A kempingezés alapjai - Mutatjuk a legjobb tippeket

A kempingezéshez fűződnek gyerekkorunk legjobb nyári emlékei. Hiszen ki ne szeretne a barátokkal vagy a családdal egy igazi közös kalandot együtt megélni? Viszont, hogy ez tényleg élmény legyen, nem árt előtte egy kicsit felkészülnünk a kempingezés alapjaiból. 

Mutatjuk a kempingezés alapjait - illusztrációForrás: Shutterstock

Mutatjuk a legjobb trükköket a kempingezés alapjaihoz:

Ellenőrizzük a felszerelést

Kétféle ember létezik, aki indulás előtt többször is átnézi, hogy biztosan minden be van-e csomagolva, és aki reménykedik benne. A sátorfelszerelést nem érdemes a véletlenre bízni, mert egy apró cölöp hiánya is felboríthatja a terveket. Ebből érdemes pótot is vinni, ha az egyik eltörne. Ezen kívül még pótolhatatlan kellékek a tartórudak és a sátoralátét.

Aki nem szeret építeni

A feldobható vagy felugró sátorok összeszerelésével nem kell sokat bajlódni. Ezek ugyanis maguktól kinyílnak, ha kivesszük őket a zsákból. A feszítő rudak bele vannak építve, ezért nem kell egyesével belehúzni az anyagba. Viszont ezeket is le kell szúrni a földbe, illetve kikötözni, különben egy gyenge szél is elfújja.

A sátor legfontosabb jellemzője

Bármilyen típusú sátrat is vásárolsz arra mindig figyelj, hogy vízálló legyen. Hiába mond az előrejelzés napos időt, bármikor elfordulhat, hogy mégis szemerkélni kezd. A sátrak vékony anyaguk miatt könnyen beázhatnak, ezért a vízállóság a legfontosabb tulajdonság. Illetve az erdőben reggelente magas a páratartalom, ami szintén be tudja nedvesíteni a kis kuckónkat.

Becsapós kiírás

A sátraknál minden esetben feltüntetik, hogy hány főnek elegendő az adott méret. Ebben azonban ne bízzunk meg feltétlenül. Számolnunk kell a csomagokkal, a matracokkal és a testi adottságokkal is. Általánosan mindig -1-2 fővel számoljunk a kiírt férőhelyeknél. A legjobb, ha vásárláskor leteszteljük és tartunk egy „próba alvást" benne.

Hova állítsuk?

A legtöbb kempingben ki vannak jelölve a helyek, ahová fel lehet verni a sátrakat. A legjobb, ha fák alatt találsz egy hangulatos placcot, mert így a reggeli napsütéstől megóvják a sátrat a lombkoronák és nyugodtan tudnak aludni. A vízpart kevésbé ajánlott hely, mert itt a legtöbb a szúnyog. Azonban, ha mégis emellett döntenél, akkor a víztől legalább 2 méterre pakolj le, nehogy a dagály során elmossa a víz a sátrat.

Lillafüredi Tulipán Kemping is kedvelt helyForrás: www.tulipankemping.hu

Vigyázzunk a környezetre

Minden kempingnek van szabályzata, amit kötelező betartani. Ennek egy nagy része a környezetvédelemről szól. A táborhelyet úgy kell elhagyni, mintha ott sem lettünk volna. A kifeszítéshez használt madzagokat, zsinórokat dobjuk ki, és a szemetet szedjük össze.

Többfunkciós matrac

A sátrakat nem árt kibélelni, ha kényelmesen szeretnénk aludni. Azonban egy matracnak igen nehéz a súlya. Használj inkább felfújhatós vízi matracot. Ágynak is tökéletes, de ha van víz a kempingben, akkor ott is hasznát tudod venni.

Milyen eszközöket vigyünk magunkkal a kempingezéshez?

Fény az éjszakában

Az éjszaka a kempingekben igen sötét, mert nem biztos, hogy rendelkezésünkre állnak kültéri lámpák. Ezért a táskában mindig legyen több zseblámpa és fejlámpa. Ha sötétben kell megtalálni egy cölöpöt, akkor pedig pláne jól jön egy kis fény. De az is megtörténhet, hogy valakinek hajnalban kell eltalálnia a mosdóig.

Egyszerű töltés

A sátorozásra nem árt magunkkal vinni külső akkumulátorokat. A sátorban ugyanis nincsen áram és nem minden kemping biztosít kültéri áramelosztókat. A táborozás ugyan arról szól, hogy elvonuljunk a természetbe, de nem árt, ha vészhelyzet esetén telefonunkban van egy kis töltöttség, hogy segítséget tudjunk hívni.

Mindenre jó eszköz

A bicska minden férfi zsebében ott lapul, de ez nem véletlen, hiszen szinte mindent meg tudnak velük szerelni pár pillanat alatt. A zsebkést (pláne, ha egyéb funkciókkal is el van látva) használhatod fafaragáshoz, zsinórvágáshoz, ha ügyes vagy, még üvegnyitáshoz is. A kempingezés alap felszerelési közé tartozik, úgyhogy semmiképp se hagyd otthon.

Kempinges családi nyaralás jó emlék lehetForrás: Shutterstock/Monkey Business Images

Hűtő helyett hűtőtáska

A táborozásnál mindig tervezzétek meg előre a menüt, és csak azokat vigyétek, amik az elkészítéshez szükségesek. A legjobbak a konzerves ételek, mert ezeket könnyű tárolni, elkészíteni és a hűtőtáskában biztosan nem romlanak meg. A hozzávalókat előre porciózd ki a napokra, hogy ne menjenek tönkre. Nagy segítség lehet a hordozható gázrezsó, pláne akkor, ha kemping területén tilos a tűzgyújtás. 

Vigyázzunk a bogarakkal

Bár erre szinte mindenki gondol, de nem árt nyomatékosítani. A táborhelyeken különösen sok a szúnyog és a kullancs, amiket jobb elkerülni. Vigyetek magatokkal testre fújható sprayt, de aki nem bírja ezeknek a szagát, vegyen riasztó karkötőt. A sátorba is érdemes rovarrisztót tenni, hogy az éjszaka folyamán se zúgjanak a fülünkbe.

Ha Európában szeretnél vadkempingezni, nézd meg az alábbi videót, hogy az egyes országokra milyen szabályok vonatkoznak ezzel kapcsolatban:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek