Jó hír: Hamarosan újra túrázhatunk a vadregényes Rám-szakadékban

Április végén mi is beszámoltunk arról, hogy a Budapest közelében található népszerű kirándulóhelyet, a Rám-szakadékot sziklaomlás miatt ideiglenesen lezárta a Pilisi Parkerdő Zrt., hogy geológiai és statikai vizsgálatot végeztessen el. Most azonban jó hírek érkeztek.

A Rám-szakadékot sziklaomlás miatt zárták leForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Akár heteken belül újra látogatható lesz a dömösi kirándulóhely – írja a kemma. hu. Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy szakértőkkel folytattak egyeztetéseket arról, hogy mi okozhatta a sziklafal leválását. Kiderült az is, hogy egyrészt folyamatosan növekszik a látogatók száma – ami ezzel párhuzamosan erősödő emberi terhelést jelent a természetre nézve – másrészt a klímaváltozás is negatívan hat a szurdokra. Például az aszályos időszakokat követő felhőszakadások is elősegíthetik a Rám-szakadék kőfalainak további aprózódását. Éppen ezért a jövőben is előfordulhatnak hasonló sziklaomlások.

Az adrenalinfüggők is szeretik felkeresni a dömösi kirándulóhelyetForrás: parkerdő.hu

A kirándulók emiatt továbbra is csak a saját felelősségükre látogatják az erdőket, szurdokokat. A Rám-szakadék bejáratánál egy új táblát is el fognak helyezni majd, mely felhívja a figyelmet a veszélyekre. Mindemellett azt is feltüntetik rajta, hogy a túrázók csak a kijelölt útvonalon haladhatnak, a szurdokot csak zárt lábbeliben lehet látogatni és arra kérnek mindenkit, hogy ne álljanak be a sziklafalak alá.

Ezen kívül bemérték azokat a pontokat, ahol van térerő a Rám-szakadékban, így külön SOS pontként fogják jelölni, hogy hol lehet baj esetén telefonon keresztül segítséget hívni.

A Parkerdő oldalán is olvasható, hogy a vulkáni eredetű szurdokvölgy egyes részein a szakadék szélessége nem éri el a 3 métert, ellenben vannak olyan szakaszai is, ahol 35 méter mély. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek