Túratipp: Hegymászók figyelem! Ez a világ 5 legszebb helye, amit meg kell hódítanotok

Tasmániától, Franciaországon át Vietnámig a világ tele van elképesztő sziklaképződményekkel a rettenthetetlen hegymászók számára. Túratipp: Simon Carter ausztrál hegymászó és fotós kiválasztotta az 5 legszebb helyet, amelyek között európaiak is vannak.

Túratipp: Hegymászók figyelem! Ez a világ 5 legszebb helye, amit meg kell hódítanotokForrás: Shutterstock/NOWAK LUKASZ

Hegymászók, íme a világ 5 legszebb helye, amit meg kell hódítanotok

A Tasman-félsziget pillérei, Ausztrália

A hegymászók számára kiváló túratipp, a zord partvonal óriás jura dolerit oszlopai nyújtanak kihívást, amelyek akár 300 méterre is kinyúlnak a tengerből.

Körülbelül egy órás autóútra Hobarttól, Tasmania fővárosától, a Tasman-félszigeten találhatók az ikonikus oszlopok. „A Totem Pole, a Moai és a Pole Dancer kalandos kirándulás, de csak tapasztalt hegymászók számára" - magyarázza Carter. "Mindegyikhez legalább két óra túrára és egy leereszkedésre van szükség ahhoz, hogy elérd az oszlopokat. A Moai (22 m) egy közepesen kalandos kirándulás. A Pole Dancer esetében ez legalább öt órát vesz igénybe.

Az összesen 65 méter magas és a tövénél csak körülbelül 4 méter széles Totem Pole technikailag komoly kihívást jelent a keményebb sziklamászók számára. „Olyan, mint egy nagy gyufaszál – egy hihetetlen dolog, ami kiugrik az óceánból. Ez egy technikai hegymászás a legelképesztőbb helyen."

Tasmania közvetlen Melbourne-ből, Sydney-ből és Brisbane-ből Hobartba és Launcestonba, vagy a Spirit of Tasmania autókomppal érhető el, amely az ausztráliai Geelong és Devonport között közlekedik – saját járművel könnyebben elérheted a sziget távoli részeit.

Tasmánia is várja a hegymászókatForrás: Shutterstock/ Mandy Creighton

Kalymnos és Telendos, Görögország

Kréta, Korfu, Szantorini, Míkonosz... a 6000 görög sziget nevei közül néhány hihetetlenül jól ismert a nyaralók számára. A Dodekaneszi láncban lévő Kos és Leros szigetek között fekvő Kalymnos sokkal kevésbé híres, de a hegymászók körében legendás. „Kalymnosz nem is lehetne híresebb a hegymászók körében. Ez egy sziklás sziget, és esztétikailag nem a legszebb görög sziget. De a hegymászók számára ez egy paradicsom, sziklákkal és barlangokkal. Valószínűleg ez jelenleg a legnépszerűbb sziklamászó célpont a világon. A nehézségi tartomány minden fokozatot lefed, a legkönnyebb mászásoktól a hihetetlenül nehezekig, így tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelőt – írja a BBC

Az utazók közvetlen járattal indulhatnak Athénból Kalymnoszba, vagy komppal más szigetekről, például Rodoszról. A legfigyelemreméltóbb és legnagyobb kihívást jelentő hegymászási élmények közé tartozik a Telendoson található Kristály-barlang, amely 30 perces komppal vagy vízi taxival érhető el Kalymnosból, majd egy 1,5 km-es túrával. „A Crystal Cave egy hosszú, kemény, technikai, állóképességi hegymászás. 100 méteres kötélre van szükséged. Ez egy rendkívüli hely" – mondja Carter.

Kalymnosz hegyeit is érdemes megmászniForrás: Shutterstock/ Kirill Skorobogatko

Smith Rocks Nemzeti Park, Egyesült Államok

Az oregoni Smith Rocks Nemzeti Park széles körben elismert, ez a modern amerikai sportmászás szülőhelye.

„A meredek, tiszta falakon nem voltak repedések vagy jellegzetességek, ezért a hegymászók elkezdték felszerelni az útvonalakat tartósan rögzített biztonsági csavarokkal, amelyek lehetővé tették a hegymászók számára, hogy a mászás fizikai oldalára koncentrálhassanak" – mondja Carter.

Az állam fővárosától, Portlandtől 200 mérföldes autóútra elérhető Smith Rock Nemzeti Park Oregon központi sivatagában található. Több mint 2000 útvonal szegélyezi a park sziklás tájait. A legtöbb látogató a sok könnyű vagy mérsékelt útvonal valamelyikét választja, de a kemény hegymászók kipróbálhatják az idő próbáját jelentő klasszikusokat, mint például a To Bolt Or Not To Be, amely „egy lenyűgöző, üresnek tűnő, 41 méter magas fal a Dihedrals környékén, ami következetes, kemény mászást igényel.

A Smith Rocks Nemzeti Park gyönyörű és kemény hely a hegymászók számáraForrás: Shutterstock/ Kamran Ali

Les Calanques, Franciaország

Franciaország déli partja mentén rengeteg mészkő található, bőséges mászási lehetőségekkel, de a Calanques Nemzeti Park az epicentrum, amely a világ minden tájáról vonzza a kalandorokat.

A nemzeti parkban 26 calanque (vagy nagyjából "sziklás beömlő") található , egy 520 négyzetkilométeres területen, amely népszerű a túrázók, csónakázók, jachtosok, úszók és a természet szerelmesei, valamint a hegymászók körében. Marseille jó kiindulópont, 30 perces busz- vagy autóútra van a nemzeti parktól, vagy a hegymászók megszállhatnak valamelyik kis kikötővárosban, például Les Goudes-ban.

„A hegymászók választhatnak a hosszú, régi hagyományos mászások, vagy a kemény, modern sportmászások közül a túlnyúlásokon és barlangokon" - mondja Carter. „A mászások egy része kis strandokról indul. A Calanques különlegessége az is, hogy az ember a hegyek felett mászik; gyönyörű, csillogó a Földközi-tenger."

A Les Calanques Nemzeti Park szintén elképesztő látnivalókat kínálForrás: Shutterstock/ trabantos

Hạ Long Bay, Vietnám

Egy gyönyörű terület Vietnám északkeleti részén, ahol több mint 2000 mészkőkarszt emelkedik ki az óceánból, némelyik 400 méter magasra. De az Unesco Világörökség része egyben kalandpark is, fantasztikus lehetőségekkel a tengeri kajakozásra, búvárkodásra, túrázásra és sziklamászásra. "A Hạ Long Bay egy őrülten gyönyörű hely" - mondja Carter.

Cát Bà, az öböl legnagyobb szigete a hegymászók fő csomópontja, a Cát Bà Nemzeti Park zord hegyeivel és a népszerű sziklás Pillangófallal. De ahhoz, hogy valóban megtapasztalhasd az öböl legjavát, hajóval kell felfedezned.

Az öböl mászói nem ideálisak kezdőknek. „Kezdőként ott nem lehet sok mindent elvégezni – ez a kalandvágyó, tapasztalt hegymászóknak való" - mondja Carter. Az Arc- és a Teknős-barlangot választja két kedvenc hegymászópontként, amelyek könnyen elérhetők a Cát Bà-tól. Az arc egy hatalmas mészkőfal, amely úgy néz ki, mintha gyertyaviasz csöpögött volna le a sziklafalon. Megmászni szokatlan élmény.

Rengeteg mászóhely is van a területen, ahol ha végeztél, visszaereszkedhetsz a tengerpartra. De a terület legnagyobb előnye a „mélyvízi szóló" kihívásokban rejlik, ahol egyszerűen kiszállhatsz a csónakból és kötél nélkül mászhatsz fel – csak te, a szikla és az óceán.

Ha Long Bay, Vietnám egyik legfelkapottabb mászóhelyeForrás: Shutterstock/Steven Phraner

 Az alábbi videóban megnézheted, milyen gyönyörű hely Hạ Long Bay:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek