Idén hamarabb kezdődik a szezon a Tátrában

Idén a szokásosnál hamarabb, június 1-től, minden jelzett turistaút járhatóvá vált a Tátrában, ami a magyar túrázók, bringások és geocachingolók egyik kedvenc helye. Ám a nyári nyitással együtt új szabályok is életbe lépnek, amelyeket ismernünk kell, mielőtt elindulunk a fenséges hegyek közé.

A Magas-Tátra kedvelt turisztikai célpontForrás: Jiří/Pixabay

Fontos tudni, hogy a piros jelzésű Felső turistaút (Magistrála) a Tarajkától (Hrebienok) a Rainer-kunyhóig (Rainerova chata) vezető szakasza továbbra is zárva marad, azon a szakaszon továbbra is komoly élet- és balesetveszélyes közlekedni, helyette a zöld jelzésen a Bilík menedékház (Bilíková chata) fel lehet kerülni – írja a magas-tatra.info.

Kutyával

Kutyával csak az erre kijelölt túraútvonalakon, illetve a szilár burkolatú utakon lehetséges. A magashegyi környezetbe, ahogy a legtöbb tátrai menedékházba kutyával nem lehet belépni. Kutyával járható útvonal pl. a tátrai villamos Poprádi-tó megállóhelytől (TEŽ Popradské pleso) a Poprádi-tóig (Popradské pleso), Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) a Sziléziai házig (Sliezsky dom), vagy a Zsári-völgy torkolatától (Žiarská dolina) a Zsári menedékházig (Žiarská chata) vezető útvonal. Ugyancsak elérhető a Szoliszkó menedékházhoz (Chata pod Soliskom) vezető kék jelzésű turistaút, de a Podbanszkóból (Podbanské) a Csendes-völgy (Tichá dolina) vagy a Kapor-völgybe (Kôprová dolina) vezető ösvényeket is lehet használni. 

Kerékpárral

A kerékpárosok meghosszabbított útvonalakon közlekedhetnek a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) meghosszabbított útvonalon a Karám-réten (Poľana pod Vysokou) található hegymászó táborhelyig, a Kapor-völgyben (Kôprová-völgyben) pedig a Garaj-völgy (Garajová dolina) torkolatánál található esőbeállóig eljuthatnak.

Geocaching

A geoládák után kutató turisták a jelzett turistautakon, a tanösvényeken, a fürdőösvényeken, valamint a kijelölt kerékpáros útvonalakon mozoghatnak.

Vadvízi evezés

A vadvízi evezősök útvonala is bővült idén, Belá folyón lévő két kijelölt terület mellett most már az árvai régióban található Hideg-patak (Studené potok) is felkerült a használható vízitúra útvonalak listájára. Viszont fontos tudnivaló, hogy csak úgy egyedül nem vághatunk neki a vad folyóknak, ugyanis csak a vízi turizmusra vagy vadvízi evezésre szakosodott turista- vagy sportszervezetek tagjai evezhetnek. 

Ezen a videón betekintést nyerhetsz, hogy milyen a raftingolás a Belá folyón:

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek