belekezdesz, érdemes meghallgatnod az alábbi potcastet a tájfutásról:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek