Hódít a nordic walking - Ezért választják egyre többen a skandináv gyaloglást

A nordic walking magyarul leginkább skandináv vagy északi gyaloglásnak, síjárásnak vagy botsportnak nevezett szabadidős tevékenység itthon is egyre népszerűbb mozgásforma, főleg, hogy egyéni és közösségi szinten is pozitívan hat az egészségre, ráadásul idősek is űzhetik. 

A nordic walking sokat tehet az egészségedértForrás: Budapest 2019 Európa Sportfővárosa

A nordic walking, vagyis túrabottal végzett skandináv gyaloglást eredete

A nordic walking valójában hagyományos gyaloglás, csak éppen speciális botokkal, amik leginkább a sí- vagy sífutó botokhoz hasonlítanak. A viszonylag fiatal sportág Finnországból ered, eredetileg a sífutóknak adott lehetőséget a szezonon kívüli edzésre. A skandináv államokban terjedt el először, ám mára világszerte kedvelt aktivitás.

Változatos célközönség

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak az idős, de a fiatal generációk, sőt a gyerekek számára is alkalmas kikapcsolódási forma ez, ami az általános fittségi állapotot is támogatja.

Hatékonyabb a gyaloglásnál

Kifejezetten egyszerű sport, ahol szemben a sima gyaloglással, amiben inkább az alsó végtagok dolgoznak, a felsőtest is aktív, ami a lábak munkájának mintegy 30%-át veszi át, ezzel az egész test intenzív mozgásban van. Erősíti a derék, a hát, a nyak, valamint a váll izmait, és szembeszállhatunk a fájdalmakkal is.

Leveszi a terhet

A gyaloglás hatását erőfeszítés nélkül sokszorozhatjuk meg az eszközzel. A bot használata leveszi a terhelés egy részét a lábakról és ízületekről, és egyenletesen oszlatja el azt a testen. A gyaloglás sebessége is megnő, mivel a csípő mozgásával a lépések hossza is nagyobb lesz.

A túrabotokkal végzett gyors séta minden korosztály számára kiváló sportForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Erősíti az izmokat

A mozgásforma segít erőnlétünk és állóképességünk megérzésében, az ülőmunka káros hatásainak ellensúlyozásában, és ízületi panaszokra is jó. A karok és a lábak összhangban, egyenletesen dolgoznak, ezzel mintegy 600 izom működik egyszerre, ami a teljes izomzatunk 90%-a. A kiegyensúlyozottságnak köszönhetően a pulzus is szabályos marad.

A titok a technika

A karok megfelelő megtámasztásával és a botok használatával könnyebb a mozgás, csökken a sérülésveszély, elkerülhetők a megcsúszások, esések, ezáltal a rándulások, ficamok, zúzódások, törések.

Fogyhatunk is vele!

Gyakran ajánlják túlsúllyal küzdőknek az effajta gyaloglást, mert a klasszikussal szemben akár 40%-kal több kalóriát is elégethetünk. A botok használata ráadásul csökkenti a csípő, térd és boka terhelését, ezért a plusz kilók ledobása mellett rehabilitációs céllal is űzhetjük.

Egyedül vagy közösségben

A nordic walkingnak közösségi ereje is van, így érdemes családosan, barátokkal vagy szervezett túrákon belül is gyakorolni. A testen kívül ugyanis a lélekre is pozitívan hat a skandináv gyaloglás, főleg, ha jó társaságban indulunk útnak.

Ingyenes közösségi programnak sem utolsóForrás: 5598375/Pixabay

Nélkülözhetetlen kiegészítő: a túrabot

A nordic walkingozás alapja a speciálisan kifejlesztett bot, aminek kiválasztásában és beszerzésében több szempontot is érdemes figyelembe venni, hiszen nem jó belőle bármilyen még kezdő szinten sem. A túra- sí vagy sífutó bot például nem alkalmas.

Biztos legyen a túrabotok fogása

A túrabotok párban kaphatók, a jobb és bal kézhez vannak igazítva, a legjobb, ha tökéletesen illeszkedik a kézfejünkre és biztos fogást ad. A markolat és pánt rész segít ebben és a megfelelő rögzítésben. A botot boltban célszerű kipróbálni és kiválasztani, illetve a használatot megtanulni. A botok alsó részén cserélhető fejek igazodnak a különféle terepekhez.

A méret a lényeg

A botok hossza többnyire állítható, ami azért is fontos szempont, mert így a magasságunkhoz tudjuk igazítani. A legideálisabb, hogy ha egyenes testtartásban megfogjuk a botot a markolatnál, akkor az alkar és a felkar 90 fokot, azaz derékszöget zár be. A bot hossza a saját testmagasságunk 0,68 szorosa legyen centiméterben. A botok hosszai 5 centiméterenként emelkednek, lassú mozgásnál lefelé, míg gyorsnál felfelé kerekítsünk.

Válasszuk a teleszkóposat!

A legtöbb bot teleszkópos, két vagy három szekcióval ellátva, így könnyen összecsukható. Akkor célszerű ilyen eszközt választani, ha mi magunk szállítjuk az eszközt, és számít, mennyi helyet foglal. Hasznos lehet még, ha váltogatva használjuk családon belül, és mindenki a saját méretére állíthatja. Hátrányuk, hogy nehezebbek az alkatrészek miatt. Saras, esős időben való használat után érdemes szétszedni, kiszárítani, kitisztítani őket.

A nordic walking elengedhetetlen eszköze a túrabotForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Jobb a tapadása

A nordic walking botoknak speciális kemény hegyük van, hogy hóban, sárban, hegyi terepen is használhatóak legyenek, ezért a kopásállóságuk kiváló. Ha városiasabb környezetben, aszfalton, sóderes úton tennénk magunkat próbára, használjunk gumitappancsot, amivel nemcsak halkabb lesz a gyaloglás, de jobb a tapadás, és nem kopik el idő előtt a hegy.

Céltól függően

Különböző felhasználásra, különböző anyagú botok ajánlottak, melyek jellemzően könnyített anyagból készülnek. Például alumíniumból, amiből létezik S formájú kialakítás, ami kedvező szögben tartja a csuklót.

A composit üvegszál és karbon keverékéből készül, ez keményebb, merevebb, így alkalmas ugrásokhoz, futáshoz, hegyi terepre is. A tiszta karbon botok sportosabbaknak, edzettebbeknek valók, ezek könnyűek, stabilak és minden talajra alkalmasak.

Az alábbi videóban egy remek helyet ajánlunk a kiránduláshoz:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek