Nem várt veszély leselkedik a kirándulókra - A kaukázusi medvetalp

Az ősz a kirándulások ideje, ám jó tudni, hogy egy nem várt veszély leselkedik a kirándulókra - a kaukázusi medvetalp, amely Magyarországon több helyen is felbukkant. Az emberre is veszélyes, mérgező növényről Megyeri Szabolcs kertészmérnököt kérdeztük, hogy miért veszélyes és mit tegyünk, ha túrázás közben találkoznánk vele.

 

Nem várt veszély leselkedik a kirándulókra - A kaukázusi medvetalpForrás: Shutterstock/ Pavlo Lys

Így terjedt el Európában a kaukázusi medvetalp

Mint a neve is mutatja, Kaukázus vidékéről származik, ahonnan dekoratív évelő dísznövényként a 19. században került az angliai Királyi Botanikus Kertekbe, akik meghonosították Európa legnevesebb parkjaiban. Ám hamar kiderült, hogy amilyen különleges, olyan veszélyes az emberre.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

A kaukázusi medvetalp a zellerfélék családjába tartozó évelő növény, mely furokumarinokat tartalmaz, de a család többi tagjától eltérően, jóval nagyobb mennyiségben. A méreganyag amellett, hogy rákkeltő, a bőrben az UV-fénnyel reagálva károsítja a bőr kötőszövetét, így évekre védtelenné válik a nap sugaraival szemben.

Hólyagok a bőrön a mérgező növénytől

A növény minden része méreganyagot termel, így egyetlen érintés elég a következményekhez. Ha az érintett bőrfelületet UV sugárzás éri, a bőr kipirosodik és viszketni kezd, néhány órán belül pedig égési sérülésekre hasonlító hólyagok jelennek meg, amelyek nehezen gyógyulnak, és maradandó hegeket okozhatnak. A tünetek súlyosbodása esetén azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni!

Vakságot is okozhat

Fontos, hogy a viszkető bőrfelületet ne vakarjuk, és ügyeljünk arra, hogy kezünkkel a szemünkbe ne dörzsöljük bele. Átmeneti látási problémát, súlyos esetben maradandó vakságot is okozhat.

Takarjuk el a fénytől

Ha hozzáértünk, az érintett területet mossuk le szappanos vízzel és fújjuk le gyulladáscsökkentő spray-vel. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy tiszta, száraz ruhával takarjuk le a sérülést, így védve a fénnyel való érintkezéstől.

A növény égési sérülésekhez hasonló hólyagokat, majd hegeket hagy a bőrönForrás: Shutterstock/Ingrid Pakats

A szemünk védelméért

Ha ilyen növénnyel kell dolgoznunk, például növényirtás során, kizárólag zárt ruházatban, kesztyűben és lehetőség szerint védőszemüvegben közelítsük meg a növényt. A ruházatot levétel előtt tisztítsuk meg és úgy vegyük le, hogy a külső része ne érintkezzen bőrfelülettel.

Figyeljünk a jelekre!

A kaukázusi medvetalp hasonlít a hazánkban is gyakori közönséges medvetalpra, ám míg a közönséges medvetalp levele enyhén karéjos, a kaukázusié jóval nagyobb, osztott és egy-két méteres szélességet is elérheti. A szára és a levele is finoman szőrözött, így elég megérinteni, hogy reakcióba lépjen a bőrrel.

Két méteresre is megnőhet

Európa legnagyobb lágyszárú növénye, így ha levelei alapján nem ismernénk fel, a növény magassága árulkodó lehet: 2-2,5 méteresre is megnőnek, de előfordulnak 5, és akár 7 méteres példányok is. Hatalmasra nőtt virágjukkal szinte faként magasodnak az ember fölé.

Így szabadulhatunk meg tőle

A kaukázusi medvetalp hazánkban szórványosan fordul elő, főként patakok mentén és nedves, árnyékos, elhanyagolt területeken lehet rábukkanni. Korábban Hévíz, Keszthely és Szombathely környékén észlelték. Mivel a mag akár 15 évig is életképes marad, fontos, hogy még a termésérés előtt kaszáljuk le és ássuk ki, de a területet még hosszú ideig megfigyelés alatt kell tartani.

(Forrás: megyeriszabolcskerteszete.hu)

A kaukázusi medvetalpról további információkat az alábbi videóból tudhatsz meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek