Videó: Tragédia az Everesten - megdöbbentő, miért veszthette életét a hegymászó

Egy indiai hegymászó lett az idén a nyolcadik halálos áldozat a Mount Everesten. A 46 éves Banshi Lal, akit a múlt héten mentettek ki a hegyről, a kathmandui kórházban halt meg – közölte a nepáli turisztikai osztály. Bár Lal halálának pontos oka még nem ismert, expedíciós ügynöksége szerint akut hegyi betegség jelei mutatkoztak rajta. Halálával kapcsolatban azonban egyéb okok is felmerültek.

Hegymászók csoportja rögzített köteleken mászik a Himalájában - illusztrációForrás: Saulius Damulevicius/Shutterstock

Egy Rajan Dwivedi nevű másik indiai hegymászó által megosztott videón a hegymászók „forgalmi dugója" látható, amint hosszú sorban egy keskeny jégcsíkon várakoznak, hogy feljussanak, míg Dwivedi és más hegymászók a leereszkedésre várnak. A vírusként  terjedő videó sokkolta az embreket.

„A Mt Everest nem tréfa" – mondta Dwivedi, „A fő ok az időjárási ablak, hogy elkerüljük a heves cirkáló széllökéseket, amelyek akár 100-240 mph is lehetnek! Számomra rémálom és fárasztó volt az ereszkedés, miközben hegymászók tömege tartott felfelé, hogy maximalizálja az időjárási ablakot" – tette hozzá.

A videó nem sokkal azután készült, hogy Daniel Paterson brit hegymászót és nepáli serpáját, Pastenjit a csúcsról leereszkedve lezuhanó jég ölte meg, amit egyértelműen az emberi zsúfoltságot okozott.

Szerinte a kockázatok ellenére sokan megkísérlik a mászást, ami súlyos sérülésekhez és a hegy népszerűsége miatti környezeti aggályokhoz vezet.

Nem ez az első alkalom, hogy az Everestet hegymászók és serpák lepték el, akik hosszú órákat  voltak kénytelenek a fagyos hőmérsékleten várni, mivel a fel-le ösvény zsúfolt lett. Kockázatos a hegymászók számára, ha feltartják egymást a hegyen, mert kimerítik az oxigénszintjüket, és fagyos hőmérsékletnek teszik ki magukat, amik betegségekhez és kimerültséghez vezethetnek – írja az Independent.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek