India északnyugati peremén található Pándzsáb, a nemzet egyik virágzó állama,

India északnyugati peremén található Pándzsáb, a nemzet egyik virágzó állama, egyben egy élénk, nyüzsgő, vendégszerető és dinamikus nép otthona. Nevét a hatalmas síkságon átfolyó öt folyóról – Sutlej, Beas, Ravi, Jhelum és Chenab – kapta. Pándzsáb bőséges adottságokkal rendelkezik:

  

Forrás: INDIAI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE

Az etnikai és vallási sokszínűség állama, amely számos vallási mozgalmat hordozott és alakított a történelem során, köztük a szikhizmust, a buddhizmust és a szúfizmust. A pandzsábi nyelv maga is az indoeurópai nyelvcsaládból származik, amelyben perzsa és latin vonatkozások is megtalálhatóak.
Az állam termékeny talajjal és gazdag vízforrásokkal büszkélkedik, amelynek köszönhetően  mezőgazdasági termelése jelentős szerepet játszik India élelmezésbiztonságának megteremtésében.
Pándzsáb számos ismert fesztiválja – Teej, Lohri, Basant és Baisakhi, a teljesség igénye nélkül – olyan ünnepek, amelyek tükrözik a gazdálkodás szellemiségét. Ugyanígy a Bhangra, Pándzsáb hagyományos néptánca is fő motivíumjaival a farmerek mindennapi életéből ad elő jeleneteket.
Történelmi vonatkozásaiban Pándzsáb számos etnikumnak az olvasztó tégelye, köztük árjáknak, perzsáknak, görögöknek, afgánoknak és mongoloknak, akik így gazdag tárgyi örökséggel ruházták fel a vidéket. Ezt a sokszínű történelmi múltat tükrözi az állam számtalan helyszíne: a lenyűgöző erődöktől kezdve, palotákon, ókori műemlékeken át, az egyedülálló építészeti csodákig minden megtalálható.Kiemelten kedvelt utazási célpontoknak számítanak:

  • Amritszár
  • Pathankot
  • Patiala 

Amritszár
A nyüzsgő város, Amritsar szívében őrzi a szikhizmus egyik legszentebb emlékét – a méltán világhíres Arany Templomot. A tóval körülvett, 400 kg arannyal borított templom épület csillogó látványa azonnal rabul ejti az odalátogatókat, amely egyben az ország egyik legnagyobb közösségi konyhájának (hindiül langar) is otthont ad, amely mintegy 20 000 embert szolgál ki egy nap.

 

Forrás: INDIAI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE

Pathankot
A Kangra és Dalhousie lábánál fekvő kicsi ámde annál nyüzsgőbb Pathankot város olyan, mint egy kellemes előétel, mielőtt elindulna az ember felfedezni Dzsammu és Kasmír környékét, valamint Himachal Pradesh gyönyörű szépségét. A Beas és Ravi folyók fogják közre a várost, amely természet adta buja zöld növénytakarója ódon erődöket és évszázados templomokat rejt.
Pathankot ősi fénykoráról tesz tanúbizonyságot számos régi építmény legyen az a fenséges Shahpur Kandi erőd, amelyet Jaspal Singh, Rádzsputa (uralkodó) Pathania védnöksége alatt építettek, vagy a bájos Nurpur erőd, amelyet Nur Jahan mogul császárnő tiszteletére neveztek el. A turisták elmerülhetnek a régészeti romok sokaságának varázsában, és tiszteleghetnek azon kevés templom egyike előtt, amelyet Krishnának és Meera Bai-nak szenteltek.
Pathankot a három indiai állam, Pándzsáb, Himachal Pradesh, valamint Dzsammu és Kasmír találkozásánál fekszik. Egyedülálló fekvésének köszönhetően, Pathankot városa, Dzsammut és Kasmírt államokat India többi részével összekötő autópálya utolsó megállója, így gyakran pihenőhelyként szolgál. A turisták innen gyakran indulnak Dzsammu és Kasmír állam vagy, Dalhousie, Chamba, Kangra, Dharamsálá, McLeod Ganj, Jwalaji hegyeinek felfedezésére vagy akár a Himalája csúcsainak a meghódítására. 

Forrás: INDIAI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE

Patiala
A gazdag történelemtől a mélyreható kultúráig, a pándzsábi Patiala városa fenséges művészettel és építészettel büszkélkedhet. A legszebb épületektől, köztük a Moti Bagh-palotától és a Sheesh Mahaltól a hindusztáni klasszikus zene legjelentősebb iskolájáig, a Patiala Gharana-ig, a város megannyi izgalmas látnivalót kínál az utazóknak. 

Forrás: INDIAI KÖZTÁRSASÁG NAGYKÖVETSÉGE

Jöjjenek! Fedezzék fel Varázslatos India rejtett kincseit!
https://www.incredibleindia.org/content/incredible-india-v2/en/destinations/states/punjab.html

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek