Hűsítő kirándulási tippek - Ezek a legszebb szurdokok

Hűsítő kirándulási tippek a Travelotól: a nyári meleg elől nem csak a víz mellé menekülhetsz, kirándulás közben élvezheted a különleges sziklaképződmények frissítő hatását is. A közeli országokban és itthon is bőven találsz ilyen helyeket, ahol ráadásul a látvány sem lesz mindennapi, mutatjuk a legszebb szurdokok lelőhelyeit.

  

Kamenice-szurdok Csehországban tökéletes kirándulási helyszínForrás: Shutterstock/zedspider

Kamenice-szurdok, Csehország

Csehországban nem csak Rumcájsz búvóhelye, a jicsini erdő olyan, mintha a mesében járna: varázslatos kincseket rejt még sok más rengeteg is. A cseh Svájcnak nevezett területen, a német határ mellett kanyarog a fák és a sziklafalak között a Kamenice folyó. Egyes helyeken, például az Edmund-szurdoknak nevezett szakaszon annyira szűk a völgy, hogy csak csónakkal járható. A vízen és szárazon haladó útvonalat érdekes sziklaalakzatok és bájos favázas házikók szegélyezik, utóbbiak vendéglőként üzemelnek.

Vintgar-szurdok, Szlovénia

A népszerű Bledi-tó közelében található ez az 1,6 km-es szurdok. Ennek is köszönheti, hogy járhatóvá tették, természetes formájában ugyanis megközelíthetetlen volt. Ma már fahidakon és pallókon sétálhatsz a Radovna folyó mentén. Az út során medencékben, zuhatagokban, egy vasúti kőhídban és a Šum-vízesésben gyönyörködhetsz.

Hűsítő kirándulási tippek - Ezek a legszebb szurdokok, például a Vintgar-szurdokForrás: Shutterstock/ Mario Krpan

Ötschergräben-kanyon, Ausztria

Mariazell közelében, Alsó-Ausztriában található az osztrák Grand Canyonnak nevezett természeti képződmény, amelyet néhány éve az ország legszebb szurdokvölgyének választottak – és ez nagy szó, hiszen Ausztriában bőven akad gyönyörű jelölt ezekből is. Pallók, hidak, alagutak teszik változatossá a túrát, amelyből kedve szerinti hosszúságút tűzhet ki: az Ötscher-Tormäuer Naturpark bejáratától például egy 8 km-es útvonal vezet errefelé.

Bletterbachschlucht, Olaszország

Az UNESCO Világörökség részét képező szurdok a Dolomitokban található, Dél-Tirol területén. A kőzetek 40 millió év földtörténetéről árulkodnak, a 8 km-es útvonalat pedig patak, vízesések és kilátópontok színesítik. A túrához belépőjegyet kell váltani (14 év alatt ingyenes), amellyel a látogatóközpontba is bemehetsz, és ingyen kölcsönözhetsz sisakot a hegymászáshoz.

Kilátás az UNESCO világörökség részét képező Bletterbachschluchtra Dél-TirolbanForrás: Shutterstock/ Sigena-S

Hazai tájakon

Kőszikla-szurdok, Zala

Nagybakónak falu közelében indul a 2,2 km-es túra az agyagos homokkőbe vájt szurdokon át. Útközben több létrát is meg kell mászni, cserébe viszont természeti ritkaságot is láthatsz: a nyirkosabb időben könnyező agyagfalakat.

Cuha-szurdok, Bakony

A névadó patak medre nagy melegben akár ki is száradhat, esős időben viszont megduzzad, ilyenkor a köveken átugrálva, gázlókat leküzdve kelhetsz át rajta. Útközben a műemléki vasútvonal viaduktjait is megcsodálhatod.

A Cuha-szurdok minden évben gyönyörű a BakonybanForrás: CC-BY-4.0/Nerion/orszagalbum.hu

Dera-szurdok, Pilis

A mészkőfalak között búvópatakként csordogáló Dera-patakot számos híd keresztezi, amelyeken meg-megállva figyelheted a vízi élővilágot. A túra átlagosan 30-40 perc alatt teljesíthető – ha bámészkodsz, akkor persze hosszabb.

Nézd meg, milyen felfedeznivalók várnak rád a Pilisben:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek