Ha kirándulni mész, ezekből az egészséges növényekből vigyél haza

Szerencsére az időjárás kegyes hozzánk, ezért az őszi napok kiváló szabadtéri programokra hívnak. Ilyenkor érdemes felkerekedni a családdal és a barátokkal és elmenni kirándulni, ahol egészséges, vadon termő növényekből sincs hiány. Mutatjuk, hogy mikből érdemes hazavinned.

Mutatjuk, ha ősszel kirándulni mész, milyen egészséges, vadon termő növényeket vigyél hazaForrás: Shutterstock/1777177

Ha kirándulni mész, ezekből az egészséges növényekből vigyél haza

Ősszel nem csak gyönyörű a természet, hanem egészséges növényekből, bogyókból és termésekből is érdemes betankolni a téli hónapokra, amik támogatják az immunrendszered.

Csipkebogyó

A csipkebogyó az egyik legismertebb, szinte minden erdős területen növő cserje, amely őszre érleli meg a C-vitaminban gazdag, piros bogyóit. A bokrokon található bogyós termés gazdag még A-, B1-, B2-, és K-vitaminokban. Akkor érdemes leszedni, ha már piros, és nem narancssárga színű. Készíthetünk belőle teát, szörpöt és lekvárt is. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha közvetlenül leszedés után készítjük el. A bogyókat vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.

Ha tea készül belőle, semmiképpen sem szabad forró vizet használni hozzá, mert megsemmisülnek a benne található vitaminok, ezért langyos vízzel készítsük és sokáig áztassuk. Figyelem, refluxos betegek esetén a csipkebogyó fogyasztása nem javasolt.

A csipkebogyó tea nagyon egészségesForrás: Shutterstock/ OlegKovalevichh

Kökény

A kökény egy Európa-szerte elterjedt 1-4 méter magasra megnövő bokros cserje, amely őszre egészséges, apró, kékesfekete, csonthéjas gyümölcsöket hoz. Akkor érdemes gyűjteni, amikor már a dér egy kicsit megcsípte, így édesebb lesz az íze. Nyersen is fogyasztható, de vadhúsokhoz például kiváló dzsem készíthető belőle, vannak akik likőrt és bort készítenek a terméséből.

A leveléből gyógytea készíthető, amely hashajtásra, vizelethajtásra és vérnyomás csökkentésre is alkalmas.

Mogyoró

Leginkább a tölgyes erdőkben fordul elő ez az kalóriában és vitaminokban gazdag növény, amely szintén őszre érleli meg a finom termését. 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint, rengeteg rezet, valamint  B1-, B2-, H- és E-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalória van benne. Viszont mivel növényi olajokból áll, jóval kevésbé káros a szív-és érrendszerre.

A mogyorót leszedése után érdemes egy héten át kiszárítani, majd jól szellőző zsákban tárolni. Kiváló nassoláshoz, valamint süteményekhez.

Érdemes mogyorót is gyűjteniForrás: Fir0002 / Wikipedia

Galagonya

A galagonya tövises cserje vagy kis fa méretű, melynek termése jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Felhasználható teaként a levele, virága és a termése is.

Gesztenye

Érdemes a lehullásuk után szedni ezt a tápláló, vitaminokban gazdag termést. Fogyaszthatjuk sütve, vagy készíthetünk belőle pürét, süteményeket. Figyelem, nem tévesztendő össze a vadgesztenyével, amelynek termése mérgező és küllemre is másképp néz ki.

A sült gesztenye igazán finom nassolnivalóForrás: Shutterstock / Készítette: Miguel Almeida

Dió

Ha ősz, akkor diószezon! Az agyvitaminként is emlegetett, antioxidánsokban gazdag dió termése kemény, csonthéjas burokban lapul, amit fogyasztás előtt fel kell törni. A gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, omega 3-ban bővelkedő dió óvja a bélrendszert, segíti az agy-és prosztata működést és csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.

Szedés után nassolásra, likőrhöz vagy süteményekhez használjuk. A belőle készített olaj jó hatással van az idegrendszerre, a bőrfelületek regenerálására és jó vértisztító hatású. Csak egészséges termést fogyasszunk, a kártevők által károsított, fekete színű, penészedő dióbelet ne fogyasszuk el.

Ha kirándulni megyünk, tartsuk szem előtt, hogy az erdő nem csak a miénk, ugyanis madarak és emlős állatok lakhelye, amelyek számára létfontosságú, hogy hozzájussanak a természet ajándékaihoz. Ezért ne taroljunk le minden bokrot, hagyjunk a termésekből az állatoknak is.

 Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan készítsd el a tökéletes sült gesztenyét:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek