Barlangtúrák az egész családnak - Bújjunk el a kánikula elől!

Az aktív pihenést kedvelők a nyári forróságban sem szívesen hagyják ki a kirándulást. Számukra igazán izgalmas élményt adnak a barlangtúrák, ahol a csodálatos látvány mellett kellemes hűvös is fogadja őket. Olyan útvonalakat mutatunk be, amelyeket a gyerek is könnyedén végiggyalogolnak, miközben szuper családi program kerekedik a cseppkövek között. 

Csodás barlangtúrák várnak Aggteleken isForrás: Tainar/Shutterstock

Magyarországon mintegy 4200 barlangot tartanak számon. Az öt nemzeti park területén ebből 40 barlangi bemutatóhely található, melyeket látogathat a közönség. Valamennyi barlang védett, az ezekben lévő járatok hossza eléri a 290 kilométert.

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki barlangban egész évben barlangtúrák várnak

Az 1 kilométeres könnyű túra során egy olyan világgal ismerkedhetünk meg, amelyet még az ősember fedezett fel magának néhány ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök emlékeit őrzik. De nem csak emiatt különleges, hatalmas termek és képződmények sokasága jellemzi: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját.

A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt. A barlangban mindig 10 Celsius fok van, így ajánlott annak megfelelően öltözködni.

Elérhetőség: Aggtelek, Baradla oldal 1.

Nyitvatartás: május 01. és augusztus 31. között mindennap: 8.00 – 17.00 óráig

Az Aggteleki barlangban számtalan különös formájú cseppkő megtekinthetőForrás: Shutterstock/ Peter Gudella

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Csodabogyós-barlangok

A park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 méter. A barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik.

Egyes szakaszokon, melyeket a túrák is érintenek, igen sok és változatos képződményt, például cseppköveket láthatunk. A barlang nincs kivilágítva, de a túra idejére biztosítanak erős fényű fejlámpát, valamint védősisakot és barlangász overállt is. A föld alatt évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet.

Elérhetőség: Balatonederics. A barlang bejáratát nem lehet gépjárművel megközelíteni: a „kaland" részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park erdejében tesznek meg a bázistól a barlang bejáratáig

Nyitvatartás: alap túrák indulási időpontjai: 8:00, 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 óra. Denevérvédelmi okokból augusztus 15. és október 31. között az utolsó alap túra 14:00 órakor indul

Overallos túrák a Csodabogyós-barlangbanForrás: Facebook/Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szemlő-hegyi-barlang

A főváros család- és gyerekbarát barlangjában változatos föld alatti csodavilág, interaktív kiállítások, a felszínen pedig tanösvények várják a kicsiket és nagyokat. A barlangban mintegy 300 méternyi teremszakasz van kiépítve és kivilágítva, a járatok ma ismert hossza 2,2 kilométer. A látogatók kényelmes és biztonságos betonjáratokon és lépcsőkön juthatnak le.

Több, látványos formájú ásványkiállás díszíti a tágas folyosókat. Megnézhetik az Európában ritkaságnak számító képződményeket, a borsóköveket és a karfiolra emlékeztető formákat. Láthatjuk a legnevezetesebb formációkat, az Anyósnyelvet és a Vasorrú Bábát is. A vezetett barlangtúra egy pontján még a tökéletes sötétséget is megtapasztalhatják. A barlang tiszta, pormentes levegője lehetővé teszi asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is.

Elérhetőség: Budapest Pusztaszeri út 35.

Nyitvatartás: kedd kivételével minden nap 10.00-16.00 óráig

Különleges képződmények a Szemlő-hegyi-barlangbanForrás: Facebook/Szemlő-hegyi-barlang

Bükki Nemzeti Park

Szent István Cseppkőbarlang

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re található. A cseppkő képződményekben gazdag barlang teljes hossza 800 méter, körülbelül a fele látogatható. Az István-barlang a különleges formájú cseppkövek birodalma, ahol a hőmérséklet egész évben 10 fok körüli.

A tárlatvezetés időtartama körülbelül 30 perc, a bemutatott szakasz hossza 170 m, a látogatás során oda-vissza 340 m a bejárt útvonal hosszúsága. A barlangot különleges, látványos formák, például a Mamut-fogsor vagy az Anyóstorok mellett gyönyörű cseppkőképződmények teszik feledhetetlen élménnyé.

Elérhetőség: Miskolc, Lillafüred Erzsébet sétány

Nyitvatartás: nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 9.00 – 17.00 óráig

Cseppkőoszlop a Szent István CseppkőbarlangbanForrás: Wikipédia/Vaclav

Duna-Dráva Nemzeti Park

Abaligeti-barlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. Folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a 466 méteres főága, ami gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A barlang ma is folyamatosan változik, erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A barlang jelentős denevérpihenő, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg.

Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés. A sziklákhoz, cseppkőalakzatokhoz legendák, hiedelmek is kapcsolódnak, ilyen például a magasban található „Lebegő-kő", amely megmozdul, ha egy hűtlen túrázó halad el alatta. A barlang átlagosan 12 °C fokos hőmérsékletű.

Elérhetőség: Abaliget, Szélességi kör 46.136679, Hosszúsági kör 18.116235

Nyitvatartás: március 15 - október 15.: naponta 9.00-18.00 óráig

Denevérek az Abaligeti-barlangbanForrás: Abaligeti-barlang/Facebook

Ha kíváncsi vagy az Aggteleki Nemzeti Parkra és a híres cseppkőbarlangokra, nézz bele az alábbi videóba:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek