Lódarázs kolóniák fenyegetik a kirándulókat – Ezt tedd ha találkozol a veszélyes rovarokkal

Nyár végén nemcsak a szúnyogok és a poloskák okoznak kellemetlen pillanatokat, hanem a lódarazsak is. Több bejelentés érkezett, hogy lódarázs kolóniák fenyegetik a kirándulókat – Ezt tedd ha találkozol a veszélyes rovarokkal.

Lódarázs kolóniák fenyegetik a kirándulókat – Ezt tedd ha találkozol a veszélyes rovarokkalForrás: by Autor/P.Bohot Kamera 2/Flugwapsch62 /Wikipedia

Mi tegyenek a kirándulók, ha lódarázzsal találkoznak?

Az idehaza honos európai lódarázs életciklusa szeptember elején a legintenzívebb, így nem csoda, hogy egyre többen találkoznak velük hazánk erdeiben, de még a lakóövezetekben is. Ez a rovar hatalmas mérete miatt roppant ijesztő, és ha ez nem lenne elég, még agresszív is.

Minden évben akár többször is előfordul, hogy kirándulókat, kerékpározókat támadnak meg a lódarazsak, akik csak még nagyobb bajba keverik magukat, ha hessegetni próbálják támadóikat.

A legjobb, amit tehetsz ha lódarázzsal találkozol, hogy megpróbálsz mielőbb higgadtan távozni, mert ha a lódarázs úgy érzi veszélyhelyzetbe került, azonnal riasztja többi társát, akik azonnal a segítségére igyekeznek, amiből akár óriási baj is lehet, hiszen ha sok lódarázs lendül támadásba, egy egészséges felnőttet is megölhetnek – írja a Ripost.

Könnyű felismerni a lódarázsfészketForrás: Shutterstock/ Ingrid Pakats

Gábor épp barátaival túrázott a Bakonyban, amikor pár dühös lódarázs tűnt fel a semmiből és üldözőbe vette őket. Nem messze felerősödött a zúgás, mert a közelben volt a lódarazsak fészke, amit agresszíven védenek, ezért Gáborék gyorsan, de higgadtan az ellenkező irányba menekültek. "Szerencsére egyikünk sem volt allergiás, így megúsztuk pár csípéssel" - mondja Gábor. 

Nem lehet tudni kiből milyen reakciót válthat ki egy darázs csípése. Az allergiásoknak akár egyetlen csípés is halálos lehet, de a fejet vagy nyakat érő csípések bárkinél életveszélyesek lehetnek.

Ha allergiás vagy a lódarázs csípésére

Ha allergiás reakciót tapasztalsz magadon vagy máson egy percig se késlekedj! Ha légszomj, szédülés, hányinger vagy hányás lép fel, vagy ajkat, torkot csíp meg a darázs, azonnal kérj orvosi segítséget.

Ha nem vagy allergiás a darázscsípésre, tegyél a csípés helyére mihamarabb hidegvizes borogatást.

Hidegben eltűnik a lódarázs

A lódarazsak szerencsére nem szeretik a hideget, így késő ősszel a királynő kivételével elpusztul a kolónia.

Az alábbi videóban a legfájdalmasabb csípést okozó rovarokkal ismerkedhetsz meg:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek