Szerencsére az időjárás kegyes hozzánk, ezért az őszi napok kiváló szabadtéri programokra hívnak. Ilyenkor érdemes felkerekedni a családdal és a barátokkal és elmenni kirándulni, ahol egészséges, vadon termő növényekből sincs hiány. Mutatjuk, hogy mikből érdemes hazavinned.
Ha kirándulni mész, ezekből az egészséges növényekből vigyél haza
Ősszel nem csak gyönyörű a természet, hanem egészséges növényekből, bogyókból és termésekből is érdemes betankolni a téli hónapokra, amik támogatják az immunrendszered.
Csipkebogyó
A csipkebogyó az egyik legismertebb, szinte minden erdős területen növő cserje, amely őszre érleli meg a C-vitaminban gazdag, piros bogyóit. A bokrokon található bogyós termés gazdag még A-, B1-, B2-, és K-vitaminokban. Akkor érdemes leszedni, ha már piros, és nem narancssárga színű. Készíthetünk belőle teát, szörpöt és lekvárt is. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha közvetlenül leszedés után készítjük el. A bogyókat vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet.
Ha tea készül belőle, semmiképpen sem szabad forró vizet használni hozzá, mert megsemmisülnek a benne található vitaminok, ezért langyos vízzel készítsük és sokáig áztassuk. Figyelem, refluxos betegek esetén a csipkebogyó fogyasztása nem javasolt.
Kökény
A kökény egy Európa-szerte elterjedt 1-4 méter magasra megnövő bokros cserje, amely őszre egészséges, apró, kékesfekete, csonthéjas gyümölcsöket hoz. Akkor érdemes gyűjteni, amikor már a dér egy kicsit megcsípte, így édesebb lesz az íze. Nyersen is fogyasztható, de vadhúsokhoz például kiváló dzsem készíthető belőle, vannak akik likőrt és bort készítenek a terméséből.
A leveléből gyógytea készíthető, amely hashajtásra, vizelethajtásra és vérnyomás csökkentésre is alkalmas.
Mogyoró
Leginkább a tölgyes erdőkben fordul elő ez az kalóriában és vitaminokban gazdag növény, amely szintén őszre érleli meg a finom termését. 60% zsírt, 14% fehérjét, 5 mg/100 g C-vitamint, rengeteg rezet, valamint B1-, B2-, H- és E-vitamint tartalmaz. Olajtartalma miatt 100 grammonként nagyjából 560 kalória van benne. Viszont mivel növényi olajokból áll, jóval kevésbé káros a szív-és érrendszerre.
A mogyorót leszedése után érdemes egy héten át kiszárítani, majd jól szellőző zsákban tárolni. Kiváló nassoláshoz, valamint süteményekhez.
Galagonya
A galagonya tövises cserje vagy kis fa méretű, melynek termése jó hatással van a szívre és az érrendszerre. Felhasználható teaként a levele, virága és a termése is.
Gesztenye
Érdemes a lehullásuk után szedni ezt a tápláló, vitaminokban gazdag termést. Fogyaszthatjuk sütve, vagy készíthetünk belőle pürét, süteményeket. Figyelem, nem tévesztendő össze a vadgesztenyével, amelynek termése mérgező és küllemre is másképp néz ki.
Dió
Ha ősz, akkor diószezon! Az agyvitaminként is emlegetett, antioxidánsokban gazdag dió termése kemény, csonthéjas burokban lapul, amit fogyasztás előtt fel kell törni. A gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, omega 3-ban bővelkedő dió óvja a bélrendszert, segíti az agy-és prosztata működést és csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.
Szedés után nassolásra, likőrhöz vagy süteményekhez használjuk. A belőle készített olaj jó hatással van az idegrendszerre, a bőrfelületek regenerálására és jó vértisztító hatású. Csak egészséges termést fogyasszunk, a kártevők által károsított, fekete színű, penészedő dióbelet ne fogyasszuk el.
Ha kirándulni megyünk, tartsuk szem előtt, hogy az erdő nem csak a miénk, ugyanis madarak és emlős állatok lakhelye, amelyek számára létfontosságú, hogy hozzájussanak a természet ajándékaihoz. Ezért ne taroljunk le minden bokrot, hagyjunk a termésekből az állatoknak is.
Az alábbi videóból megtudhatod, hogyan készítsd el a tökéletes sült gesztenyét: