Életmentő túratipp: Így élte túl a medvetámadást a férfi

Kivezényelték Irakba, agydaganattal küzdött, és túlélt egy medvetámadást. Shayne Patrick igazi túlélő, aki megosztja életmentő túratippjeit. Emellett lelkes természetjáró és a hadsereg tartalékosa, aki hisz a felkészülésben, ami ezúttal is megmentette az életét.

Életmentő túratipp: Így élte túl a medvetámadást a férfi - illusztrációForrás: Shutterstock/ Scott E Read

Patrick és felesége, Chloe 2024 májusában egy háromhetes nyugati utazást terveztek. Megálltak a Wyomingban található Grand Teton Nemzeti Parkban lévő Signal Mountainnél, hogy szürke baglyokat keressenek.

Chloe visszament az autóhoz, hogy vizet hozzon a kutyájuknak. Patrick nem sokkal később az erdőn keresztül sietett vissza az autóhoz, és úgy számolta, hogy „bő három másodperce volt" aközött, hogy észrevett egy grizzly medvebocsot, és hogy megtámadta az anyamedve.

Patrick egy medvespray-dobozt szorongatott, amikor találkozott a dühös medvével. Nem volt idő lefújni a medvét, mert Patrick azonnal a földre zuhant – mondta a CNN-nek.

A medve megharapta a vállát, közben a férfi mindkét karjával eltakarta a tarkóját, és halottnak tettette magát, ami nem volt könnyű, tekintve, hogy egy „400 kilós medve őrjöng rajtad. Véleményem szerint elég jól csináltam, mert még mindig élek" – emlékszik vissza Patrick.

Shayne és ChloeForrás: Shayne Patrick/Facebook

De valamennyi zajt kiadott magából, mert a medve „elkezdte harapni a bal lábamat, aztán megharapta a jobb lábamat és felkapott"– mondta. Erre a férfi megmerevedett, és a földbe ültette a könyökét abban a hason fekvő helyzetben, amelyről a parkinformációs kioszkok posztolnak, hogy túlélje a medvetámadást. „Próbáltam a földön maradni, amennyire csak tudtam, hogy ne tudjon megfordítani és kárt tenni a létfontosságú szerveimben."

A legfájdalmasabb harapás, amelyik „pontosan a csontig ment", és kiváltotta Patrick sikoltását, a medvét a végső, gyilkos harapásra ösztönözte. Megharapta a kezét és a csuklóját, amelyeket a nyakára szorított, hogy megvédje az artériáit, majd pukkanást hallott.

Azt hittem, beleharapott a koponyámba, aztán éreztem, ahogy valami meleg végigfolyik az arcomon, a nyakamon és a hátamon, azt hittem, a vérem. Hirtelen azt hallottam, hogy prüszköl és dübörögve eliszkol."

Szerencsére nem vér folyt végig a férfi nyakán. A medve spray volt, amit a kezében markolt, miközben eltakarta a tarkóját. A medve beleharapott a spray dobozába. Burke úgy véli, ez a harapás mentette meg az életét.

„Kérlek, ne öld meg a medvét"

Patrick szerint a támadás kevesebb mint két percig tarthatott, majd a férfi felhívta a feleségét, aki a megnyugtató és magabiztos egészségügyi képzésének hála segített életben tartani. Megállította a vérzést rögtönzött érszorítókkal, amelyeket ő alakított ki a csomagjából és egyéb felszereléséből, miközben műholdas telefonon értesítette a hatóságokat. Végül a nemzeti park mentőőrei helikopterrel biztonságos helyre szállították.

Mielőtt azonban elhagyta volna az erdőt, megkérdezte az erdőőröket, hogy mi lesz a medvével.

„Azt mondtam: „Kérlek, ne öld meg a medvét. Mintha csak a kölykét védte volna. És az ő világában voltam" – mondta.

A parkőrök és a vadbiológusok az esetet követő napon megvizsgálták a helyszínt. „A sérült látogatóval készített interjúk és a környéken talált bizonyítékok alapján valószínű, hogy egy felnőtt nőstény grizzly medve volt, aki egy idősebb kölykével volt" - közölte a Nemzeti Park Szolgálata. A medve viselkedése „védelmi reakciónak" tűnt, ezért „nem fogják kilőni".

Shayne a kórházban, a medvetámadás utánForrás: Shayne Patrick/Facebook

Patrick nem hagyja, hogy ez az incidens eltántorítsa attól, hogy élvezze a szabadban töltött időt. „Mi értelme úgy élni, ha nem vállalsz egy kis kockázatot, nem igazán élvezed az életed, és nem élsz a jelenben?" – mondta,
Az első számú dolog, ami életben tartott a támadás során, az volt, hogy olvastam és megértettem, mit kell tenni medvetámadás esetén, és volt nálam medve elleni spray" - mondta Facebook-bejegyzésében az esetről.

Lee Whittlesey, a Yellowstone Nemzeti Park egykori parktörténésze azt tanácsolja az embereknek, hogy legalább háromfős csoportokban túrázzanak. „Csapj zajt, ne túrázz csendben és hordj medve spray-t".

Az alábbi videóban egy férfi biciklivel menekül a rátámadó medve elől, akiket gyalog semmiképpen sem lehet lehagyni:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek