Figyelem, veszélyes darazsak támadhatnak ránk az erdei kiránduláson

A Bakonyerdő Zrt. felhívást tett közzé, amelyben veszélyes darazsak jelenlétére hívják fel a figyelmet. A lódarazsak a Nosztori Élményparktól délre fészkelnek. Az Egererdő Zrt. pedig főként a tölgyerdőkben fészkelő darázskolóniákra figyelmeztet. Mutatjuk mit tegyél, ha találkozol velük.

Veszélyes darazsak támadhatnak ránk az erdei kiránduláson. A lódarázs csípése igen fájdalmasForrás: by Autor/P.Bohot Kamera 2/Flugwapsch62 /Wikipedia

A Nosztori Élményparktól délre, Paloznak település irányába haladva a kék háromszög turista jelzéssel ellátott turistaút közelében található egy lódarázsfészek. Megközelítőlegesen a fészek az Élményparktól délre Paloznak irányába haladva a turistaút út nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakasz jobb oldalon található mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben található.

Eddig több csípés előfordult, de mivel a lódarazsak hasznosak az erdőknek, ezért nem bántják a rovarokat az erdészeti szakemberek. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai figyelmeztető táblákat helyeztek ki.

Azt tanácsolják, ha mégis találkoznánk ezekkel a csípős rovarokkal, semmiképpen ne hessegessük, csapkodjuk őket, mert még egy egyedül lévő rovar is kibocsájthat olyan feromonokat, amelyekkel magához hívja a társait. Éjszak sem lehetünk biztonságban tőlük, mert a lámpa fénye vonzza őket. A lódarazsak augusztus végén és szeptember elején a legaktívabbak, viszont az őszi lehűléskor a kolónia szinte minden tagja elpusztul, így már nem veszélyeztetik az erdei kirándulásokat.

Ha ilyet látunk, menjünk el a közeléből, ez ugyanis egy lódarázsfészekForrás: Shutterstock/Kimt15

A heol.hu is darázsveszélyre figyelmeztet az erdőkben. A rovarok főként a déli kitettségű tölgyerdőkben építenek fészket, de más fafajú erdőkben is előfordulnak. Sokszor hallható is egy-egy fészek, vagy darázsraj, hiszen a rovarzúgás már messziről felhívja a túrázók figyelmét a veszélyre, amit mindenképpen érdemes kikerülni!

Ha baj ér valamit a kirándulás során, a 112-es segélyhívó számot kell tárcsázni. Viszont ahhoz, hogy időben érkezzen a segítség, nem csak a mobiltelefonunknak kell feltöltve lennie, hanem olyan jól beazonosítható helyszínen kell tartózkodnunk, mint egy túraösvény vagy tisztás.

A lódarazsak a méhekre is veszélyesek, ám a kis mézgyűjtők nem hagyják egykönnyen magukat! Nézd meg, hogyan védekeznek a lódarázs ellen:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek